:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

УЕФА ще реши на 23 октомври за баталиите в Белград

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Албанците се оплакаха, че не са били добре охранявани при прибирането си в тунела на мача в сряда, а и че са били бити от охранители на стадиона. Но спестиха факта, че сръбски футболисти са им помогнали и са ги пазили, докато са тичали към съблекалните.
УЕФА започна дисциплинарно разследване заради тежките инциденти, довели до прекратяването на европейската квалификация Сърбия - Албания. Федерацията на домакините ще бъде подложена на анализ за нивото на охрана по време на мача, навлизането на фенове на терена, използването на пиротехники и лазер. Албанците на свой ред ще бъдат разследвани за отказ да доиграят двубоя, както и за използване на незаконен транспарант. Заседанието по случая ще бъде проведено на 23 октомври, когато се очаква да бъдат произнесени и наказанията, както и становището дали да се доиграе мачът, или да бъде присъдена служебна победа в нечия полза.

Сърбите настояват на служебна победа в тяхна полза. "Делегатът на мача даде указание да се продължи играта, но гостите отказаха да се върнат на терена. Изхождайки от това, Сръбският футболен съюз (СФС) счита албанската страна за пряк виновник за това, че мачът не бе завършен. Освен това (СФС) предложи мачът да се доиграе в сряда на 15 октомври, което също беше отхвърлено от делегацията на Албания", се казва в съобщение от СФС.

От сръбското вътрешно министерство съобщиха, че общо 15 души са задържани заради безредиците. Срещу 8 от тях са заведени углавни дела, а вероятно ще бъдат повдигнати обвинения и към други 11 заподозрени. От полицията съобщиха също, че вече разполагат и с дрона, който прелетя над стадиона със знаме на "Велика Албания" и стана повод за инцидентите. Безпилотната машина била отнесена от стадиона от фен, който след това я предал на службите на реда. Ще бъде проверено откъде и от кого е закупен дронът, а и как е бил управляван. Братът на албанския премиер Еди Рама - Олси, е главният заподозрян, че е държал дистанционното, но отрече. "Никога не съм използвал дистанционно управляван самолет в живота си, само съм купувал на сина си играчка хеликоптер. Домакините се опитват да се оправдаят с мен, защото напълно изгубиха контрол над ситуацията. Те се оказаха неподготвени към толкова радикален развой на събитията", коментира Олси Рама, цитиран от в. "Спортски журнал". Отговорност засега поема албанска крайна групировка, функционираща в Македония.

Междувременно министър-председателят на Сърбия Александър Вучич подчерта, че представителите на УЕФА са били предупредени неколкократно преди мача за готвени провокации от страна на албанците. "Част от албанските официални лица дойдоха със значки на УЧК (албанска сепаратистка организация), което най-добре илюстрира техните намерения. Моята задача е да не позволя на тези, които смятат, че могат безпрепятствено да унижават страната ни и народа ни, да останат безнаказани", заяви Вучич.

Друга гледна точка изказа селекционерът на албанския тим Джани де Биази, който изтъкна, че на стадиона не е имало достатъчно полицаи и подготовката за охрана не е била на ниво. Италианецът се оплака, че доста от футболистите му имали рани по лицата си.
1594
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД