:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 514
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Децата ни жадуват живот с развети знамена

 
Усмивката е знаме на човека. Защо не - и знаме на живота!
Снимка: Pixabay

Дъщерята на Кольо Градския завела момиченцето си за Цветница в Солун. Фамилията има предистория по онези места и тя отишла с малката да се черкуват в катедралата "Свети Димитър", ходили по гости и по сладкарници, фотографирали се на воля с телефоните и незабавно пращали снимки на дядо и баба в София. По време на тая скромна фиеста детето замислено попитало: дали не могат да дойдат да живеят в Гърция? Майката едва се окопитила: защо! Защото хората тук са много засмени, весели са и всички са радостни - бил отговорът. Кольо бе разтърсен от тази случка. Това в Гърция, днес, когато всички са сърдити и гневни, с орязани пенсии, с опоскани заплати, с озъбени кредити - те са весели и засмени, ние сме начумерени и черни-почернели. Не можеше място да си намери, нито да измисли отговор за детето. Вероятно го мъчеше това, че ако не открие този отговор сега, внучката ще си го потърси сама някой ден - когато си извади паспорт. Детето прави разлика между засмян и навъсен свят. Ние - не.
Баба Невенка от махалата на моето детство обичаше да разказва на децата епизоди от Библията и да ни учи на провинциално благочестие. Не мисля, че успяваше да ни задържи около себе си, но каквото знаехме за Рождество и за Великден, знаехме го от нея. (Родителите ни бяха по-сдържани, те мислеха, че всичко това съвсем скоро ще го забранят.) Разказваше гладко и сладкодумно, след години с изненада научих, че тя не бе можела да чете. На Велика сряда майките ни слагаха по две-три яйца в кошничка и ние й ги отнасяхме. Стичаха се деца от по-далечните улици: "Шипка", "Мусала", "Средна гора", "Беласица", "Радецки" - всички с кошнички.
В четвъртък баба Невенка боядисваше яйцата на двора, момичетата се въртяха около нея, нас момчетата тя пропъждаше. Червените яйца раздаваше на бедните - тогава в държавата бедността съществуваше официално, семействата, регистрирани по бедност, имаха специални книжки и получаваха помощи. На самото Възкресение имаше и за просяците пред черквата - това възлагаше на нас, да се учим на щедрост. Голямата щедрост - пуснеш в ръката му яйце, той го премести в лявата и те прекръсти. Но защо го помня още?

От нея съм чувал за усмивката.

Беше нещо като лекция, сигурно я четеше на всяко поколение. Защото съм виждал големи мъже да й целуват ръка и да я гладят по косата, явно и те бяха минали през нейния "факултет". Та за усмивката тя ни говореше много по-често, отколкото за Господ, за Богородица и за ангелите небесни. Когато се усмихнеш на някого, учеше ни тя, ти му даряваш милост. Милост бе за нея всичко, което може да се съдържа в една усмивка. Радост, насърчение, симпатия, утеха, прошка, обещание, възхищение, подкрепа. И кой знае още колко други неща, които един човек може да предаде на друг човек, само защото има добро сърце. От простодушните й проповеди съм задържал в съзнанието си немного, но за усмивката помня достатъчно. Самата тя се усмихваше стеснително, някак предпазливо. Със сигурност разбираше, че усмивката й не е красива - стара и беззъба. Но дори такава тя я разхубавяваше, разхубавяваше и старостта й, и самата й бедност. И изобщо хората в онези години, по липса на друго, опитваха да украсяват живота си с усмивки. Усмивката им беше като премяна. А които бяха смръщени и сърдити - тях баба Невенка ги наставляваше и кореше при среща. Отучваше ги. На мен почти не ми се случваше. По това съдя, че съм бил засмяно дете. Защо се превърнах в такъв мрачен и навъсен мъж се питам и днес.

Усмивката е знаме на човека.

Защо не - и знаме на живота! Внучката на моя приятел от шестгодишна жадува за живот с развени знамена, по-далече от нашия унил, безизразен, плашещ делник. Малко се смущавам да продължа за усмивката точно на Разпети петък, ден на страданието, ден на скръбта. (Страстната седмица за живите е време на смирение и изкупление.) Днес може би е по-вярно да мислим за собствения си човешки кръст, на който някой ден се събуждаме, без да сме го пренесли, без да сме изкачили своята Голгота - а вече приковани, най-често завинаги. Около нас се разхождат негодници с тъпи усмивки - сякаш чакат да ги разпънат редом, отляво и отдясно. Но няма кръстове за тях, никога не се намират. И може би едва тогава, вече от кръста, човек започва да разбира, че е трябвало по-често да се смее от сърце - на себе си. За всичките си страхове и суеверия, за всичките си тайни и борби, за всичките си малодушия и откази от щастие, от полет и от жертви. Когато сме изгубвали усмивката, изгубвали сме себе си. Без до края да проумеем, че това е загуба велика.
А иначе, казвал съм го вече: всички знаем, че няма да възкръснем, но защо живеем така, сякаш няма и да умрем?
41
7476
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
05 Април 2018 18:03
Бачо Калине, недей така,
Радвай се на живота, живей го, друг няма!

Нещо снимката е объркана...
05 Април 2018 18:36
Почитания, майсторе!
А не се усмихваме, защото не вярваме. Не непременно в Бог - в нищо.
През последните сто години всичко, в което сме вярвали е било осмяно, отречено, обругано. Неколкократно. Силите и енергията на нацията се пречупиха. Войни, катастрофи, революции...и все напразно. С което вярата и надеждата се изчерпаха и не ни останаха нито причини, нито сили да се усмихнем.
Докога ли?
05 Април 2018 18:57
Преди 5-6 години Евростат бяха се произнесли, че в България хората са нещасти, но това не е от липсата на пари.
05 Април 2018 19:20
Не бе, хич не е затова.
Я виж в статистиката каква част от хората живеят (как ли?!) с доходи под и около линията на бедността.
Според ОФИЦИАЛНАТА статистика.
05 Април 2018 19:24

Калин Донков

Anardil

Светли и спокойни празници на всички!
05 Април 2018 20:04
не бе можела да чете


Мисля, че правилният израз (време) е : не била можела да чете.
05 Април 2018 20:21
"бил съм се бил напил"...
Правилното е: "не можела да чете"
05 Април 2018 20:43
Знамената биват твърде различни...

https://ria.ru/world/20150902/1224139992.html#pv=g%3D1224139992%2Fp%3D1036185054

https://www.factroom.ru/facts/64353/9-399

05 Април 2018 22:16
Калин Донков
05 Април 2018 22:45
Браво, г-н Донков! Отговор, разбира се, няма - или по -точно всеки си търси отговора.
05 Април 2018 23:45
Безсмислена и възглуповата статия, уж "празнична", политкоректна, срамна. Донков, без уважение, ти не беше ли комунист на времето?! Нищо, за**и, хонорара да тече.
05 Април 2018 23:47
Старческият маразъм завладява и последните кътчета на някога любимият вестник. И форум като стадо.
06 Април 2018 08:01
Ганьо е мрачно, навъсено и сърдито копеле, няма две мнения. Ето например от потребител "Мика" струи по-силен негативизъм отколкото от ситски лорд с газове, киселини и обострен маясъл.
06 Април 2018 08:47
ситски лорд


Ситски от City ли си го изковал? Лордовете там са музейна рядкост, и то ако имат бизнес. За Кралицата е нужен пропуск от кмета!

Лондонский Сити (англ. City of London) — административно-территориальное образование со статусом «сити», церемониальное графство в центре региона Большой Лондон, историческое ядро Лондона, сформировавшееся на основе древнеримского города Лондиниум (Londinium).

Площадь в границах Лондонской стены (англ.) римского происхождения — 2,9 км², отсюда происходит прозвище — «квадратная миля» (англ. Square mile). К востоку от Сити простирается «пролетарский» Лондон — Ист-Энд, а к западу — более респектабельный Вест-Энд. Девиз Сити — Domine dirige nos («Направляй нас, Господи».

Имеет права церемониального графства и городского района с особыми историческими привилегиями: у Сити есть собственная полиция, монарх может въехать на территорию Сити только с разрешения лорд-мэра. Сити с 1695 года наделён правами отдельного города, и у него есть своё правительство (12 управляющих).

Сити является крупным деловым и финансовым центром, наряду с Нью-Йорком он считается мировым финансовым центром[3]; на протяжении XIX века Сити был главным бизнес-центром в мире и продолжает оставаться одной из столиц мирового бизнеса и по сей день[4]. Лондон возглавляет рейтинг мировых финансовых центров, опубликованный в 2008 году.

Постоянно в Сити проживает около 7 000 человек (данные 2011 года), и примерно 316 700 человек работают в нём, в основном в сфере финансовых услуг[5]. Представители юридических отраслей работают в основном с северной и западной стороны Сити — особенно в Темпл и Ченсери-Лэйн, где находятся Судебные инны. Страховые компании занимают восточную часть Сити.
06 Април 2018 09:03
"Не бе можела да чете" много ми харесва. Не е въпросът дали било правилно или не - въпросът е, че авторът е намерил начин да предаде нюанс, който никоя друга граматична форма не би предала - смесил е свидетелското и преизказното, свършеното и несвършеното звучене по неповторим начин. И да си го кажем направо - езиковият далтонизъм не помага за усещането на таквиз нюанси... то около София вече не виждат разлика между "мислел" и "мислил", ка щяло на друго да се надаме...
06 Април 2018 09:58
On_parole2 е нацелил на Мика ваксата , че и на миризма го е докарал !
06 Април 2018 10:20
днес децата растат заобиколени не само от грижите на родителите си но и от грижите на народната власт. безоблачно детство и блестящо бъдаще гарантирани от европа
06 Април 2018 10:34
днес децата растат заобиколени не само от грижите на родителите си но и от грижите на народната власт. безоблачно детство и блестящо бъдаще гарантирани от европа


Америката си разтвори шлифера. Де гиди ексхибиционист!

(снимка: натиснете тук)


http://pythagoreanorderofdeath.ning.com/photo/obama-alfred-e-neuman-suckers

06 Април 2018 10:38
около София вече не виждат разлика между "мислел" и "мислил"


06 Април 2018 11:02
"По-добре недоволен човек отколкото усмихната доволна свиня"
06 Април 2018 11:08
"По-добре недоволен човек отколкото усмихната доволна свиня"


(снимка: натиснете тук)

Подчертано недоволен от света и хората човекобог-всевластител.

06 Април 2018 13:42
хората в онези години, по липса на друго, опитваха да украсяват живота си с усмивки

А тия, които "приватизираха" построеното в "онези години" - усмихват ли се? Едва ли. Съответно е наше дело, да не позволяваме на лошото настроение - да се наложи.
06 Април 2018 14:57
И може би едва тогава, вече от кръста, човек започва да разбира, че е трябвало по-често да се смее от сърце - на себе си. За всичките си страхове и суеверия, за всичките си тайни и борби, за всичките си малодушия и откази от щастие, от полет и от жертви. Когато сме изгубвали усмивката, изгубвали сме себе си. Без до края да проумеем, че това е загуба велика.

Поучително, но го осъзнаваме твърде късно, когато вече не можем да променим нищо.
06 Април 2018 17:13
"Аз почти никога не говоря сериозно. Много рядко си заслужава."
Бабата на Емил Тишбайн.
06 Април 2018 18:32
Около нас се разхождат негодници с тъпи усмивки - сякаш чакат да ги разпънат редом, отляво и отдясно. Но няма кръстове за тях, никога не се намират.

всъщност винаги има кръстове за тях, Вселената не ги оставя незабелязани, равновесието й е велико
просто на нас ни тежат само собствените ни кръстове, това е

Гсопод да ти даде много здраве, Калин Донков, спокойни и светли празници ти желая!
06 Април 2018 21:16
On_parole206 Април 2018 08:01 ти имаш ли нещо конкретно да кажеш или само общи приказки и банализми ражда онова пипончестото върху раменете ти?
07 Април 2018 08:23
Дорис
06 Апр 2018 08:47


Скъпа Дорис, никой не очаква от вас да сте изкушена от естетиката на "Star Wars", епос, белязал последните 50г. по-дълбоко от което и да е друго културно явление, и за това ще си позволя да ви запозная с персонажите от сагата, които визирам, като предварително се извинявам за това, че вероятно няма да ги намерите за противоречиви, пълнокръвни и многопластови по Гоголевски, Тургеневски и Чеховски : Ситите са както раса, така и тъмен орден на силоизползващи от света на Междузвездни войни.

Първоначално ситите били местният разумен вид на планетата Корибан, за много хилядолетия останала неоткрита от Републиката. На външен вид неговите представители били кокалести насекомоподобни хуманоиди с червена кожа. Обществото им било кастово, като най-ниско в него стояли робите. След тях идвали работниците, после воините, известни още като масаси, а най-високо стояла кастата на магьосниците. Ситските магьосници можели да използват Тъмната страна на Силата, като изпълнявали сложни заклинания и ритуали, въпреки че техните умения били много по-ограничени и необработени от тези на джедаите.
07 Април 2018 19:51
Когато се усмихнеш на някого, учеше ни тя, ти му даряваш милост. Милост бе за нея всичко, което може да се съдържа в една усмивка. Радост, насърчение, симпатия, утеха, прошка, обещание, възхищение, подкрепа. И кой знае още колко други неща, които един човек може да предаде на друг човек, само защото има добро сърце.

С цялото ми уважение, но не е вярно.
При човека усмивката е защитна реакция. Мимикрия, каквото щете.
Да, с усмивка изразяваме радост, насърчение, симпатия, утеха, прошка, обещание, възхищение, подкрепа. Както и обратното: тъга, предпазване, отблъскване, злорадство, непримиримост, отказ, пренебрежение, унижение... "и кой знае още колко други неща".
И откъде накъде "даряване на милост"? А не "така ти се пада"

Усмивката е чистата радост от живота.
Нищо повече и нищо по-малко, защото няма друго.
Научих го от една котка. Не се шегувам. Вървеше си сама, както го умеят само котките, аз бех далече. На едно песъкливо, чисто място изведнъж се претърколи за миг. И се усмихна. Усмихваше
07 Април 2018 21:56
On_parole2
07 Април 2018 08:23
Скъпа Дорис, никой не очаква от вас да сте изкушена от естетиката на "Star Wars"

"Star Wars" е втората най-велика естетика в живота ми.
Първата бе "Тhe glory of the Кhan". Препоръчвам я горещо всекиму, който иска брак с любима жена! От там се почва, да знаете: от първото докосване до ръчицата й в тъмното.
"Star Wars". 199... и некоя си. Разград. Влажен мрак, мизерия и празни улици. Ако не сте видели, нема по-безнадеждно място от пусти светофари. И не щеш ли - кино! Салонът празен, гласове на чужд език, спиш си и цветни петна минават зад клепачите.
След години опитах с "Harry Potter". Ък-ъ. Само спах
07 Април 2018 22:39
Линее нашто поколенье

навред застой, убийствен мраз;

ни топъл луч, ни вдъхновенье

не пада върху нас.



Къде вървим, не мислим твърде,

посока няма в наший път,

спокойно бият тесни гърди,

кога от злоба не кипът.



Стресни се, племе закъсняло!

Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!

След теб потомство иде цяло -

какво ще да му завещайш?



Ил твоят път се веч изравни?

Ил нямаш други ти съдби?

Ил нямаш ти задачи славни

и цяло бъдеще с борби?



Недей оставя, мили боже,

без лампа твоя свет олтар,

без химна твоето подножье,

без вяра живата си твар!



Недей оставя без звездица

моряка, в нощний мрак остал,

без утро мъничката птица,

народите - без идеал.



Януари 1883
07 Април 2018 23:11
Дорис
06 Април 2018 10:38
около София вече не виждат разлика между "мислел" и "мислил"

Знаете ли, и на мен ми убегва общото правило.
Хем не съм от онеправданите. Учеха ме на четмо-писмо в 122-о "Николай Лилиев", тогава "Христо Кърпачев". Помните ли

Когато на Дунав се мръкне
и сънен Балканът заспи,
отново в полетата бойни
пожара на бунта гори.

Отново вървят септемврийци....
За всеки загинал герой
Те мрачно проклинат: "Убийци,
ний пак ви зовеме на бой!"

Ний искаме пак свободата,
земята и нашия труд,
че ние твориме благата
със сърпа и тежкия чук.

А тихия вятър отнася
гласа на прикрития враг
и глуха закана оглася
селото и дивия град.

Кълнем се в смъртта ви другари,
и във всеки загинал герой,
че скоро часът ще удари,
часът на щастливия строй.
07 Април 2018 23:33
Сине,
приятно изненадваш!

Великденски поздрав за Дорис и всички
https://www.youtube.com/watch?v=NQKez4lZwkk
08 Април 2018 00:09
"Няма Го тука, но възкръсна!"
Христос возкресе!
08 Април 2018 00:35
Во истина воскресе!
Да сме живи и здрави!
08 Април 2018 04:57
Дааа Солун . Хубави хора . За солунчанките гърците казват , че дори и за десет минути да излезе на улицата , за да си купи кафе , се облича и гримира като за официален прием . А свети Димитър е светия защото ги е спасил от нас намръщените . Мани , мани . Христос Воскресе из мертвьих , смертьию смерт поправ.
И усмивката вече не е това което беше .
08 Април 2018 09:20
Sine_metu
07 Апр 2018 21:56


Безстрашни, по-ведро , моля те - пролет иде. "Разград", " '90-те" , "влага"...С три изречения ме накара да се почуствам като герой на филм на Иван Чаркелов или на друго подобно куку. Май наистина сме се сдухали поголовно. ..."Тhe glory of the Кhan"...за този кошмар така и не се прежалих навремето , а да го направя тепърва направо е абсурд.
08 Април 2018 09:51
Сине, дъщеря ми ме смъмри, че не знам за Звездните сити. С всичко останало вървя в крак с вас. Особено на песента.

Пуснах на две места стихотворение от непопулярен, но неимоверно талантлив пловдивски поет, бивш офицер от БНА.

За вас тук ще го пусна и тук.

https://вперёдроссия.рф/blog/43185576280/Stihi-bolgarskogo-poeta-Doncho-Nanov-Donchev.-Ne-trogayte-Rossiy
08 Април 2018 10:23
Великденски поздрав за Дорис и всички
https://www.youtube.com/watch?v=NQKez4lZwkk


Благодаря, On_parole2, целувки на светия ден!
08 Април 2018 11:10
Пролет е, идва хубавото време, дано е време за радост и усмивки...
Христос воскресе!
09 Април 2018 00:30
Sine_metu 07 Април 2018 23:11
...
Когато на Дунав се мръкне
и сънен Балканът заспи,
отново в полетата бойни
пожара на бунта гори.

Отново вървят септемврийци....
За всеки загинал герой
Те мрачно проклинат: "Убийци,
ний пак ви зовеме на бой!"

Ний искаме пак свободата,
земята и нашия труд,
че ние твориме благата
със сърпа и тежкия чук.

А тихия вятър отнася
гласа на прикрития враг
и глуха закана оглася
селото и дивия град.

Кълнем се в смъртта ви другари,
и във всеки загинал герой,
че скоро часът ще удари,
часът на щастливия строй.

провинциалист 07 Април 2018 23:33

Сине,
приятно изненадваш!

Великденски поздрав за Дорис и всички
https://www.youtube.com/watch?v=NQKez4lZwkk

Sine_metu08 Април 2018 00:09

"Няма Го тука, но възкръсна!"
Христос возкресе!

провинциалист 08 Април 2018 00:35

Во истина воскресе!
Да сме живи и здрави!

Дорис 08 Април 2018 10:23

Великденски поздрав за Дорис и всички
https://www.youtube.com/watch?v=NQKez4lZwkk


Благодаря, On_parole2, целувки на светия ден!

редник 08 Април 2018 11:10

Пролет е, идва хубавото време, дано е време за радост и усмивки...
Христос воскресе!

Воистина возкресе, драги православни русофил-комунисти...
Уникални сте просто!

http://uralpolit.ru/assets/911113a0/images/12/2016/04/96ec74aa02c61a938d665a962b7d7b5c.jpg/680.jpg

https://alternativaby.net/wp-content/uploads/2017/08/0255df17d03372985227f1adfc52934b.jpg
09 Април 2018 00:38
Много мил комплимент!
Благодаря, Рики!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД