:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НА ПАЛЦИ

Когато детето мечтае за балет

Насърчете дъщеричката към такива занимания. Дори и да не стане професионалистка, най-малкото ще се сдобие с хубава фигура и красива походка
Почти всяко второ момиченце танцува вкъщи под одобрителните погледи на мама и баба и си мечтае един ден да стане прочута балерина. Мечтата се запазва дори като поотрасне. Само погледнете колко момиченца са посочили тази професия като свой избор в ученическите лексикони.

Проблемът това да си остане само мечта в повечето случаи е в родителите, които не реагират навреме и не записват детето в подходящ курс. "Когато аз започвах, се смяташе, че не е добре да се стартира с такива занимания отрано. Тогава като най-ранна възраст посочваха 7-8 години. По принцип в хореографското училище приемат деца след трети клас, когато са на 9-10 години. Но не е никакъв проблем балетните занимания



да започнат още на 3 години",



казва примабалерината на Софийската опера Маша Илиева.

Тя самата има опит в работата с деца и води своя школа в културен дом "Средец". В интерес на истината преди години този тип школи бяха кът. Сега само в столицата те са над 10. При това ги водят големи имена като Красимира Колдамова, Маша Илиева.

Какво трябва да знаят родителите, чиято дъщеричка иска да става балерина? Първо - не е лошо мамите или бабите да проявят малко инициатива, дори и да не виждат съответните качества у нея. От една страна, не се знае как детето ще се развие след една-две години. От друга - дори и да не стане професионална балерина, момиченцето



ще научи доста полезни неща



- елегантна походка, правилна стойка, грациозни движения, пластичност и т.н. Всичко това ще му бъде от полза след време. Така че не се колебайте и ако имате дъщеричка, смело я запишете в някой курс.

От САЩ именно тръгва модата момиченцата да бъдат записвани още на 3 годинки в балетни школи. Обяснението за това е просто - колкото е по-малка възрастта, толкова по-меки и податливи са ставите. Оттам идва и гъвкавостта на цялата фигура.

Заниманията при най-малките обикновено протичат във вид на игра. Това помага на по-срамежливите да преодолеят притеснението и



да се отпуснат сред други деца



За тази възраст са достатъчни занимания по един час два пъти седмично. При по-големите - около 10-годишните, може да се правят и уроци три пъти седмично, да имат продължителност по час и половина. За малките обаче подобно удължено време е непосилно. Колкото и да им е любопитно, след един час работа те започват да губят интерес.

Какви качества трябва да притежава бъдещата балерина? Първо условие - фигура. На три години обаче трудно може да се определи каква ще е тя. Костната система по принцип се променя няколко пъти в развитието. Как ще изглежда детето, проличава едва на 10-12 години, обясняват повечето специалисти. В този период е от значение момичето



да се храни правилно



и да полага грижи за фигурата си, за да се развие тя пропорционално.

В никакъв случай обаче балетните занимания не трябва да идват след изрична родителска заповед. Насила нищо не става! Но е добре, след като детето е записано на такива курсове, поне веднъж в месеца семейството търпеливо да влиза в ролята на зрител на домашния спектакъл на дъщеричката. Това много ще я насърчи. Но ако се притеснява да танцува пред мама, тате, баба, дядо и кака, не я насилвайте. Тя сама ще избере момента.

"Добре е малките балерини да спазват хранителен режим", казва Маша Илиева. Тук



не става дума обаче за диета



като при възрастните. "Това е добре не само за тези, които се занимават с балет. Правилното хранене е много важно. Изпуснеш ли детето в този период, това може да му навреди както на фигурата, така и на здравето."

Правилно хранене в случая означава да се ядат повече плодове и зеленчуци. Организмът на детето не трябва да се лишава от нищо. Но е добре някои храни да се хапват в малки количества. Това са пасти, шоколад, снаксове, чипсове, бургери, пържени картофки, кроасани и т.н. Тъпченето с подобни лакомства няма да доведе до нищо добро. Хлябът и тестените изделия по принцип е добре да бъдат в по-ограничени количества. "Не че не трябва да ги ядат, но не бива децата да се поощряват да се тъпчат с тях. Това не е най-подходящата храна за правилното развитие на костната система", предупреждава Маша.



КАРЕ -------------------------

Основни правила за бъдещата балерина



Записали сте детето на балет, но си нямате никаква представа какво му е необходимо за уроците? Всичко най-важно може да откриете в книгата на Маша Илиева "Чудният свят на танца", издадена тази година от издателство "Пан". Тя май е и единственото помагало за деца, които искат да учат балет.



Най-важното, което трябва да осигурите на детето.

1. Подходящо облекло. Това означава - удобно и леко. То не трябва да пречи на движенията, но и не трябва да ги скрива. За момиченцата най-подходящо е трикото и тънки бели чорапки (чорапогащи). Бяла памучна фланелка и черен клин пък са необходими за момченцето. Много важно е цвичките да са точно по мярка. По-големите ще падат от крака, а по-малките ще убиват.

2. Не бързайте да купувате палци! Те се слагат, когато краката са вече укрепнали!

3. Дългата коса задължително се завива на кок, а късата се прибира зад лента, за да не пречи на движенията.



Подходящи упражнения

Добре е у дома детето да прави и упражнения, с които ще се развие неговата гъвкавост.

1. За стъпала например е подходящо следното. Детето сяда на пода и опъва събрани крака напред. Движението е само в стъпалата. Най-напред се опъват силно пръстите към пода, а после право нагоре. Колената трябва да са изпънати, а гърбът - изправен. Повтаря се поне 10 пъти.

2. За разтягане. Отново седнало положение, но коленете са сгънати и разтворени встрани, а стъпалата - долепени. Бавно се ляга напред, докато главата опре пръстите на стъпалата. Целта е краката да опират на пода.

3. Отново първата позиция. Ръцете хващат стъпалата и тялото се навежда от кръста към краката. Коленете да са опънати. Така се разтяга задната част на краката, а гърбът става по-еластичен.

-------------------------
5663
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД