:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

34 300 лв. от неуспели партии отиват във фонда за лечение

34 300 лв. ще прехвърли Централната избирателна комисия за лечение на болни деца. Парите идват от участници в парламентарните избори на 26 март т.г., които са се представили слабо или поради една или друга причина не са се включили в състезанието.

Изборният кодекс постановява, че като условие за участие във вота партиите и коалициите трябва да внесат по 2500 лв. безлихвен депозит в БНБ. За инициативните комитети, издигащи независими кандидати, сумата е далеч по-малка - по 100 лв. Формациите, които са получили по-малко от 1% от подадените действителни гласове, губят внесените пари. Същото се случва и при независимите, ако са взели по-малко от 1/4 от районната избирателна квота. Така събраната сума по закон се превежда на Център "Фонд за лечение на деца". Тези разпоредби важат за президентски, парламентарни и евроизбори, но не и за местния вот. На предните избори за депутати през октомври 2014 г. ЦИК преведе на фонда 38 000 лв.

Сред губещите този път са 13 партии и коалиции, от които държавата взима общо 32 500 лв. Девет от тези формации са взели по-малко от 1 на сто от действителните гласове. Тук влизат ромската партия ДРОМ, Движение за радикална промяна "Българската пролет" на ексдепутата от Патриотичния фронт Велизар Енчев, "Коалиция на недоволните" на Александър Томов, БДЦ, по-известна като бившата "ЛИДЕР", както и ред други малки политически сили. Депозита си губи движение "Презареди България" на Николай Бареков, след като бившият журналист сам се отказа да се състезава на вота. Същата съдба имат още 3 формации, на които ЦИК не даде регистрация, като крайнодясната БНС-НД на Боян Расате.

Без внесените 100 лв. в БНБ ще останат и 18 инициативни комитета, които пробваха да се включат в изборната надпревара. Девет от тях реално участваха във вота, но не успяха да вземат минимума гласове по закон, за да си върнат депозита. Сред тях са комитетите на бившите депутати Георги Кадиев и Димитър Байрактаров. Другите 9 са със заличена регистрация или въобще не са представили кандидат пред ЦИК.

РЕГЛАМЕНТ

Депозита ще си получат обратно най-големите партии и коалиции. Става въпрос за ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС, "Воля", "Реформаторски блок-Глас народен", движение "Да, България", Обединение ДОСТ", "АБВ-Движение 21", "Нова република" и "Възраждане". Само първата петорка от тях са представени в новия парламент.
964
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД