:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,093,231
Активни 113
Страници 52,016
За един ден 1,302,066

Ще се строи ли в Борисовата градина

Нови сгради ще има, но поне на хартия те не трябва да са за сметка на зеленината
СНИМКА:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Районът на конната база днес
Дългогодишното бягане на Столичната община от проблемите с облика и функционирането на Борисовата градина най-после е към своя финал. Проектът за подробен устройствен план на парка, изготвен от архитектурно студио "Ковачев архитекти", вече се обсъжда в експертните съвети на общината, предстои да бъде подложен и на обществено обсъждане. Той е изготвен на базата на визия, спечелила конкурс преди вече три години.

Според констатациите на архитектурно студио "Ковачев архитекти", изготвило проекта, в момента парковите елементи са в различен стил, а в голяма част от парка почти липсва осветление и обзавеждане, или пък то е в крайно окаян вид. От някои райони достъпът до парка е изключително затруднен. Подходът откъм ул. "Паренсов" например не е пригоден за велосипеди и не е подходящ на хора със затруднено придвижване. Същите проблеми има и при подхода от север чрез заобикаляне на стадион "Васил Левски". Използването на площите за паркинг и влизането на автомобили създават конфликт между шофьори и пешеходци, отбелязват архитектите. Останалите два подлеза по "Цариградско шосе" предоставят ограничени възможности за придвижване на майки с колички поради ограничаващи релси или конфликт с велосипедистите, които ползват същата рампа.

"Южната и югозападната част на парка е слабо използвана, наличието на две реки възпрепятства достъпа, липсват изградени мостове", пише още в бележките към проекта. Според неговите автори автокъщата, ресторантите и множеството неподходящи преместваеми обекти нямат място в Борисовата градина, тъй като не отговарят на функцията й. От "Ковачев архитекти" залагат на обновяването на парковата растителност, на повече велоалеи, на възстановяване на оригиналния облик на много зони.

Основните цели, които си поставя проектът, еда се спре достъпът на колив парковата територия, но да бъде осигурен транспортен достъп до всички елементи и места за паркиране на посетителите в периферията му. По същата логика трябва да се постигне и пешеходен достъп от всички направления към парка, както и пешеходни връзки между различните му части чрез мостове с олекотена конструкция. Обекти като лятната къпалня "Мария Луиза", Националния стадион "Васил Левски", комплекс "Българска армия", Националния колодрум "Сердика", Телевизионната кула са оценени като притежаващи голяма историческа стойност и обществена значимост. Затова по тях ще има минимална намеса.

Съвсем ново застрояване се предвижда единствено в зоната между Розариума и бул. "Драган Цанков". Сградата, която ще се появи там, ще бъде с кота корниз максимум 10 м. Тя е предназначена за музей "Зелената памет на София", с опцията в нея да се помещава и парковата администрация. При безспорно установени архивни данни биха могли да се възстановят сградите на Климатичното училище. Върнат на оригиналното му място - откъм ул. "Незабравка", ще бъде т.нар. Горски дом - дърворезбованото архитектурно бижу на майстор Рачо Ангелов. Реконструкция се допуска на сградата срещу подхода към ресторант "Ловен дом" за нуждите на база за конна езда без промяна на параметрите. Предвидена е възможност за поставяне на подвижни козирки за частично засенчване на трибуните на Националния стадион "Васил Левски" и стадион "Българска армия". От "Ковачев архитекти" смятат, черекламата няма мястов парка, дори и по фасадите на сградите.

По-съществени намеси се предлагат за няколко обекта в Борисовата градина. Едно от тях е езерото Ариана. "От особена важност е възстановяване по архивни данни на оригиналния облик на бирарията, в която следва да се предлага основно бира. По-късните намеси от 80-те години са приети за допустими - музикален фонтан със светомузика. Използването на дъното на езерото за зимна пързалка е допустимо", смятат архитектите. Според тях разполагането на преместваеми съоръжения в зоната към Орлов мост трябва да отпадне. Ресторантът към Националния стадион се запазва, а зоната между мостчето и него ще се използва през лятото за открито кафене. Възстановена ще бъде Лятната читалня под формата на преместваем павилион за книги. В подробния устройствен план е допусната възможност за цялостна реконструкция на парковата част между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков" и лесопарковото насаждение. Теренът на стадион "Юнак" се предвижда да бъде усвоен чрез "геопластично оформяне и моделиране по чашата на стадиона с подходящи затревени откоси". Очаква се мястото да бъде притегателен център с мултифункционално предназначение - отдих, концерти на открито, използване през зимата за пързаляне и шейни и др.

В района на новия музей "Зелена София" се предвижда изграждане на подземен паркинг, а при метростанцията - директен подземен пешеходен подлез към пешеходния тротоар пред сградата на Строителния техникум. Център за спорт и култура трябва да се появи в района на гара "Пионер". Той ще поеме част от спортните съоръжения на "Спортна София". Участък от жп линията пък ще бъде използван за атракцион.

За легендарното заведение Маймунарника планът изисква да се премахнат преместваемите обекти и да се възстанови плановата композиция от три кръгли танцувални площадки, които към момента са съхранени на терена. Допуска се изграждане на естрада, както и поставяне на преместваеми обекти, но по индивидуални проекти, синхронизирани с резерватната стилистика и тематика. Това обаче със сигурностне може да бъде старият Маймунарник -в бъдеще на мястото няма да се допуска продажбата на високоалкохолни напитки. Подобно ограничение за алкохола има и в други зони.

За Климатичното училище се предвижда реконструкция по автентични данни, като се допуска изграждане на детски площадки. За Лятната читалня също се предвижда да бъде възстановена в автентичния й вид като преместваем обект на павилиона за книги. В сградата на телевизионната кула пък се търси възможност за изграждане на площадка за обществен достъп.

В плановете за реконструкция на парка влиза разполагането на преместваеми обекти като кафенета, репове за вестници, павилиони за пакетирани храни, сладолед и други, както и павилиони за охрана, билетни каси за сезонни и други атракции, преместваеми съоръжения, свързани с поддръжка на парковата територия. Определени са зони за културни, спортни и други обществени мероприятия, както и зони за маси за консумация на открито. На територията на резерват "Княз Борисова градина" и Дендрариума като преместваеми обекти са предвидени единствено обекти за охрана на парка, както и павилион за пакетирани храни и напитки при детската площадка и павилион за съхранение на книги при лятната читалня.СРОКОВЕ

Ремонтът на Борисовата градина е предвидено да се извърши на два етапа. При първия етап трябва да бъдат възстановени обектите: "Трите дансинга", "Водното каналче" и "Детска светофарна площадка". В този етап влизат още преобразуването на гара "Пионер" в спортен и културен център, изграждането на атракционна железница, подлези и пасарелки, възраждане на летния театър. При втория етап е предвидено преместване на конната база, тенис кортовете на "Спортна София", изграждане на музея "Зелена София" заедно с подземния паркинг, атракционен комплекс "Кривите огледала", създаване на посетителски информационен център, изграждане на подлези и пасарелки и възраждане на къпалнята "Мария Луиза". Начална дата обаче все още няма.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
------------
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
-----
СНИМКА: СО
Така би изглеждал бившият стадион "Юнак", ако спечелилият проект се реализира.
5
3853
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
05 Април 2018 14:27
Ще се строи ли в Борисовата градина
Парка на Свободата
05 Април 2018 14:52
"От особена важност е възстановяване по архивни данни на оригиналния облик на бирарията, в която следва да се предлага основно бира.

Ами няма го венецианското мостче със старата "Ариана" връз него! Къф оригинален облик??

Айде, Сталин (спасителя на Симеон) махнаха и туриха Борис, мостчето и кръчмата защо?!? Да я нарекат pub за по-евроатлантическо, ако щат.
05 Април 2018 18:40
А ще продължим ли да си купуваме коли нов внос от Борисовата?

.
Остава ли автокъщата?
05 Април 2018 18:42
Парка на Свободата
Това беше готино.
05 Април 2018 19:44
Да построят няколко модерни безплатни обществени тоалетни в парка и да ги подържат чисти. (Но не от ония химическите.)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД