:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Свършекът на света? Тц, не сега...

Като заваля разрушително, та цяла година - би написал някой днешен кандидат-класик. Друг е въпросът, че по-скоро не би писал, защото поради препускащото естество на съвременния дует "случка-интерпретация" сигурно вече се труди някъде като телевизионен репортер. Така че вместо да оставя графични следи върху хартията, всяка вечер интервюира новия клет Крайненец Боне - край подгизналата му къща, до нивата му, превърната в блато, или в мазето му, над плувнали бидони със зимнина и удавени плъхове.

Истината е, че бедствията тази година ни потиснаха с постоянството си. Забележителен е кадансът в похватите и настроенията при отразяване на поредното наводнение. Започна с подценяване и лек хумор, продължи със смело газене на журналисти и политици из калта и всеобщ благотворителен подем. Вече е налице известно претръпване, умора и някаква метафизична почуда.

Заговори се още повече за промяна на климата, тръгнахме да мерим степените на човешката вина спрямо обективните обстоятелства. Истината е, че ни се ще да има виновни за тия потопи. Такива, които са изпуснали язовирите неправилно, които не са почистили речните корита, които крадат вода, когато я няма, и ни давят с нея, когато не я искаме. Напълно съм сигурен, че ги има. И че трябва да бъдат изобличавани, което често и правим с променлив успех. Но сега приказката ми е за друго.

Всъщност у нас валя много. Другаде, на Пиренеите, се засуши небивало. В такива случаи си имаме хипотези за бедствията. Те са две групи. Едната е свързана



със собствените ни екологични безобразия



Припомнихме си парниковия ефект, повишил температурата през последните 100 години с 0,6 градуса, озоновата дупка, сетихме се за Протокола от Киото и добрите индустриални държави, които го подписаха, както и за наглата свръхсила, която не пожела.

Ние безусловно допринасяме за собствените си изпитания, в климатичен и всякакъв друг план, но механизмът за това е спорен.

С етика и религия е свързана цялата втора група хипотези. Там става дума за грехове и наказания. Греховете са наши, а наказанието - Божие, както се полага. Помпей и Херкулан, Содом и Гомора, към които френетични американски пастори присъединиха Ню Орлиънс, бастисан от "Катрина" наскоро, са все в списъка на прословутия Божи гняв.

Не знам, не знам.

На мен лично двете групи хипотези винаги са ми изглеждали малко прекалено лесни, що ли. В първата някак надменно се надценяваме. Всъщност дори злодейството ни е лилипутско - в космически план. Най-много да затрием цивилизацията си и част от природата. Микроб е човекът пред могъщите сили на битието, за да му е дадено да го разсипе в пристъп на слабоумие. Във втората пък обиждаме Създателя, като му вменяваме неприсъща, по моему, елементарност. Мисля, че Той предпочита личните апокалипсиси пред действие като във филма The day after Tomorrow на Роланд Емерик. В който мегаполиси погиват, течения тръгват обратно, а твърдта се клати повече от зрителски рейтинг.

Той, Създателят, едва ли обича често



да си играе на главен прокурор,



поне във видимата част на метафизичния спектър. И едва ли се забавлява, като меси циклони цяла година, за да затрие десетина публични дома. Ако се вярва на Писанията, Той не използва стихиите с морално-педагогични цели, и не селектира: "Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, правете добро на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец небесен, защото той оставя своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни. " (Матей, V, 43-45)

Спонтанните есхатологични настроения при всеки катаклизъм или при всяка по-особена дата нека оставим на хора с детска душевност като Пако Рабан. Не знам дали помните как известният моделиер напусна Париж, който щял да погине при смяната на хилядолетията, и се укри в провинциално скривалище.

Апокалипсис са чакали масово европейските християни и през ХVII век. Тогава около 5 десетилетия слънчевата активност била много ниска, а зимите страшни и продължителни. Често царял глад. Тълмачи и пророци вещаели скорошна гибел за греховете човешки.

Бедствията и войните са като инкубатор за чуващи гласове свише. През трийсетте години на миналия век у нас възникна такава секта: "Общество на добрия самарянин", с шеф о.з. полковника Стефан Денев. Той тълкуваше съновиденията на "осенената" Бона Велинова, и разясняваше Откровението на Йоан: Червен змей - СССР, смъртна рана - битката при Киев, и т.н.

Изобщо, да се търси ясен смисъл в катастрофите, е работа уязвима, лесно може да стане смешна. За мен достъпният код е, че ни се припомня: земята е неуютно и сурово място. Нещо, което си знаем, но го мислим в психологически и социален план. Питам се - дали когато това ни знание набъбне безутешно като морална гангрена, чисто физическата трагедия не изпълнява целебна роля?

Една такава хомеопатия на опустошението, при която ураганът разгонва облаците на депресиите и мъглите на егоизма?

Не знам, не знам.

Не знам дори защо Ной се е спасявал в нещо, наречено с отблъскващата дума "ковчег", а не примерно с "Кораба на Белия гълъб". Дали е просто въпрос на превод, или постоянен намек за бренността на цивилизационното ни самомнение?
41
2637
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
26 Септември 2005 23:45
Бойко, срамота е! Не отива на човек написал за Бай Милан, който отишъл да живее другаде, да пише такива глупости Не подценявай вестника и неговите читатели!
26 Септември 2005 23:59
много водка ''не мир офф'' сте изпили другарю има и други водки като ''фин ланд и я'' ,''с мир нов'',''сто лиц на я''
аз пия само ''абсолют''
27 Септември 2005 00:21
Ламбовски е прав .
"Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, правете добро на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец небесен, защото той оставя своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни. " (Матей, V, 43-45)


Има доста забременели от своето САМОМНЕНИЕ както казва автора в последната си фраза . Май е 100%прав и сигурно тея личности пречат за да се развиват останалите , знае ли човек!

Редактирано от - nesnaecht на 27/9/2005 г/ 01:08:09

27 Септември 2005 00:21
Бойко Ламбовски ни напомня, че българските политици от край време са обичали природните бедствия за да оправдават с тях. Едно време си спомням комунистите всяка година се оправдаваха с лошата реколта. Или много валеше или малко валеше, но никога не беше точно както трябва. Вчерашнят брой на Сега публикува интервю с Сергей Станишев, който започна с потопите у нас. Изглежда затова на български език преводът на билблията е Ноев "ковчег". Защото на други езици съоръжението на Ной няма нищо общо с ковчег. На англииски е Noah's ark. На френски e l'arche de Noe.
27 Септември 2005 00:54
Хареса ми.
27 Септември 2005 00:56
А на мене пък Бойко Ламбовски ми напомня за старата немска гимназия и за стиховете, дето му ги печатеха през ден в Родна Реч. Сега авторът е неузнаваем! Дали това се дължи на стреса, на търкането на ръкави във вестник “Сега”, или на ЕКОЛОГИЧНАТА КРИЗА, за която лее мастило.
Каквато и да е причината, Бойко, добре дошъл си в моето шоу “Дядо Мраз през Октомври”, което телевизия Сакат пуска наскоро. Драсни ми един имейл и немаш проблеми, ако те подгони /подобно героя на Чавдар Шинов от последната страница/ кака ти Миряна Башева. Хайде наздраве начи
27 Септември 2005 01:08
0.6 градуса затопляне при около 20 градуса средна температура са 3%. Има ли някой, който сериозно да смята че през последните сто години температурата систематично се е следяла с точност по-добра от 3%?! Хайде да не бъркаме науката с политиката, пък макар и да става дума за метеорология..
27 Септември 2005 01:38
Май маите определяха краят на света не преди 14 август 5119. Social philosopher Eric Hoffer once described nature as a self-made machine or self-recovery ?
Има богословска дисциплина теодицея-богооправдание, която изследва въпроси, които не се поддават на ординерно обяснение като стихийните бедствия, Archiman е компетентен нататък

Редактирано от - Пейчо Пеев на 27/9/2005 г/ 03:50:03

27 Септември 2005 03:16
Това за Създателя много ми хареса.
27 Септември 2005 08:43
Бойко пак се опитва да разсъждава...
27 Септември 2005 09:45
Ами, дa - имa. Средногодишните темперaтури сa следени от 60те години нa 19тия век. Тaкa е извлечено глобaлното 0.6° покaчвaне зa повече от сто (130) години, с което ни стряскaт. Не е зле дa се знaе, че нaй-горещите три години зa целия период сa били все в 80те години нa 20ия век. А след товa - след товa 1998 е нaй-горещaтa изобщо откaкто имa писaнa метеорологическa история. А следвaщите след нея сa 2002, 2003, 2001 and 2004. Тaкивa сa фaктите, зa кaкво вярвaне може дa стaвa думa. Тa имa, не сaмо вярвaщи, a знaещи.
27 Септември 2005 10:02
Есхатологични настроения, метафизичен спектър, бренност, апокалипсис и мегаполиси, че и спомени за събития и лица от тридесеттте години на миналия век, на които Ламбовски е бил свидетел
Какво ли би написал за творбата му един негов приятел и колега от Смолян, определян като "скандален"?
27 Септември 2005 11:24
"Шаро е още малко кутре,
може ли Шаро да разбере, ........"
Похвалното е , че поне прави опити този афтор да мисли по такива теми.Само не ми е ясно защо след като сам осъзнава, че не знае, пише статий във весници.
И аз толкова много неща не знам , но никой не ме кара да пиша статий за тях и да ги побликува след това!?
Явно , трябва да помисля по-този въпрос. Ако някой във форума знае моге да ми обясни.
27 Септември 2005 11:27
Пейчо, то света на майте отдавна вече го няма. Защо ли?
27 Септември 2005 11:53
http://mayaruins.com/yucmap.html
http://www.learner.org/exhibits/collapse/ mayans.html
http://www.wsu.edu:8080/~dee/CIVAMRCA/MAY AS.HTM
http://www.indians.org/welker/maya.htm
http://www.mayalords.org/mayafldr/index.h tml
http://www.mayacalendar.com/mayacalendar. html
27 Септември 2005 12:15
Пейчо хубаво се сети за маите. Изяли са ресурса, който им е бил даден (от природата), а нищо ново не са създали на негово място. Познато, нали?
27 Септември 2005 13:16
Ами американски астрономи предполагат, че нашата галактика ще изчезне след около 5 милиарда години, и литературен refresh не ме вчепетлява. А уроците на предишните цивилизации е сериозна тема за анализ, няма робство, човешки жертвоприношения, и много още.... та грешка е движението на заден ход по спиралата
27 Септември 2005 13:18
Абе Ламбовски! Да беше започнал с филми като "Денят на независимостта" или онзи в който метеорит удря земята. Или пък този дето го даваха миналият уикенд по БТВ. Да ти прави някакво впечатление колко катастрофични са сценариите им!
А на мен и други неща ми правят впечатлене!
Например каква е рецептата на Холивуд за решаване на глобален катастрофичен проблем!
1. Планетата ви е заплашена от удар с метеорит: - нЕма проблем - идва американския президент с няколко няколкоилотонни заряда и свършва основната част от работата.! За да има съспенс обаче остава едно парче - там пък американската военна машина демонстрира способностите си при евакуация и устройване на временни лагери!
2. Извънземни нападат градовете ви - ПАК нЕмате проблем! Достатъчен е компютърен вирус и неколко килотона заряд доставени в базата на на извънземните! Пак благодарение на американския президент и военната МУ машина!
3. Масивно разрушително земетресение заплашва да промени гографията на Северна Америка: Ама нямате никаква грижа беее! За всичко е помислил американския президент - 5 неколко килотонови заряда на определена дълбочина в земята и земетресението е регулирано!
5. Земното ядро спира да се върти вследствие на което изчезва земното магнитно поле: ма защо въобще повдигате въпроса! То решението е ясно: серия от ядрени взривове действат на земното ядро какато електрошокът действа на спряло сърце.

Другарят и другарите подобни на Ламбовски обаче не пишат бодряшки статиии по повод подобни катастрофични сценарии(между впрочем чисто виртуални за сега). Другарите ала Ламбовски се тревожат от тревогите на залятите от потопа. За това как реагират свидетелите на съвсем реално случилата се Катрина, и жегите в Испания. Що ли! Ми щото трябва някак да се оправдаят милярдите за килотоните и воената машина(а поне засега явно не са измислили как с ядрена бомба да спрат заводнение)(тук не пропускаме воените машини на Китай, Русия, Турция и прочие), по-доходоносно е да си адвокат(PR или политически лоби) на петролни и въгледобивни компании, отколкото да се захващаш с нещо толкова "абстрактно" като глобалното затопляне!
Но има една неприятна изненада за другари алал Ламбовски! Как според вас ще реагират застрахователните компании на милярдите които трябва да изплатят за щетите от Катрина. А как щяха да реагират това лято в БГ ако българите имаха навика да се застраховат.
Въобще другаря Ламбовски явно обича да залага - щото в основата на бодряшките му твърдения прозира хипотезата че в "утрешният ден" няма да е така. И въобще дори не му хрумва как залогът е имуществото му, животът му - неговия и на семейвтото му, а и на още неизвествно количество хора!
27 Септември 2005 13:57
Обикновено се говори за два типа равновесие – динамично и статично. Може и да има и друго – не знам. В действителност има само динамично равновесие. Статичното равновесие е позадържала се фаза на динамично равновесие. Но хора привикнали да живеят в удобствата на статичното равновесие не приемат неговото динамизиране, мъчат се да спрат с пръдня могъщите вселенски сили, дори се опитват да оцветят /в зелено/ пръднята като създават за целта екотерористи, по известни като екоидиоти, щедро финансирани и подслонени по покрива на фиска /м–во на финансите и по специално данъчните управления/. Най–лошо е когато зелената пръдня, притендираща за красив аромат, се появи на червен фон гарниран със "социални" измислици и мафиотски обръчни изпълнения.
27 Септември 2005 15:00
Стремежат да се тълкуват нещата винаги е съпътствал човечеството, има много примери за това .Вярно успехът е бил променлив. Към това са се стремили хора които имат някакъв интелектуален потенциал. В древноста са се наричали МЪДРЕЦИ или по друг начин.
Не знам за " червения змей" , но "ВЕЛИКИЯ СССР" вече го няма. Защо? Още не можем да разберем ние съвременниците, а как ли ще разберат тези след нас?
P.S.Човек предполага, Господ разполага. Колкото за американците, по-добре Холивуд да им направи един филм , че ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА В ТОЗИ ЖИВОТ, и по добре с пари , отколкото по друг начин. А не, да им промива мозъците колко са велики техните водачи, и как винаги мислят за тях.
27 Септември 2005 18:18
Силата зависи от вида знание, което човек притежава-казвали маите. Странна цивилизация, вярвали, че боговете са техни предци, дошли от митично място, но Бог Кукулкан ги напуснал през 550 г. пр. Хр. с обещание да се върне. След търпеливо очакване в продължение на около 1300 години той все още не се бил появил. През 763 г. сл. Хр. астрономи-жреци на маите провели конференция, вероятно за да обсъдят къде са сгрешили. В последващите няколко века странно изчезнали, или пък Бог Кукулкан се е върнал и ги е отвел

Редактирано от - Пейчо Пеев на 27/9/2005 г/ 21:33:31

27 Септември 2005 18:44
Истината е , че МУНЧО е познал , пък жреците на маите може да не са били умни колкото него.Дет се вика , по-добре да бъдеш в живота Иванушка-глупака отколкото умен сановник с власт.
P.S. А за маите доколкото си спомням от историята са виновни Испанците. Ако греша някой да ме поправи, моля.
27 Септември 2005 19:56
Древните маи са създатели на невероятно висока култура, на многобройни церемониални центрове, на миролюбиви градове държави, на десетки хиляди сгради със забележителна архитектура и великолепни произведения на изкуството, писменост, числа. Жреците на маите са определяли продължителността на годината по-точно, отколкото съвременният Грегориански календар, изчислили са циклите на Луната, на Венера, наблюдавали са и други важни звезди и съзвездия, предсказвали са слънчеви затъмнения. Маите строили изключително удобни пътища, наречени "сакбе" които са били по-гладки от днешните асфалтирани шосета и по-трайни, защото все още ги има. Земеделието им е било развито, използвали са напоителни и отводнителни канали. 400. 500. 600 години преди Христа, това е границата за познанието ни за маите назад. Предполагат, под ръководство на хората на знанието жители на цели градове са преминали в други светове и никога не са се върнали обратно при милицийонерити

Редактирано от - Пейчо Пеев на 27/9/2005 г/ 23:03:17

27 Септември 2005 20:06
Странна работа са и некои днешновременни явлениа (за които секи мое да пише, дори като форумец-афтор, под съответната статиа)
Тя, темата де, е разделена, като че ли на две: За верващи в нАуката и за Верващи (в туи-онуи, там, каквото и да е)
Та, във всички тези неща има по зрънце истина, които ако се съберът се получава... реколтата (-; :-)
И аз не знам, но ако все така я даваме - сме наистина за "ковчега" (па независимо на Нйои ли е той.)
.
От Откровението на Йоана: "И земнит? царе, които $ъ блудствали и живели разкошно $ъ нея ще заплачатъ и заридаятъ за нея, когато видят дима отъ изгарянето й."....
"И земните търговци, плачатъ и жалятъ за нея, защото никой вече не купува стоките им,
Стоки отъ злато и сребро..."
ММдааа... гледам... антракс се търсел напоследък
P.
27 Септември 2005 20:16
Абе не знам за маите, инките и ацтеките, обаче в "Spy game" Робърт Редфорд има една много готина реплика:
Въпрос: "Кога ной е построил ковчега?"
Отговор: "Преди дъжда!"
27 Септември 2005 20:25
Предсказанията са за това - за да бъдат избегнати...
...
Много Пот и жертви ще струва Несвършекът на света. (за свършека- не говориме:-)))
27 Септември 2005 20:26
CommonSense, не се притеснявай, но много си ми симпатичен

А знаеш ли къде е бил Мойсей, когато светлината угаснала, уаууу?
27 Септември 2005 20:32
Кеф,
не ни оставяи да гадаем:-)
27 Септември 2005 20:51
Ами сигурно не е бил в американскотро министерство на енергетиката при поредицата им кризисни спирания на тока през последните години!
Или може би е бил в БГ Комитета по ненергетика при режима 2/2!
Що ти знаеш ли къде е бил?
А ти между другото дали не си бил в Индонезия по времето на опустушитевлното цунами! Не ми казвай че си бил от онези дето са се кефили на гледката и плажа докато местните жители са събирали труповете!
Всъщност не ти ли е любопитно след като земетреснеия от такъв мащаб 9 по скалата на Рихтер гворят за много сериозна тектонична активност какво би станало при евентуално сериозно изригване на вулкан?
Как точно би реагирало човечеството при едно огромно изхвърляне на парникови газове и/или прах в атмосверата?
Може би ще взривят някоия и друга бомба която да ги разпръснат!
Кво ще седиме и ще чакаме прахът да слегне?
27 Септември 2005 20:55
Перк,

изтрай 15 минути толеранс заради форумника, кък когото е отправен въпроса.
А ти поразсъждавай логично и аналогично, като вземеш за тертип репликата на Редфорд ли беше - за Ной. Случаят е почти същият
27 Септември 2005 20:59
Знаеш, че не мога да траем:-)
(може би искаше да кажеш - да замълчим ; -)
а тоа ред.форд го имаше един приятел. Готина кола. Гаджетата немаха търпение да му се накачат...
Кеф.
27 Септември 2005 21:03
А, CommonSense се обадил. Не се гневи, абсолютно сериозно си ми симпатичен, няма ирония, няма сарказъм, няма сардонизъм (ако има такава дума).

Значи, Перк, стари друже, - и ти, Здрави Разуме, нови такъв, - щом светлината угаснала, Мойсей е бил в тъмнината.

Поздрави
27 Септември 2005 21:12

.. Мойсей е бил въ тъмнината...
но от там му се явил онея...
със свеща в ръката
дето търсил в нея
човещината

27 Септември 2005 21:21
Kefurko!
OK!
27 Септември 2005 22:55

Брей, да прочета една статия, в която нищо да не ме подразни!
За ковчегът на Ной е интересно. Чудя се обаче дали "ковчег" е точен превод, щото на английски е Noah's Аrk, което не означва точно ковчег.
27 Септември 2005 22:56
А на мене пък Бойко Ламбовски ми напомня за старата немска гимназия и за стиховете, дето му ги печатеха през ден в Родна Реч. Сега авторът е неузнаваем! Дали това се дължи на стреса, на търкането на ръкави във вестник “Сега”, или на ЕКОЛОГИЧНАТА КРИЗА, за която лее мастило.
Каквато и да е причината, Бойко, добре дошъл си в моето шоу “Дядо Мраз” през Октомври”, което телевизия Сакат пуска наскоро. Драсни ми един имейл и немаш проблеми, ако те подгони /подобно героя на Чавдар Шинов от последната страница/ кака ти Миряна Башева. Хайде наздраве начи

27 Септември 2005 23:45
CommonSense, вече стари друже,
Перк,
Търкулнало се гърнето, коя е телевизията Сакат

За handicapped persons ли е предназначена, прощавай за американизма, ама не знам как е политкоректно по нашенски да го преведа.

!
27 Септември 2005 23:48
handicapped по нашенски си е дефектен. я по-добре не се прай на политически коректен, а си пиши инвалид
28 Септември 2005 00:16
Убежденията, възпитанието и постът, който заемам , не ми позволяват да се изразявам антиполиткоректно, 99, дърти пергишино, !
А пък бота веднаж специално го питах - та, против ageism-а редакцията и правилникът й не изпитвали неприязън до степен на санкции
28 Септември 2005 00:44
Ковчег (ударението на о) не значи ковчег? Значението на думата се е променило, затова даже и писатели, не я разбират! Ковчег значи скрин, склад за дрехи, гардероб по старому. Всяка жена трябва да има ковчег - тя си идва с него от моминството и цял живот се пълни и съхранява ревниво.
Най-съкровените неща се съхраняват в него - като булчинската рокля и венец, накити, ценни облекла и накрая - погребалните дрехи: приготвени...
Вие не сте българи -- българското се запазва само далече от България!
28 Септември 2005 01:24
тука си прав, като права лопата
старата славянска дума (и българска) за ковчег е гроб, а ковчаг (по нашенско) си е точно скрин, сандък за дрехи, црги и джнджурии и по некоа пендара у навалицата
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД