:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Столичните съветници ще получават 6 пъти повече

Столичните общински съветници си вдигнаха месечните възнаграждения близо шест пъти. От скромните 200 лв., които взимат сега, заплатите им ще станат 1117 лв. Това е максимумът, който могат да си определят. След последните промени в закона за местната власт стана възможно общинските съвети да определят размер на заплатите си до 70% от месечната заплата на председателя на общинския съвет. Заплата на председателя на СОС Елен Герждиков е около 1700 лв., което е 90% от възнаграждението на кмета.

Още преди празниците за публично обсъждане на сайта на съвета бяха пуснати промените в заплатите, но не беше определена точната сума. Според доклада съветниците трябваше да вземат 340 лв. заплата като съветници и отделно да се определи надница за участие в комисии, като общата сума да не надвишава 70% от заплатата на председателя. В последния момент обаче е решено тя да бъде точно фиксирана, и то в максималния допустим по закон размер. Предложението беше подкрепено от всички без общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки, който се въздържа.

С новите заплати се въвеждат и глоби за неприсъствие на заседания и комисии. За едно отсъствие от заседание на СОС глобата ще е 10% от месечното възнаграждение, а ако съветник не иде на комисия, ще трябва да се прости с 5 на сто за заплатата си. Съветниците решиха да си намалят и тавана на разходите, които имат за дейността си като общински съветници - срещи с граждани, кръгли маси и др. Досега тази сума беше 800 лв., а сега тя ще се намали с 30%.
6
1049
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Януари 2014 19:54
От скромните 200 лв.
Това сигурно е някаква грешка? Кой щи работи за 200лв
23 Януари 2014 19:56
Кой щи работи за 200лв


2 дни - в деня на комисиите 1-2 часа, в деня на сесията 3-4 часа
24 Януари 2014 01:42
Браво! Честито! Животът в България непрекъснато се подобрява - не само менюто и възможностите на съветниците се подобряват, подобрява се и изхранването на хранещите се от кофите за боклук - и техното меню ставе по-блажно! Има надежда за България!...
24 Януари 2014 10:29
Упорито и тъпо гоним Гърция.
Производство няма, всеки тръгнал да прави пари от въздуха, рекламите предимно за кредити, мобилни манипулатори и лекарства.
Честито.
24 Януари 2014 10:30
Молодцы! Сега в София .Пловдив и Варна, а после и в други градове.
24 Януари 2014 19:04
Само на мен ли ми се струва, че това е ужасно нескромно? Не смятате ли, че общинските съветници не трябва да получават заплати? Та това не е професия. Счита се, че те си имат своята работа, а са избрани да участват в управлението на града за общото благо. Ако не искат, да се откажат от местата си. Достатъчно други привилегии ползват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД