:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 422
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ще има местен референдум и за спасяване на болница

Многобройните инициативи за провеждане на местен референдум се обогатиха с още една - за запазване на болница и връщане на закритите й родилно и хирургическо отделение. Идеята е на жители на община Провадия и се увенча с успех - допитването е насрочено на 14 май. Освен за болницата ще се гласува и дали местните солени минерални бани да бъдат възстановени с балнеолечебна цел.

Референдумът бе одобрен с внушително мнозинство в общинския съвет, но при съпротива на кмета Филчо Филев и негативни предварителни становища на комисиите към съвета. Аргументите против са, че въпросите не са от компетенцията на местната власт, а и по двата казуса има специфични моменти - за развитие на общинската болница няма средства, баните пък са в частни имоти, отдалечени от солното находище, което е дадено на дългосрочна концесия. Инициативният комитет обаче е на мнение, че е абсурдно най-близкото родилно отделение да е във Варна на 60 км, и цитира сигнали за раждания в линейки и лекарски кабинети. Освен това счита балнеолечението като средство за съживяване на западащата община. Баните затвориха около 2004 г., а дейността на болницата бе редуцирана през 2010 г.

Въпреки несъвършенствата на закона за прякото участие на гражданите във властта инициативите за местен референдум постоянно се увеличават. Трън се готви за допитване по повод златодобива, в Девин е внесена подписка за стопанисването на пещерата Дяволското гърло и изграждането на тръбопровод между Беденските бани и Пампорово. В Гърмен са депозирани подписи относно узаконяването на ромски постройки, съветът отказа да се произнесе, казусът е в съда. Най-тежка изглежда битката на жителите на софийския район "Младост", тъй като столичният общински съвет категорично не иска референдум.
4
956
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Април 2017 19:13
Много е хубаво да има референдуми, стига да са разумни. И да не искат да се нарушават законите.
И да са изпълними.
Иначе е вредно.
18 Април 2017 11:20
Референдум за запазване на някаква болница върви ли в комплект с референдум за самооблагане за поддръжката и? И колко? едно време беше 2%
18 Април 2017 11:33
Интересно е, че тези референдуми са против - ако мога така да се изразя - кметове, избрани от същото население.

Нещо гнило от Дания?
18 Април 2017 12:29
Има гнили закони.
Наложи ми се да прочета правомощията на един Общински съвет.
Могат да подаряват общински имоти.
А някъде прочетох че не носят отговорност ако има наредба която противоречи на закон и въз основа на нея се е взело колективно решение, щото решението било колективно. .

Тия хора нямат ли пртаво да искат да определят за какво да се ползват обществените средства.
Та едно време е имало родилно през село.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД