:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Делото САПАРД тръгва по искане на обвиняемите

Делото САПАРД, по което обвиняеми за подправяне на документи, с които са източени 7.5 млн. евро, са Марио Николов, жена му и още трима души, е внесено в съда заради риск от провал. Причината за бързането е правото на обвиняемите да искат разглеждане на делата им, ако се бавят над две години. "Има подадени молби от всички още през септември. Всяко изчакване би го обрекло да бъде прекратено", каза Андрей Андреев от спецпрокуратурата вчера.

По същия казус има и дело за пране на пари, по което обвиняем е и Людмил Стойков. И по двете обвинения Николов получи осъдителни присъди на първа инстанция. Пред апелативния съд обаче прокуратурата претърпя провал. По делото за пране на пари подсъдимите бяха оправдани, а това за източването бе върнато заради нарушения. После беше изпуснат срокът за протестиране на оправдателните присъди и сега се чака възобновяването му от Върховния съд. На практика след 7 години мотаене из съда делата ще започнат отначало.

В четвъртък Николов и съпругата му не са били открити. В едното жилище те не живеели от 2 месеца, а в другото - от 2 години. Съдията нареди да бъдат издирени, а призовки да бъдат връчени на роднините им. Другата пречка бе, че обвинителният акт не е връчен навреме на всички обвиняеми.

Една от основните критики на съда към делата САПАРД бе това, че изначално са разделени на две и това ги обрича на провал. Вчера Цацаров призна, че прокуратурата не си е свършила работата по това дело. "Тактическите решения не са най-правилните. Нещата не са били обмислени както трябва", заяви той.
1015
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД