:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Боксът чака новия крал в тежка категория

Джошуа и Уайлдър трябва да определят първия абсолютен шампион в тежка категория от 2000 г.
 
Мач за поне 100 млн. паунда, но и за званието абсолютен световен шампион по бокс в тежка категория. Това ще е срещата между Антъни Джошуа и Дионтей Уайлдър, която би трябвало да се състои до края на 2018 г. или в най-лошия случай до лятото на 2019-а. От години в тежка категория не е имало такъв шанс - да има само един шампион. Последният такъв случай бе през ноември 1999 г., когато Ленъкс Люис победи Ивендър Холифийлд във втория мач между двамата. През април 2000 г. обаче единият пояс на Люис бе отнет и той загуби статута си на безспорен шампион.
В последните години е трудно един боксьор, в която и да е категория, да събере всички титли. От 2007-а насам за абсолютен шампион се счита, който държи поясите на световната боксова асоциация (WBA), световния боксов съвет (WBC), международната боксова федерация (IBF) и световната боксова организация (WBO). Години наред в тежка категория това нямаше как да стане, защото доминираха двамата украински братя Владимир и Виталий Кличко. По-младият - Владимир, събра три от 4-те пояса, а Виталий дълго време държеше този на WBC. Но двамата спазиха обещанието пред майка си никога да не се срещат на ринга.
Отказването от спорта на Виталий и загубата на Владимир от Тайсън Фюри дадоха шанс за всички останали. Фюри си оваканти титлите, а за по-малко от 2 г. Джошуа успя да събере трите - IBF, WBA, а след съботната победа над Джоузеф Паркър, вече и на WBO. Освен това британецът държи и второстепенния пояс на международната организация (IBO), който не се признава от другите за световна титла. Уайлдър пък е шампион на WBC от 2015-а.
И дойде време за мач между тях. Джошуа и Уайлдър обещаха да се срещнат (може би още тази година) и така тежката категория - лицето на бокса, ще има безспорен шампион. В актива си двамата имат общо 61 победи. Уайлдър е с 40 (39 с нокаут), Джошуа с 21 (20), като успехът му срещу Паркър в събота бе първият по точки.
И Джошуа, и Уайлдър имат брутална сила на удара и мачът им едва ли ще продължи 12 рунда. Британецът изглежда фаворит в момента, не само защото държи 3 титли. Джошуа има победа срещу по-силни съперници, включително Владимир Кличко. Но в последната година Уайлдър показа развитие. През март нокаутира непобедения Луис Ортис. Има бързи крака, движи се добре и разчита на рефлексите си. Американецът все още има слабости в защита, но срещу Ортис показа, че може да издържи силни удари. На моменти атаките му са хаос - крошета от двете страни, без подготовка, а Джошуа дори му се подигра, че атаките му са "като мелница". Основното предимство на Уайлдър обаче е, че той има потенциал да нокаутира абсолютно всеки с един точен десен. Джошуа пък е по-техничният, ударите му са по-чисти, умее да се възползва от слабостите на съперника и да контраатакува. Опасен е и в близък бой, а ъперкътът му на практика сложи край на кариерата на Кличко. Но Джошуа също има пропуски в защита, от които Паркър не се възползва, но Уайлдър може и да го направи.
Разликата между двамата шампиони е голяма и извън ринга. Джошуа е по-сдържан, по-спокоен и рядко си изпуска нервите. Уайлдър е избухлив, а наскоро дори заяви, че иска да има труп в статистиката си. Но на ринга приказките няма да имат особено значение, а мачът между двамата може да се реши само от един удар. Ясно е едно - боксът най-после може да има своя нов крал в тежка категория.
3088
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД