:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 406
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военните в Афганистан - със стари дрехи и обувки

При охраната на границата машините на военните са се изпочупили и сега се търсят пари за ремонт
СНИМКА: БГНЕС
Контингентът на мисия "Решителна подкрепа" се завръща от Афганистан. През 2016 г. войници са изпращани зад граница без необходимата екипировка.
Българските военни изпълняват една от най-опасните си мисии - в Афганистан, с дрехи и обувки втора употреба. Почти в продължение на година рейнджърите са били изпращани с употребявани униформи, докато те не са почнали да се късат и тогава се наложило да ги бракуват. Тези факти станаха ясни от публикувания доклад за състоянието на отбраната през 2016 г.

"Поради недостатъчна наличност в склада на Сухопътните войски част от личния състав на контингента за участие в мисията на НАТО в Афганистан през април и септември 2016 г. беше комплектован с втора категория облекла и обувки - пустинен тип. Впоследствие бяха констатирани проблеми по качеството на част от екипировката втора категория и тя беше бракувана", се посочва в документа. Той разкрива наистина трагичното състояние на армията.

Както "Сега" съобщи, в доклада директно се казва, че армията може само частично да изпълнява конституционните си задължения. Основната причина е липсата на пари. Затова и през 2016 г. са били отменени 26 учения на войската. Две от тях е трябвало да бъдат във ВВС и не са се провели поради липса на изправни самолети. Други са били отложени заради липса на гориво-смазочни материали и да не се амортизира техниката. При охраната на границата машините на военните са се изпочупили и сега МО търси пари да ги възстанови.

Най-тежко е състоянието в Сухопътните войски, въпреки че на тях се разчита основно да охраняват страната. Според доклада пехотата е най-засегната от липса на кадри, което е пряк резултат от ниските заплати - 609 лв. за войници. Поделенията, които са включени в охраната на границата, са попълнени едва 71% с войници, а над 20% от местата за офицери са вакантни.



НЕДОСТИГ

Основен проблем в логистичното осигуряване на Сухопътните войски продължава да бъде недостигът на нова бойна техника, оборудване и екипировка. Миналата година беше спряна покупката на 13 бойни машини за пехотата. В същото време обаче без много шум е започнало набиране на оферти за покупка на други 238, които ще бъдат достатъчни за създаване на три батальонни бойни групи. България трябва да има пет и те са декларирани пред НАТО. Затова са били изпратени запитвания до шест фирми за предоставяне на оферти. Очаква се проектът да достигне 1.5 млрд. лв. Срокът за офертите е бил удължен до края на април.
14
2813
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
17 Април 2017 18:56
а чий го дирят там? и защо се харчат толкова $ за абсолютно безсмислени дейност?
17 Април 2017 20:09
а чий го дирят там

Да не би сами да са се командировали?! Където ги изпратят онези от сградата на гробището, там и го "дирят".
Като ни веднъж не случиха ни на командири, ни на политици, ще продължават да ходят със стари дрехи и чепици.
17 Април 2017 20:58
Да не би сами да са се командировали?! Където ги изпратят онези от сградата на гробището, там и го "дирят".



Ами сами са се командировали - в тези мисии са само доброволци, главно заради доброто заплащане.
17 Април 2017 21:21
На наемниците не плаща ли наемодателят?
--------------------
Сайтът на Генек
17 Април 2017 23:15
в тези мисии са само доброволци


Ако не са тези доброволци, ще бъдат други доброзорци, и не само там, а и на границата за да прислужват на МВР-то, и пак със скъсаните дрехи и чепици...., и пак изпратени от онези същите в НС-то. Или мислиш, че мисиите на ВС се определят в казармите?
18 Април 2017 07:01
Горките те ! " Прислужваха" на МВР-то по границата една зима и изпокапаха ... Игахтиму и ''армията'', щом в мирно време им се изпочупила скъпата (доста по-скъпа от на МВР-то ) техника ! И ко ся ? - няма да играем щот скъпо, да ни превземат амуджите , МВР-то да си се оправя там с тъпата си граница .
18 Април 2017 07:18
EGATI 17 Април 2017 18:56
а чий го дирят там? и защо се харчат толкова $ за абсолютно безсмислени дейност?


По спомен, изискване на НАТО е държава-член да има някакъв процент от въоръжените си сили като участие в мисии зад граница. Някой по-светнат да каже какво беше съотношението/процента.
18 Април 2017 08:56
Само да питам- гръцките военни къде са на мисия,че нещо ми се губят
18 Април 2017 10:37
и не само гръцките военни ги няма никъде а и на много натовски държавици контингенти също няма..
а и силно се съмнявам че там са по линия на нато...
18 Април 2017 11:11
може само частично да изпълнява конституционните си задължения.
Ти какви искаш, антиконституционната част от задълженията ли да си изпълнят?
18 Април 2017 11:12
Крайно време е да ги прибират. И въобще мисията в Афганистан на НАТО ли беше, или само на USA и приятели (слуги)?
18 Април 2017 11:59
Военните нямат никаква вина за това което се случва в армията, те са едни изпълнители.Сега, някой да се сети и да хване за гушата всички политици, които бавно и методично разсипаха войската.Та те, политиците, изцяло изолираха генералитета, хората които познават материята, службата и потребностите.Обраха им всички пари, дават им някакви трохи, които и за химикали не стигат.Някъде гледах една съпоставка с между сегашния бюджет на армията и през 1986- разликата е минимална в парично отношение, но голяма в материално-техническо и логистично осигуряване- просто тогава имаше всички, ама всичко.Къде отиват парите на армията, някой може ли да ми каже?
22 Април 2017 11:14
Скоро по магистралата ме изпревари джип, зелен, с червен номер, марка "Мерцедес" , със скорост над 120 км/ч. След известно време ги видях на бензиностанция да пият кафе. Пълен комплект радостни ,с блестящи униформи,шапкарчетата бързат на командировка в министерството. Те разбира се не са виновни.те изпълняват заповеди. Едва ли и водачът на машината е чел нещо за експлоатацията и. Според мен тази скорост за бойна машина 4х4 просто я разрушава.
22 Април 2017 16:38
Военните в Афганистан - със стари дрехи и обувки


Да припомня: Преди време,когато баш демократът на територията,чрез назначенците си де,хлопна кепенците на метеостанция и хижа Мусала ,зада икономисал 300,000 лева годишно ,лъсна истината за нашите в Афганистан.Той вече се бе ожалил,че главната опасност за националната ни сигурност са нашествениците от там..А той давал по 100 милиона лева годишно за 100 бойци наши там/Със 100 милиона се поема издръжката на Мусала за 300 години!/...И плашеше/плашливите?!/,че ще ги оттегли,ако..Та,обсъждахме тази скромна сумичка -1,000,000 лева годишно за наш военен там..Един форумец сподели,че негов близък,лекар,получавал няколко хиляди долара месечно...и се чудехме къде пропада милионът!Мистерията сега става космическа-с 1 милион отчетени на човек, дори дрешки и папуци не му купуват...Ама тоз Герджиков за два месеца толкоз бели Му натвори-вика цецерона снощи...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД