:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 406
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плодовете за училищата вече ще са само първо качество

Предстоящите доставки пак ще стават по нови правила
Плодовете и зеленчуците, които получават децата в детските градини и учениците до 4-ти клас, вече трябва да са с първо и екстра качество, което да се доказва със сертификат за съответствие. Това предвижда проект на постановление на МС за промяна на наредбата за схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". На практика двете схеми се обединяват в една и за да продължи еврофинансирането по нея, държавата трябва да подготви 6-годишна национална стратегия.

"Така децата и учениците ще получат достъп до храни с по-високо качество и ще се повиши ефектът от прилагането на схема "Училищен плод", посочват в мотивите си вносителите от земеделското министерство. Оттам признават, че изискването за най-високи качество на здравословните храни ще доведе до промени в разходите за предоставяните продукти, но според тях увеличението "няма да се отрази съществено на общия бюджет на схемата". Сега изрично изискване за качеството на доставките в нашата наредба няма, нейните текстове препращат общо към стандартите на ЕС.

Предстоящите промени са поредните в тези схеми, които през годините редовно са съпътствани от проблеми и скандали. Миналата есен например се разбра, че фонд "Земеделие" купува продуктите на скандално високи цени само защото европейските регламенти позволяват това. В резултат тогавашното плащане на порция с фиксирана ставка се замени с плащане на реално доставено количество в килограми. Така за ябълките пределната цена на килограм продукт стана 1.71 лв., за морковите - 1.27 лв. за кг, и т.н.

Занапред фирмите ще могат да правят до 45 доставки на пресни плодове и зеленчуци за година, а не както бе досега - до 40, предвиждат още промените. Друг нов момент при прилагането на обединената схема е възможността и по "Училищно мляко" да се финансират съпътстващи мерки, насочени към запознаване на децата със селското стопанство и повишаване на тяхната информираност за здравословното хранене, биологичното земеделие, местните хранителни вериги, борбата с разхищение на храни и др. Досега съпътстващите мерки бяха допустими за подпомагане само по схема "Училищен плод" и именно с тях бяха оправдани високите цени м.г. Според промените одобрените заявители ще могат да искат възстановяване на разходите за съпътстващите мерки в размер до 15% от размера на разходите за доставка на плодовете и зеленчуците, а не до 5%, както бе досега.

С цел гарантиране на качеството на предлаганото на децата мляко пък е въведено изискване за задължително предоставяне на информация, на базата на която да се прецени дали продуктите са произведени по БДС и са допустими за предлагане по схема "Училищно мляко".

С други промени се премахва предимството, което получиха през октомври м.г. производителите на плодове и зеленчуци. Занапред те ще са равнопоставени спрямо останалите потенциални участници в схемите - учебните заведения, едноличните търговци, поели задължение да доставят плодове и зеленчуци на дадени школа, и общините. Като мотив е посочено спазването на правилата за конкуренция на свободния пазар.



ОБХВАТ

В схемите са включени 482 477 деца и ученици от 3800 учебни заведения в цялата страна. По нея се усвояват средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, като националното съфинансиране е в размер на 19.6 млн. лв.
1
998
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Април 2017 18:58
а що изобщо това не се забрани?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД