:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Университетите сами ще решават колко мандата да има ректорът

Висшите училища сами да решават за колко мандата да се избират ректорът, деканите и техните заместници. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени от лидерите на двете управляващи партии - Сергей Станишев на БСП и Лютви Местан на ДПС. Сега тези ръководни длъжности могат да се заемат от един човек за не повече от 2 мандата, всеки по 4 години.

Според вносителите въпросът трябва да е част от академичната автономия. Те признават, че промяната е в отговор на нееднократното искане на ректорите да отпадне мандатността. От евентуално отпадане на мандатността биха се възползвали ректорите на 10 държавни университета, които в момента са във втори мандат. Сред тях са ректорът на столичния Медицински университет проф. Ваньо Митев, който е и председател на Съвета на ректорите, както и колегите му проф. Пламен Легкоступ на ВТУ, проф. Стоян Денчев - на библиотекарския университет, проф. Светослав Кокалов - на Художествената академия, проф. Христо Белоев - на Русенския университет, проф. Иван Илчев - на СУ, проф. Иван Мирчев - на Югозападния, и проф. Маргарита Георгиева - на Шуменския университет. Още двама ректори - Величко Адамов на свищовската Стопанска академия и проф. Овид Фархи на Техническия във Варна карат втори мандат, но не могат да бъдат избрани за трети, защото по закон след навършване на 68 години не могат да заемат ръководни длъжности.



ОЩЕ МОТИВИ

"Да се презумира, че ако няма мандатност, едно лице е в състояние да феодализира ръководни позиции за неопределено време е недостойно за академическата общност, защото тя представя основната част от българската интелигенция и не е възможно да е обект на манипулация от едно или друго лице. За 24-те години на преход към демокрация академическата общност е достигнала ниво на развитие, което да й позволи да поеме отговорност за управление на висшите училища в съответствие с най-добрите европейски практики на саморегулация и автономия", пише още в мотивите за внесената промяна.
11
3758
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
23 Януари 2014 20:21
Ха честито на колегите от университетите. Пожелавам им да не допуснат това.
А този, който е писал "допълнителните мотиви", по-добре да си скъса дипломата.

Eй, ненаяли се, мамичката им
23 Януари 2014 22:13
Пожизнен Ректор е, "абсолютна" Идея .
Браво, хд-р СС, хашколсун Пророк Местан...
24 Януари 2014 07:23
Спокойно, Die Hexe , скоро и в БАН ще е така. Българска действителност.
Тук преди около 15 години ректорът имаше право на втори мандат, после отнеха това право за избягване на корупция и феодализация - сега имат право само на един мандат. Вие уверено вървите към 60-те години на Мексико. Говоря за 1960. Или за 1860, не съм сигурен...
24 Януари 2014 10:28
Пропускате, че не само ректорите ще се възползват от това, но е деканите. "Висшите училища сами да решават за колко мандата да се избират ректорът, деканите и техните заместници."
Ще стане абсолютен феодализъм!
24 Януари 2014 13:03
Според вносителите въпросът трябва да е част от академичната автономия. Те признават, че промяната е в отговор на нееднократното искане на ректорите да отпадне мандатността.

Щом сами са го искали, значи пожизненото ректорство и деканство ще стане...
24 Януари 2014 14:00
Нищо чудно - това е естественото продължение на закона на Игнатов. Образователното министерство вместо да отмени този закон, който наводни Бългапия с професори без грам покритие,ппродължава да действа с пълна сила. А министърката от Варна - гола вода, ходи в Сингапур да види защо тамошни деца учат, а нашите пушат и смъркат трева! Сега ще има и нова професия - учил за ректор!
24 Януари 2014 14:04
"проф". Пламен Легкоступ на ВТУ, "проф". Стоян Денчев - на библиотекарския университет - ценни ДС кадри - как да се лишим от тях !
25 Януари 2014 17:44
Това е наистина безумна идея.
28 Януари 2014 19:42
Премахването на мандатите е отколешна мечта на всеки действащ Ректор. Не е истина обаче че това е в полза както на самото висше училище, така и за висшето образование у нас. Представете си, например, Ректорът на СА "Д. Ценов" в Свищов да стане пожизнен Ректор! Два мандата стигат!
31 Януари 2014 21:32
Това не е „махане“ на мандатите, а обратно – орязване.
01 Февруари 2014 12:33
Това е добра идея, така няма да има ограничаваща рамка, и Ректор който не се справя добре със задълженията си няма да бъде пазен от 4 годишния му мандат!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД