:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 436
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Днес започва пълно изследване на водата в Хасково

Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, подаващи питейна вода в Хасково, трябва да бъде извършен днес според договорките на координационна среща по проблема по време на празниците. Ще се изследва водата и при крайните потребители. Пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове, увериха от областната администрация, цитирани от хасково.нет. Миналата седмица се разбра, че в част от водоизточниците на Хасково стойностите на уран и алфа-активност са 3 до 13 пъти над нормата.

От четвъртък вечерта има ограничение водата в града да се ползва за пиене и готвене. Според съобщение на МЗ мярката е превантивна, тъй като здравният риск за населението от замърсяването е незначителен. Мерките остават в сила, като на училища и детски градини е разпоредено да осигурят бутилирана вода за децата, които днес се връщат от ваканция. Проблемът вчера допълнително се усложни заради авария на магистрален водопровод, заради която водоноските в града бяха увеличени.

Седмица след избухването на скандала с урана истината продължава да бъде неясна. МЗ многократно увери, че установените отклонения не създават опасност за хората, но според БНР регионалната здравна инспекция така и не може да обясни защо тогава се налагат крайните мерки. Националните власти отдадоха проблема на завишените норми за чистотата на водата, въведени по изискване на ЕС. Всякакви експерти обясниха, че водата в Хасково винаги е била с по-високо съдържание на уран. На този фон хасковлии събират подписка с искане да се направи специално изследване за заболявания на живеещите в засегнатите райони. Продължава да няма обяснение и скандалният факт, че отговорната Басейнова дирекция е мълчала половин година за отклоненията от нормите, които са засечени за пръв път през октомври 2016 г.
1018
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД