:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Омбудсманът и НЗОК спорят за достъпа до нови онколекарства

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Константин Пенчев
Омбудсманът Константин Пенчев и здравната каса влязоха в задочен спор за достъпа на онкопациентите до нови лекарства. В писмо до министъра на здравеопазването Пенчев препоръча да се предприемат мерки за осигуряване на онкопациентите на адекватно за заболяването им лечение. Поводът за писмото са мерки за затягане на кранчето в системата, една от които е по-рядко да се включват нови лекарства в позитивния списък. Новият срок - веднъж годишно, вече е въведен с промяна в наредбата за определяне на пакета от медицински дейности, гарантиран от НЗОК.

Според пациентски организации така новите онколекарства ще достигат до болните с едногодишно закъснение, като за някои забавянето може да се окаже фатално. "Като национален омбудсман съм запознат с недостигащия финансов ресурс на НЗОК, но още при подготовката на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. е трябвало да се отчете необходимостта от финансиране на включените нови лекарства", посочва Пенчев. Според него е неоправдано да се отлага чак за 2015 г. заплащането на нови мeдикаменти. Така се създава впечатление за "по-голяма загриженост към бюджета на НЗОК, а не за своевременния достъп на гражданите до нови лекарствени продукти", смята омбудсманът.

Наместо от министерството отговор дойде от здравната каса. Според институцията промяната не нарушава правата на пациентите. Касата заплаща 328 продукта за лечение на онкоболни, като от 1 февруари т.г. техният брой ще се увеличи с три нови молекули след актуализация на Позитивния списък, се казва в съобщение на НЗОК. Според новия закон за публичните финанси всички нормативни актове, които ще доведат до увеличение на разходите, влизат в сила само след актуализация на вече приетите бюджетни закони или от следващата календарна година, припомнят оттам.

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

От НЗОК съобщиха още, че с решение на надзора са освободени 14 млн. лв. от резерва на касата за заплащане на болниците по клинични пътеки за януари. Преди дни лечебните заведения получиха парите си за октомври и ноември.
1071
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД