:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 471
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Агенцията за бежанците и община Харманли се скараха заради фургони

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кметът твърди, че ще се настанят повече чужденци в лагера, агенцията отрича.
Новото фургонно селище в бежанския лагер в Харманли нажежи отношенията между Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и местната община. Причината е внесен инвестиционен проект на агенцията за изграждане и монтаж на контейнерни жилища (фургонен тип) и собствен водоизточник. Той се финансиран от фонд "Убежище, миграция и интеграция". Това накара кмета на града Мария Киркова да даде спешна пресконференция и да обяви, че общината ще се противопостави по всякакъв начин срещу планове за разширяване на регистрационно-приемателния център.

Според нея проектът на ДАБ предвижда изграждане и монтаж на 50 контейнерни жилища за по 8 души, спомагателни помещения и собствен водоизточник. Тя изчисли, че капацитетът от 2700 души сега ще нарасне на 3100 и така съотношението на мигрантите и местното население ще е почти едно към четири, което е неприемливо. Общината смятала да даде отказ на съгласуването на проекта в установения 14-дневен срок, а главният архитект да не издаде разрешително за строеж.

От ДАБ обаче категорично отрекоха твърденията на местната власт в Харманли. Според агенцията процедурата за изпълнение на проекта е започнала в началото на 2016 г., но заради обжалване на решението за избор на изпълнител договорът е сключен едва през април тази година.

"С изграждането на фургонното селище не се разширява капацитетът за настаняване на териториалното поделение, а се компенсират организационно-логистични потребности, свързани с местата за настаняване в центъра", обясниха от ДАБ. Част от сегашните помещения за настаняване ще бъдат преустроени в зали за провеждане на обучения по български език, занимания с деца и социално-адаптационни дейности за чужденците, търсещи закрила.



1513
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД