:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК дава България на съд заради 113 сметища

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Дори София няма депо, което да отговаря на европейските стандарти, а от години удължава срока на суходолското сметище.
113 стари сметища, които трябваше да бъдат закрити още преди 4-5 години, продължават да замърсяват вода, почва и въздух. Ето защо Европейската комисия е решила да даде България на съд, стана ясно вчера. Това е поредният ни провал в областта "околна среда".

Още през 2009 г. Брюксел откри наказателна процедура срещу страната ни заради провала на плановете за ликвидиране на архаичните общински сметища и замяната им с модерни съоръжения. Както е известно, значителна част от европарите, които ЕС ни дава за екология, са предназначени именно за изграждане на нови депа за отпадъци. България обаче изостава и в "усвояването" на средствата, и в строителството и изобщо не спазва указаните срокове.

Ресорното Министерство на околната среда е поело ангажимент пред ЕК, че до юли 2015 г. у нас ще има 23 модерни съоръжения, а старите постепенно ще изчезнат. МОСВ обаче не е представило актуализиран график, а в Брюксел вече не вярват на голи обещания. Освен това процедурите за избор на изпълнители на новите депа се спъват от скандали и обжалвания и според ЕК "с оглед на съдебните спорове в българските съдилища е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен".

Според евродирективата за депониране всички "складове" за отпадъци, които не отговарят на еконормите на ЕС, трябваше да бъдат закрити до 2009 г., а България получи няколко отсрочки. В крайна сметка търпението на Брюксел се изчерпа.

"Полагаме максимални усилия. В момента се изпълняват 19 проекта за депа", съобщи вчера ресорният министър Искра Михайлова. По думите й проблемът не е от вчера и е изключително сериозен. За 7 години са изградени само две - край София и Ботевград, а "докато не построим нови депа, няма как да се закрият старите", обясни Михайлова на извънредна пресконференция.

У нас депонирането си остава най-популярният метод, докато модерните държави наблягат на мерки за намаляване и оползотворяване на отпадъците. До 2020 г. България трябва да рециклира половината от битовия боклук - при 2-3% сега.
2
2091
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
24 Януари 2014 01:19
Защо "България" , а не правителствата, неизпълнили ангажиментите. Сега ние ще платим цената на безхаберието им, а те има да строят още поне половин век.
24 Януари 2014 10:57
Малко се изкривяват нещата.
Много голяма част от отпадъците се събират от клошари и предават за рециклиране. Само това, което не се изкупува остава да депониране.
После - депонирането, ако се извършва правилно е един от най-добрите начини за съхранение и естествена преработка на отпадъците. Освен това, поради развитието на технологиите - днешните депа с отпадъци са утрешна златна мина... Просто тогава с нови технологии и частна инициатива от преработката им ще се печели.
Изгарянето на отпадъци увеличава парниковите газове в атмосферата - това, срещу което се борим. Може да се използва там, където от пренаселеност няма място за друг вариант.
Освен това липсата на нови депа показва, колко не работи държавата и какви условия за бизнес е създала, такива, каквито даже тя не може да преодолее. Реституция, раздробени частни терени, екология, съд... Всичко работи против всяка инвестиция, колкото и полезна да е за всички...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД