:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,359,467
Активни 125
Страници 21,151
За един ден 1,302,066

Почти всеки четвърти с инвалидна пенсия работи

10-20% от всички издадени документи за ТЕЛК подлежат на по-внимателно ревизиране, смята Владислав Горанов
Почти всеки четвърти от получаващите инвалидна пенсия поради общо заболяване работи. По данни на НОИ към края на миналата година пенсионерите с лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, които се осигуряват официално, са близо 91 хил. души. Това е почти 24 на сто от всички, които получават този вид лична инвалидна пенсия. 21 на сто от хората с инвалидна лична пенсия поради трудова злополука също се осигуряват. Те са 1211 души.

Около инвалидните пенсии в последните дни се създаде напрежение заради намеренията на ГЕРБ и патриотите да търсят резерви в това перо за увеличение на другите пенсии. В управленската програма "България 17-21" е записан ангажимент всички пенсии, отпуснати преди 2010 г., да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2009 г., като парите за тази мярка трябва да дойдат от "средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии". Наред с това в програмата е предвидено и НОИ да започне да се занимава с експертиза на работоспособността на хората с увреждания като "инструмент за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система".

10-20% от всички издадени документи от ТЕЛК подлежат на по-внимателно ревизиране, уточни през празничните дни пред Нова тв бившият и най-вероятно бъдещ финансов министър Владислав Горанов. Той смята, че е напълно възможно от тях да се освободят средства. Основно обаче парите за увеличение на минималната пенсия ще се намерят от приходите от ДДС и акцизи, имало и още данъчни резерви. По темата се изказа и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пред Би Ти Ви той заяви, че от 1.7 млрд. лв., които отиват за ТЕЛК-ове, може да се намери резерв от 500-600 млн. лв.

Горанов внесе успокоение и по отношение на очакваната реформа в ТЕЛК, за която все още нищо не се знае. "В никакъв случай инвалидите няма да са задължени да ходят извънредно на ТЕЛК. На ново решение ще подлежат само онези от тях, чиито документи изтичат като срок на годност. Очевидно е, че няма как да порасне нов крайник на човек, ако го е загубил", обясни той.

Според Цветанов пък сегашното положение - 15% от населението да има експертиза за признаване на неработоспособност и вървящото с това обезщетение, е нереалистично. "През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1.6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15% от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0.8 - 1.5%. Точно затова сме предвидили преминаването на ТЕЛК-овете към НОИ - за да може НОИ да регулира и контролира този финансов поток", коментира Цветанов. Не всеки с ТЕЛК има право на пенсия. По данни към април 2017 г. 457 731 българи получават инвалидна пенсия за общо заболяване. 8650 души получават инвалидна пенсия за трудова злополука, а 50 035 - социална пенсия за инвалидност. Над 75 000 от тези пенсии са наследствени. Средният размер на пенсията за общо заболяване е около 202 лв., на тази за трудова злополука - 213, а на социалната - 134.70 лв.

19
4418
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
17 Април 2017 19:43
Втората голяма яма след фалшивия ТЕЛК са незаслужените категорийни пенсии.
Естествено никой не е против някой работил в ТЕЦ , или моряк да вземат по 920 лв. пенсия, но е пълно безумие един учител, или счетоводител да блъскат като идиоти до 65 години за три пъти по-малка пенсия ?!!!
За пенсионерите, които си износват зелените чорапи пък изобщо няма да отварям тема.
17 Април 2017 20:03
"През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1.6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15% от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0.8 - 1.5%.

1990 възрастта за пенсиониране е била 55 години при жените и 60 при мъжете
Само тотален тулуп няма да направи съпоставка и да си направи изводи
17 Април 2017 20:11
1700 военни на кадрова военна служба- те...сержанти и офицери, включително и генерали, благодарение на ГЕРБ от 2 години вземат И заплата, И пенсия!!
17 Април 2017 20:13
Ta..за 6 път питам тука във форума госпожа журналистката - най-учтиво Ви моля да напишете в коя друга армия по света военните на служба получават и заплата и пенсия?? Благодаря предварително
17 Април 2017 20:16
В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил.,
пъъъъълни глупости!!!! Около 400 000- 450 000 човека са!!!!
НО....Пенсиите, които получават са около 800 000 ЗАЩОТО!!!!!! 1. Получават в пълен размер инвалидната си пенсия 2. Получават 25 % от социалната пенсия за инвалидност!!! Ама вече- не всички,че Боку ги отрява
Бе научете ги тези неща!!!
17 Април 2017 20:35
Защо няма нито един отговор от ръководството на ТЕЛК? Тези хора мълчат защото са на държавна служба и ако се защитат ще им истине местото. За да стане ясно че тези хора работат с куп документи. Системата за документиране при отценка на болен е създадена от същите тези които сега плюят по нея.
17 Април 2017 20:44
Кой ще даде обяснение?Тези господа депутати се чудят как да орежат пенсиите на болните хора.До там ли я докарахме? Подават лъжлива информация журналистите,промиват мозъците на хората.А стига де не им ли омръзна.
17 Април 2017 20:48
Още малко Боко ще ги изкара съвсем здрави хората.Не стига че ги разкарват по разни комисии.
17 Април 2017 20:51
Струва ми се че това с ТЕЛК е някакъв балон.
Че има , има изкривяване , но както каза Кайли , хората се пенсионираха на 55 г. На мен не ми стигна един месец. Нещо като 300 лв си беден , с 301 си богат.
Тези 5 години вече са ти преко силите и се разболяваш и едва креташ. Като стигнеш 60,пенсията ти не стига само за лекарства и болници. Не ли за ядене.

Мисля че това перо не е най голямата тежест на пенсионната система.
Дет рече някой държавните служители и заплатата му държавна и осигуровката и накрая пенсията му по голяма от тоя дето му ги е плащал.
А си спомням , едно време като дете , бирниците им сменяха ръкавелите всяка година и им купуваха един кустюм на 5 години.
17 Април 2017 21:19
Напуснах работата си, когато директорът нагласи удобно работно време /на една смяна/ на свои близки. Мен - с ТЕЛК-а, сложи на две смени - въпреки ударените от диабета крака. Чак тогава напуснах училището, а учениците идват да ме търсят /частни уроци не давам!/, за да им обясня това, което новоназначената служителка е отбелязала в дневника...
В документите пише "С право на труд", има и ред ограничения. Но това изобщо не интересува чиновниците. А ние все още смятахме, че в името на идеята може да пренебрегнем личните болки и неудобства...
Впрочем, не се сещам за циганин с ТЕЛК, който да работи - истински труд, не маскировка за далавери по пазарите...
--------------------
Сайтът на Генек
17 Април 2017 21:21
Тези 5 години вече са ти преко силите и се разболяваш и едва креташ. Като стигнеш 60,пенсията ти не стига само за лекарства и болници. Не ли за ядене.

да, ама от нас се очаква да работим до 65 и няма пенсия, няма нищо. Нямаш ли работа, си труп. А на работа не те взимат, щото си прекалено стар. Та не са пет години, десет са. И няма пенсия и никакви пари, ни-как-ви.
18 Април 2017 08:54
та с една дума-ще вземем пенсиите на работещите инвалиди да ги дадем за пенсии на работещите полковници и генерали
18 Април 2017 10:08
Както един специалист по изследване на цивилизациите беше написал преди 40-50 г., когато една цивилизация започне да се занимава само с оптимизация на разходите, вместо да стреми да увеличи приходите, то това е един от признаците за износването на тази форма на управление.
Сегашната ни система е безумен остатък от друг строй, в който всички трябваше да се грижат за всички. Затова и ни вземаха парите в един фонд, от който плащаха. Ама на, свърши това време и вече ни обясниха как всеки трябва да се грижи за себе си. само дето ние искаме някой да продължи да се грижи за нас. Затова и винаги съм питал по тази тема защо изпращаме младото поколение вече 30 г. да работи извън България? Никой ли не мисли, че точно техните заплати тук трябва да осигурят пенсиите на родителите им? А защо тези родители смятат, че децата им трябва да работят навън за да са добре, а искат от децата на другите да ги хранят?
Трябва да се смени системата, но никой не иска. Костов и СДС единствено искаха да глътнат големите суми на пенсионните фондове.
18 Април 2017 10:13
Както един специалист по изследване на цивилизациите беше написал преди 40-50 г., когато една цивилизация започне да се занимава само с оптимизация на разходите, вместо да стреми да увеличи приходите, то това е един от признаците за износването на тази форма на управление.


Не зная кой е бил този специалист , но тате казваше ," икономията е майка на мизерията"
Въпросът е как да спечелиш , а не да икономисваш. .
18 Април 2017 10:54
Че има , има изкривяване , но както каза Кайли , хората се пенсионираха на 55 г. На мен не ми стигна един месец. Нещо като 300 лв си беден , с 301 си богат.
Тези 5 години вече са ти преко силите и се разболяваш и едва креташ. Като стигнеш 60,пенсията ти не стига само за лекарства и болници. Не ли за ядене.rorik, какви са тези писания? Да не си станала комунист? Давай по-бодро, нашите са на власт сега!
18 Април 2017 11:08
1.Никой не повдига въпроса че пенсионираните с 1 и 2 категория трябва да внасят (те и работодателите им) отделни по- големи вноски в специален фонд за пенсии до достигането общата възраст за пенсиониране. Май го пробваха с миньорите и събраните суми осигуряваха пенсии 20-40лв/месец. Защо не им вдигнат вноските? А който не иска да плаща, да осигури на работещите си условия като за 3 категория.
2. В много държави получаваш заплата и пенсия само ако сумата не надвишава средната заплата. Иначе ти спират пенсията.
18 Април 2017 11:32
orik, какви са тези писания? Да не си станала комунист? Давай по-бодро, нашите са на власт сега!


Защо политизираш проблема?
Проблемът е човешки.
Хората наистина са болни.
Могат ли да живеят със инвалидна пенсия?
На тях завиждат че са отишли да работят за още 100 лева .
А не гледат тези млади и здрави , дето не искат да работят?
18 Април 2017 11:36
Кой ще даде обяснение?Тези господа депутати се чудят как да орежат пенсиите на болните хора.До там ли я докарахме? Подават лъжлива информация журналистите,промиват мозъците на хората.А стига де не им ли омръзна.


Напълно закономерна и последователна политика вече 27 г. - "Разделяй и владей". И ако се съди по форумните мисли - действа ито ефективно.
18 Април 2017 16:34
komar1 , всички имат възможност да работят за заплата и да вземат пенсия. Не са само военните. В случая важи оная приказка за зелника и лудия. Ама ако завиждаш - има бол ваканции и при военните и в гранична, ама мераклии за там има само във форумите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД