:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 158
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП не е въодушевена от идеята на лидера си за задължителен вот

Зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Тунчер Кърджалиев смята предложението на Станишев за назидателна акция срещу движението
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Двама водещи юристи в БСП - Михаил Миков и Мая Манолова, не харесват предложението на лидера си Сергей Станишев за задължителното гласуване.
Предложението на Сергей Станишев за задължително гласуване среща резервирано отношение в собствената му партия. Това стана ясно от изявление на основни фигури в БСП през уикенда. Показателно е отношението на водещите юристи в столетницата Михаил Миков и Мая Манолова. Станишев контраатакува със задължителния вот, след като стана ясно, че коалиционният партньор ДПС къса съюза с левицата.

"25 г. ние вървяхме по линия, в която ограничавахме хората да гласуват, за да не се злоупотребява с правото на глас. Отнехме им удостоверенията за гласуване на друго място, направихме много малък кръга на хората, които могат да гласуват. Изведнъж констатирахме, че не ходят да гласуват. Казваме: "Ще въведем задължително гласуване, за да не натежава корпоративният, купеният, контролираният и прочие вот". Добре де, ама ако тези хора живеят зле, живеят бедно, живеят трудно, не одобряват това, което върши властта, и се разходят до избирателните кутии и пуснат бяла бюлетина. Тогава купеният, корпоративният вот ще тежи точно толкова", заяви шефът на парламента Михаил Миков пред телевизия "Bulgaria on air". Според него не само българите в чужбина, но и тежко болните трудно биха упражнили вот задължително. "В момента подвижни секции обикалят за хората на легло, но трябва да имат удостоверение от ТЕЛК. Слава Богу, че не им искат бележка от Световната здравна организация. Тоест ние сме създавали години наред затруднения за хората да гласуват, като си мислим, че по този начин ще има по-малко фалшификации и злоупотреби. Сега изведнъж констатираме другия проблем", заяви Миков. И уточни, че не е категорично против, но настоява за дискусия.

Подобно е мнението и на Мая Манолова, зам.-председател на парламента и автор на настоящия Изборен кодекс. Преди месеци тя определи задължителния вот като "дървено желязо". "Не мисля, че със задължителното гласуване ще спре купуването на гласове, напротив - цената на един глас ще падне. ГЕРБ опитаха да въведат платената любов, а ние опитваме да въведем задължителната любов", заяви Манолова пред БНТ. Според нея идеята на лидера на БСП Станишев не е изход от ситуацията.

Предпазлив бе и депутатът Таско Ерменков. Друг червен народен представител - Страхил Ангелов, бе изключително гневен. Той припомни, че лично бе внесъл предложение за задължителен вот, който бе отхвърлен от съпартийците му. "Изведнъж обаче човекът, който яростно убеждаваше да не внасям такова предложение, което не е добро, не е правилно, излиза и казва обратното. И това ако това не е изблик на безсилие, не знам какво трябва да бъде", ядоса се Ангелов. Депутатът се очертава като вътрешнопартиен бунтар, тъй като определи цялостното поведение на соцлидера като "недопустимо, на моменти и неадекватно".

Сред останалите парламентарни сили твърдо против принудителния вот е ДПС. ГЕРБ, която през зимата внесе проект за задължително гласуване, сега иска въпросът първо да бъде гласуван на референдум. Анализатори тълкуват позицията като протакане и рамо за ДПС. Темата обаче ще бъде вкарана в парламента, тъй като "България без цензура" обеща да стори това чрез независимите си депутати. Неясна е актуалната позиция на "Атака", която преди време силно настояваше за задължителен вот.

-------КОНТРА

ДПС открито заговори, че вижда атака срещу себе си чрез задължителното гласуване. В петък лидерът на партията Лютви Местан заяви, че не му се иска идеята на Станишев да е отмъщение за падането на кабинета. Вчера зам.-шефът на ПГ на движението Тунчер Кърджалиев бе далеч по-директен. Той окачестви пред БНР задължителния вот като "назидателна акция срещу ДПС от ревнив партньор" и призна, че идеята ще засегне формациите с твърди ядра.

-------ПОДКРЕПА ПОД УСЛОВИЕ

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че подкрепя задължителното гласуване, но настоява за референдум. Държавният глава предложи допитване по въпроса още през януари. Според Плевнелиев, освен да се въведе задължителното гласуване, трябва да се отговори и на въпроса как ще се даде възможност на българите в чужбина да гласуват.

7
1796
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Юни 2014 20:10
Интересно - преките уж наследници на тоталитаризма не са въодушевени, а падналите от Марс демокрадци се радват...
------------------------
Сайтът на Генек
09 Юни 2014 08:02
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че подкрепя задължителното гласуване, но настоява за референдум
Ми тогава за какъв беше онзи референдум...?
09 Юни 2014 08:09
След Тунджеровите простотии вчера (БНР, "Неделя 150", които простотии се възпроизвеждат и в коментирания тук материал на "СЕГА" ("..задължителното гласуване щяло било да намали нам' що си на твърдите ядра..." на партиите - като че изборите се правят само за твърдите ядра, а не за всичкия електорат!) най-смисления коментар от юрист по въпроса за задължителното гласуване даде вчера (пак по "Неделя 150" Йонко ГРОЗЕВ! Не съм му фен (нито на на Р/ай/Б/ерите/), но пичът бе абсолютно прав - гласуването не е равнозначно на записаното в Конституцията: "българските граждани имат право да избират държавните и местни органи", т.е. да избират депутатите в Народното събрание и съветниците в общинските съвети, а чрез тях (индиректно) - и другите "органи", разположени под НС и под общинските съвети! И аргументите му бяха 100% юридически! Наистина железни аргументи - самият Йонко Грозев заяви, че няма кой от Конституционния съд да намери каквито и да било контра-аргументи на неговите, ако случайно се стигне до разглеждане на казуса в Конституционния съд... Който се интересува от детайлите на Й.Грозевата аргументация да ходи и я търси при него - аз не мога да я възпроизведа по памет, а и не е редно! Тук ще приведа моя аргумент ПРОТИВ грозната манипулация, която Манолова Майя (или пък Мая хлебна), Четин Казак и М. Миков непрекъснато пробутват, а именно - слагат знак за равенство между наричаното от тях "право" на гласуване и същинското право, записано в чл. 42, ал. 1 на Конституцията - правото на гражданите да избират държавните и местните органи! Изредените функционери на БСП и ДПС безсрамно лъжат и баламосват, че не можело "правото" на гласуване да станело задължение! Гласуването (=гласоподаването) НЕ е право, а само технологията, само инструментът на гражданите да упражнят конституционното си право да избират (фиксирано в чл.42, ал.1 на Основния закон)! Помните ли как беше преди 25 години на събранията на ППО-то или на ОФ-то в квартала? Подлагат на гласуване дали другарят Пешо да стане секретар на ППО/председател на ОФ - и всеки от нас имаше правото да избере какво от трите възможни варианта да каже по предложението: "ЗА", "ПРОТИВ" или "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ"! (Оставям настрана въпроса, че 99.99% от присъствуващите на събранието шушумиги все първата опция предпочитаха...) Ама трябваше физически, телом, да присъствуваш на събранието за да избереш една от трите опции! А не да ходиш за гъби! И сега е така - дотътри си г...за до урната, па избирай каква бюлетина да пуснеш - ЗА, ПРОТИВ (задраскай всички партии) или ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ (не драскай нищо, пусни я бяла)! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си дотътри гъ..за, физически, реално или виртуално - чрез дистанционно гласуване! Купи си електронен подпис па гласувай ако щеш и от Северния полюс! Или прати писмо-молба до посолството да ти пратят с наложен платеж книжа за гласуване, попълни си ги дома (ЗА, ПРОТИВ или ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ) и ги пращай обратно в посолството (а чрез него - до ЦИК), но пак за твоя сметка!!!!
Така че въпросите за задължителното и електронното (по-точно дистанционното) гласуване, на които Президентът (и ГЕРБ - чрез Близнашката "подписка" иска чрез референдум да им отговорим, са прости, елементарни въпроси, и въобще не е нужен референдум за тях! Чрез елементарни, прости текстове в Изборния кодекс те могат да получат отговори, които да са приемливи за 99 % от българите у нас и по света!!! Третият въпрос на Плевнелиев (и ГЕРБ) - за мажоритарно избиране на ЧАСТ от народните представители е пълна тъпня ! Каква част (от 2 до 239 депутата, е все част от цялото - 240!)? Или въпросът е пълно мажоритарно избиране (и то в 2 тура) на депутатите в НС, на съветниците в общинските съвети, на съдиите, прокурорите и шерифите (началниците в РПУ), или въобще не се поставя такъв въпрос! "Мажоритарен" елемент е евфемизъм за прееб....ката, която партийните клики ни устройват от 25 години насам! СЪЩИНСКИЯТ ВЪПРОС за референдум е само един: СЪГЛАСНИ ли сте да се запише в Конституцията и право на българските граждани да отзовават депутатите, съветниците, съдиите, прокурорите, шерифите, след определен (12-15 месечен) "изпитателен" срок! Те да се избират както си искат - пропорционално, мажоритарно или микс от двете, но да знаят, че още от ден първи на мандата им ще трябва истински да работят за изпълнение на всичко онова, което са обещавали предизборно, и заради което са получили доверието! Защото ако не го изпълняват ще бъдат ОТЗОВАНИ! Депутатите от управляващото парламентарно мнозинство ще бъдат отзовани, съветниците от управляващото съответния кмет мнозинство ще бъдат отзовани, съдиите, прокурорите, шерифите ще бъдат изритани... Само такава УГРОЗА за истинска, действена отговорност, подотчетност ( на Запад и викат ACCOUNTABILITY| може да накарат избираните да работят в полза на избирателите! Всичко друго е прах в очите ни!!! И бетониране на 25-годишното статукво за поне още 25 години!
09 Юни 2014 09:30
Как може да караш хора които НЕ ИСКАТ да правят нещо да го правят насила и да се очаква от това да излезе нещо добро? Няма д цитирам за хубостта дето.., или за коня на реката. Можеш да накараш задължително хората да ОТИДАТ до избирателната секция, но да гласуват?
09 Юни 2014 11:56
Аз си мислч, че много хора, които сега не гласуват, защото не смята, че ще променят нещо с гласа си, биха приели задължителния вот. Дори само заради това, че така ще намалее значението на ДПС.
09 Юни 2014 12:19
Всички налапаха въдицата за задължителен вот
а никой не иска да помисли че на БГ е нужен
образователен ценз при упражняване на вот
09 Юни 2014 12:25
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД