:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Имотните декларации осветлиха възнагражденията в държавните фирми

Шефовете в службите предпочитат да инвестират в недвижими имоти
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
През 2012 г. Членът на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн и съпругът й са придобили "апартамент с тераса и гараж" с площ 758 кв. метра за близо 2.5 млн. лева.
Декларацията на Боян Боев, който стана председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в последните дни на миналата година, открехва завесата към една грижливо пазена тайна - за възнагражденията на висшия мениджмънт в държавните предприятия. Боев е декларирал 143 648 лв. от заплати за миналата година, което прави почти 12 хил. лв. на месец. През първата половина на 2013 г. Боев бе шеф на дирекция в ТЕЦ "Марица-изток 2", а от юни до декември бе изпълнителен директор на БЕХ.
Друг представител на ДКЕВР - Еленко Божков, декларира, че се е сдобил срещу 50 хил. лв. с 1/2 от ветроходна лодка, за която вместо марка е посочено "саморъчна изработка". Освен това Божков посочва, че е продал дяловете си в три фирми - 50% от ЕНЕРДЖИ СЕЙВИНГ ООДСтара Загора, 10% от "Пирин Ват" ООД, София, и 50% от ДГБ ООД, София (столица). Той има потребителски кредит от 40 хил. лв. и добросъвестно е декларирал дори 800 лв. разход за командировка в Истанбул, която е била за сметка на партия Български социалдемократи.
Скандалният председател на Съвета на директорите на БЕХ Георги Христозов (който дефилира в бордове на няколко важни държавни фирми, при положение че е бил съден и по тази причина без достъп до класифицирана информация), кара лада, но пък има впечатляващи влогове. В няколко сметки той държи общо 3.5 млн. лв. Христозов е декларирал и имоти във Видин, Хасково и София. Самият той все още е шеф на БЕХ, макар по закон да няма право на това заради делата срещу него, въпреки че е реабилитиран.
Управителят на БНБ Иван Искров е спестил 23 хил. лв. от заплата и лихви. А заместникът му Калин Христов, който миналата година за кратко бе министър на финансите в служебния кабинет, си купил скъп апартамент от 139 кв. м за близо половин милион лева със заем и спестявания.
Неговата придобивка обаче бледнее пред луксозния имот, вписан в декларацията на Ралица Агайн, член на Комисията за финансов надзор. През 2012 г. със съпруга си тя е придобила "апартамент с тераса и гараж" с площ 758 кв. метра за близо 2.5 млн. лева. Семейството има и голям ипотечен заем в евро, чиято левова равностойност е близо 2.3 милиона. Разполага и с депозити в банки - 102 хил. и 135 хил. лв. Агайн си има и два апартамента, купени през 2005 г. Те са доста по-скромни и като цени, и като квадратура.
Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов очевидно е спестовник - декларирал е 49 хил. лв. депозит в банка, заделени от заплати.
-------СЛУЖБИТЕ
Напусналият наскоро поста началник на НСО Тодор Коджейков е записал един банков влог от 36 хил. лв., които е спестил от заплата. Директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров пък е декларирал закупуването на апартамент с двор заедно с жена си през 2004 г. Става дума за общо 373 кв. м, като застроената площ е 226 кв.м. Покупката е за общо 84 хил. лв. Той и жена му са купили Смарт и БМВ 320. Димитров сочи и влог от 4500 евро и заем от 28 хил. лв.
Шефът на ДАНС Владимир Писанчев декларира само влог от 12 700 лв., като средствата са от заплата.
Председателят на новата служба за подслушване и следене - ДАТО, Цветан Китов декларира придобиването на апартамент в София през 1988 г. Той е получен от съпругата му чрез дарение. Пак с дарение тя получава и къща с двор край София през 1994 г., както и ниви в Нови искър, "Младост", "Панчарево". Китов и жена му купуват и къща с двор в София през 2006 г. Двамата декларират налични 13 хил. лв., както и влогове от около 45 хил. евро, около 20 хил. долара и 22 хил. лв.
Главният секретар на МВР Светозар Лазаров и неговата съпруга са продали апартамент от 133 кв. м в София за 172 113 лв. Деклариран е и неин влог от 88 хил. евро, придобити от продажба на апартамент. Лазаров е погасил потребителски кредит от 10 хил. лв., както и е заличил договорна ипотека за 89 хил. лв.


12
4334
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
08 Юни 2014 19:39
Бисер Боев може и да ви черпи, че сте го назначили за шеф на ДКЕВР. Но засега там е Боян...
08 Юни 2014 20:53
Защо са тайна възнагражденията на висшия мениджмънт в държавните предприятия? Нали тия предприятия са държавни, т.е. мои, твои, наши. Кой и въз основа на какви критерии определя тия възнаграждения? Не сали твърде високи за нашата обрулена икономика?
08 Юни 2014 21:12
..."апартамент с тераса и гараж" с площ 758 кв. метра за близо 2.5 млн. лева.

Сигурно има грешка - не мога дори да си представя апартамент с такива размери...
08 Юни 2014 21:13

Сигурно има грешка - не мога дори да си представя каква е месечната вноска по ипотеката...
08 Юни 2014 23:30
През 2012 г. със съпруга си тя е придобила "апартамент с тераса и гараж" с площ 758 кв. метра за близо 2.5 млн. лева. Семейството има и голям ипотечен заем в евро, чиято левова равностойност е близо 2.3 милиона.

Хубаво, взели 2,3 милиона заем и купили имот за 2,5 милиона - това го разбирам. Друго не ми е ясно - какъв е този имот с цена от 1686 евро за квадратен метър. Не съм срещал такива цени.
09 Юни 2014 00:14
Ела във Франция и ще срещнеш, а може би в Гърция
09 Юни 2014 07:05
Държавните фирми натрупали дългове за милиарди, а тия ще ми си раздават 6 и нагоре цифрени заплати. Че и поръчки за милиарди ще ми правят. Къде го Антон Кутев да обяви "класовите врагове"? А ще отменя плоския данък за хора с годишен доход на 5000лв, 500 лева месечно
Ще ми приказват за неравенство
Стратегически сектор, естествен монопол, бездънна яма. Всичко да фалира и държавата, която натрапи ВЕИта, ЕРПта, Тошюофикации, затвори Козлодуй 3 и 4, да не посяга повече към тоя сектор!
09 Юни 2014 09:24
Освен това и децата вече знаят че граждански договор за "консултантски услуги" обикновено значи подкуп или комисионна, само пресата и НАП още не са научили
09 Юни 2014 09:40
Който не иска да плаща на българските специалисти, ще плаща на чуждите и то повече.За справка- шефът на ЧЕЗ Петер Докладал е по някои данни с 16 000 Eвро на месец.
Собственик на ЧЕЗ с 67 % е чешката държава. Честито.
09 Юни 2014 11:13
През първата половина на 2013 г. Боев бе шеф на дирекция в ТЕЦ "Марица-изток 2
през това време беше и шеф-изп.директор на ФК "Берое", инеч беше финансов директор на МИ2., Джарет е поправил другата грешка 6000 евро би трябвало да е нормална заплата за СЕО на такъв холдинг, в другите страни СЕО -то на енргиен холдинг месечната му плата е в пъти.
09 Юни 2014 13:19
Сигурно има грешка - не мога дори да си представя апартамент с такива размери...



Нема грешка. Жената има големи нужди, явно.

Натиснете тук за декларацията на Агайн
09 Юни 2014 13:21
Обикновеният жител на долина Тракия в частта й Ст.Загора-Н.Загора-Раднево, за да почне работа в Мариците, трябва да си плати няколко заплати, а не да получи. 34 годишното пишлеме, завършило счетоводство или икономика в Благоевградския, не ми го хвалете какъв специалист в енергетиката или какъв финансов корифей е. ЧЕЗ има годишна печалба от над 1милиарда евро в продължение на няколко години. Сигурно щото и българската държава с подобни корифеи е гарантирала добра печалба на чешката компания. А нашите държавни енергийни компании, начело с тия нашенски Бил Гейтси специалисти и по футбол и по политика , генерират загуби и дългове за милиарди. Иначе само да си им "бизнес партньор" и доставчик. За по малко късметлиите, осигуряват топли местенца. Но не е въпрос даже на кадри, а на система - естествени монополи, хрантутени от народа.

Другият осъждан, но незаменим кадър
Добре трябват български кадри, но тогава : Нека на 10 борда да се учат 10 специалиста, а не един !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД