:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Румънският посланик е силен в прогнозите

Константин-Михаил Григорие предрече кариерите на Сакскобургготски, Първанов и Паси
Снимка: Георги Готев
Може би защото "заговорничим" на румънски, но с посланик Константин-Михаил Григорие, с когото се познавам от близо 4 години, винаги си казваме "нещо повече" по приеми и коктейли. Нямал значение езикът? Едва ли. Посланикът, подобно на страшно много образовани румънци, е полиглот, знае и френски, и английски, а също испански, италиански и унгарски. Само че най-"вкусните" разговори се получават на румънски. Многобройните общи проблеми на двете страни предполагат съучастничество, при което страничен наблюдател дори и да знае езика, не би разбрал подтекста.

"Ако не гледах толкова много румънска телевизия, щях да науча по-добре български", казва посланикът с въздишка. "Виновна" в случая е сателитната антена на покрива на посолството, която приема три румънски програми.

Много добре помня прогнозите на посланика за резултатите от последните парламентарни и президентски избори у нас. И в двата случая той улучи право в десятката! При това доста преди самите избори, когато сондажите сочеха друго...



Не, не е гадател, но е непоправим работохолик,



казва съпругата му Кармен - "уморява го само почивката". Впрочем, двамата са с напълно различни темпераменти. Докато той обикновено е в центъра на вниманието, тя е дискретна, сдържана. Не зная дали има някаква връзка със зодиите, във всеки случай той е Близнаци, а тя - Скорпион. Запознали се на румънското Черноморие през лятото на 1984 г. и след 4 месеца се оженили. Кармен тогава е била пред държавен изпит по стоматология, а той вече работил във Външно. Всяка съпруга на дипломат прави жертва с кариерата си заради съпруга си. Все пак първите 10 години от брака си Кармен е имала шанса да работи по своята специалност, защото не пращали задълго Константин-Михаил в чужбина.

Първият му мандат, макар и закъснял, е посланически, при това в Рим. Там заминава през 1995 г. Веднага след това въпреки други изкусителни предложения през 1999 г. идва като посланик в София. Шегува се, че у нас е станал посланик "понтиф", също като титлата на папата, което значи "строител на мостове". Още с връчването на акредитивните си писма изразил увереност пред тогавашния президент Петър Стоянов, че въпросът за втория мост на Дунав ще се деблокира до 1 година. 7 месеца по-късно това наистина се случи.

Константин-Михаил казва, че



харесва два глагола - "мисля" и "правя".



При официални срещи често изброява постиженията в двустранните отношения, откакто е посланик в София. Сред тях откроява преодоляването на негативните стереотипи между Букурещ и София. Много забавно разказва за разговорите си с румънски политици, които лично е молил да смекчат антибългарската си реторика.

"Когато говоря така, печеля сто пъти повече във вътрешен план, отколкото губя във външен", му обяснил един от тях. Но това било преди три години. Днес и този политик се укроти. Досещаме се кой е, тогава нямаше по-яростен противник на строителството на втори мост.

Освен че познал за избирането на Симеон и за Първанов, Константин-Михаил ударил десятката и за Паси. През май 2001 г., по повод среща на Балканския политически клуб, той представил първия ни атлантик на румънския президент Йон Илиеску и на предшественика му Емил Константинеску с думите: "Това е бъдещият министър на външните работи или в най-лошия случай, на отбраната."

Впрочем, разказват, че Паси веднъж споменал пред наши дипломати: "Искам да работите като румънския посланик." Което е доказателство, че трудолюбието и ефективността на неговата дейност не остават незабелязани. Сред материалните следи на работата му е преименуването на булеварда, на който се намира румънското посолство, на името на големия румънски поет Михай Еминеску. По Коледните празници посолството привличаше вниманието с живата си елха -



украсен беше един от прекрасните борове в градината му.



Забелязал го и премиерът Симеон Сакскобургготски, който специално разпитал посланика какъв сорт са тези борове, които според него били най-красивите в София. Оказва се, че боровете са български. Български борчета посланикът подарил и на румънския патриарх Теоктист и те сега растат в двора на патриаршията в Букурещ.

Цветята са голямата страст на Кармен и Константин-Григорие. Огромната градина на румънското посолство, където е и тяхната резиденция, буквално е обрасла с прекрасни български рози. Двамата всяка седмица ходят на Витоша - "благословията на София", и - изненадващо - хвалят чистотата на нашата природа. Българите според тях изпитвали пиетет към природата и животните... Звучи като комплимент, но те настояват, че наистина мислят така.

Сред приятелите си в България те ценят компанията на един лекар, който открил за тях тайните на алтернативната медицина, на рефлексотерапията. Благодарение на него станали привърженици на здравословната храна. От менюто им отсъства захарта, бялото брашно. Не са вегетарианци, но не консумират нито свинско, нито телешко, също така не ядат нищо пържено. Според двамата няма особена разлика между румънската и българската кухня, само че зеленчуците ни определено били по-вкусни. Обичат сами да си ги избират на близкия пазар "Ситняково". От един производител всеки ден си купуват козе мляко и козе сирене. От вината предпочитат белите, и най-вече "Траминер" от Търговище.



В България имат няколко любими места.



Едното е Поморие, където впрочем ги завел Венци, лекарят. Сега пропагандират прелестите на черноморския град пред дипломатическия корпус. Другото място, благословено от Господ според тях, е Рилският манастир. Там водят всичките си приятели, дошли от чужбина.

Те самите също пътуват често до Италия, с която ги свързват много приятелства. Макар че Букурещ е само на 370 км (София е най-близката столица до Букурещ, обича да казва посланикът), не ходят много често дотам. Освен по работа.

Константин-Михаил е голям спортист, завършил е спортен лицей със специалност хандбал, тренирал е също вдигане на тежести. Казва, че спортът го е научил на страшно много неща и че добрата спортна кондиция му осигурява работоспособност и куп други добродетели. Два пъти седмично играе футбол заедно със служителите на посолството.

Посланикът твърдо се е ангажирал да организира футболен мач между отбори на министерствата на отбраната на България и Румъния. Той ще се състои в Русе или Гюргево, веднага след като двете страни влязат в НАТО. Константин-Михаил обещава, че ще осигури за съдия лично генералния секретар на Алианса Джордж Робъртсън.
 
Немската овчарка Ада вече 14 години е неразделна със семейство Григорие.
 
Порцелановата статуетка на румънския национален герой Михай Витязул е сред най-ценните притежания на посланика. През 16-и век той разбива турците край Кълугърени (между Гюргево и Букурещ). Сред националните герои посланикът поставя Михай Витязул на първо място, а срад световните - Наполеон.
 
Кабинетът на посланика гледа към любимата му Витоша, на която се качва два пъти седмично.
1138
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД