:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След критиките на Брюксел БОРКОР и ВСС обещаха да се поправят

Идеологът на скъпия и безсмислен антикорупционен център си тръгнал, без да го завърши. Съдебният съвет свика кризисния си щаб
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Ръководството на БОРКОР: Атанас Матев, Елеонора Николова, председателят Бойко Великов, Дафин Маламов и Бойко Славчев (от ляво на дясно), призна, че органът е струвал на данъкоплатците над 10 млн. лв., но не е свършил никаква работа.
Две от най-критикуваните институции в доклада на Европейската комисия - БОРКОР и Висшият съдебен съвет (ВСС), обявиха в четвъртък, че оценката е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки.

Авторът на идеята за БОРКОР Ролф Шлотерер си е тръгнал от България, преди да е завършена системата, чийто идеолог е той, съобщиха от ръководството на органа. Великов е дал срок до края на февруари на германската компания "Инит" да завърши софтуера. Причината германецът да си замине през октомври е, че мандатът му изтекъл. Наскоро от БОРКОР са поискали да се върне, но не се знае дали това ще се случи. По неофициална информация правителството до последно се чудело дали да закрие центъра. В сряда вицепремиерът Цветлин Йовчев даде да се разбере, че БОРКОР ще продължи да функционира, независимо че Брюксел го оцени като скъп и безполезен. До този момент проектът е струвал на данъкоплатците над 10 млн. лв. Единственото, което подготви, са предложения за промени в Закона за обществените поръчки, но много малко от тях бяха включени в проекта на правителството. Според председателя БОРКОР бил анализирал европрограми, лекарствената политика, приватизацията и експлоатацията на природни ресурси, но резултатът не е известен.

Представляващата ВСС Соня Найденова определи оценките на Брюксел като обективни и увери, че вече са предприети първоначални стъпки. "Докладът е полезен коректив, с който сверяваме часовника си. Отнасяме се с разбиране към всички критики и препоръки и ще се съобразим с тях", каза Найденова без никаква конкретика.

Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че е време спецпрокуратурата да се съсредоточи върху големите дела. За това обаче трябва и законодателна промяна. Сред причините да не функционира добре Цацаров посочи и че спец обвинителите на моменти са били "заливани или са им били директно поднасяни готови реализирани операции с много съмнителен краен изход", които са били създадени с "някаква си съвсем друга цел".

Междувременно ВСС позволи на Цацаров да назначи главен експерт "връзки с обществеността" без конкурс и тепърва да организира състезание. До съвсем скоро самият Цацаров се възмущаваше от тази практика, ползвана редовно за заобикалянето на конкурсите при назначаване на съдебни служители и помощници.



ГРЕШКИ

Президентът Росен Плевнелиев призна, че е сбъркал, подписвайки закона за ДАНС, прекроен заради Делян Пеевски. "Категорично заявявам, че не знаех коя е кандидатурата. Съгласих се председателят да бъде избран от парламента и това беше съгласувано между мен, г-н Станишев и г-н Местан", оправда се той пред Нова телевизия. Външният министър Кристиян Вигенин реагира остро на думите на британския посланик Джонатън Алън, който каза, че докладът е "депресиращо четиво". "Мнението на британския посланик е лично, не е той човекът, който дава оценка на страната ни", сопна се Вигенин.



РУМЪНИЯ

Европейската комисия е по-доволна от Румъния в сравнение с България, личи от съпоставка на двата доклада. "Румъния постигна напредък в много области. Положителна остава равносметката на ключовите институции по правосъдие и контрол на честността", пише ЕК. За добрия резултат е допринесла и "по-спокойната политическа атмосфера след пролетта на 2013 г." Страната е похвалена, че е предотвратила опит за връщане към безнаказаност на депутати, министри и други големци чрез гласуване през декември 2013 г. на промени в Наказателния кодекс, които са отхвърлени през януари 2014 г. от Конституционния съд. Еврокомисията е доволна, общо взето, от преследването на корупцията на високо равнище, но предупреждава: "Докато разследванията, повдигането на обвинения и произнасянето на присъди са налице, има доказателства, че корупцията невинаги се разглежда като сериозно престъпление. Високият процент на условни присъди срещу магистрати илюстрира неохотата на съдиите да носят последиците на осъдителните присъди. Много рядко се прилагат разширени конфискации от роднини" по дела за корупция. 28 депутати са осъдени или са на съд за корупция, което говори, че се преодолява недосегаемостта на политиците на високо равнище.
7
3234
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
24 Януари 2014 01:16
Кой можал - намазал, кака вече не е курва!...
24 Януари 2014 08:16
Ей това е клатикурна организация!
А идеолози много. Кой го решава най-накрая тава БОРКОР?
24 Януари 2014 08:31
Отдавна апелирам да бъде закрито, ама няма воля, има само визия
24 Януари 2014 09:36
БОРКОР е едно НИЩО. На него и сигнал не може да предадете.
24 Януари 2014 10:36
БОРКОР...
Значи толкова излишна администрация има в София, че не 50 % съкращаване е нужно, май 70 % ще е по-правилно.
И ще си оттъхне държавата, и икономиката ще тръгне...
24 Януари 2014 10:52
"Според председателя БОРКОР бил анализирал европрограми, лекарствената политика, приватизацията и експлоатацията на природни ресурси, но резултатът не е известен. "

Да им се присъдят степени и звания за тези анализи. Опитът си заслужава, а резултата само на тях не им е известен. На нас ни е известен.
24 Януари 2014 10:54
"В сряда вицепремиерът Цветлин Йовчев даде да се разбере, че БОРКОР ще продължи да функционира, независимо че Брюксел го оцени като скъп и безполезен."

Кучето си лае, керванът си върви.
Да пускат резултатите този път. Ако трябва още десет милиона, данъкоплатците сме насреща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД