:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Истинските жертви на ДС са виждали Франция само на кино

Длъжни сме да направим анализ за влиянието на агентите върху прехода, казва изследователят на архивите на ДС Христо Христов
Снимка: Велко Ангелов
Христо Христов е разследващ журналист и изследовател на архивите с 26-годишен професионален опит. Работил е във вестниците "Демокрация", "Дневник" и "Капитал". Основател е на независимите сайтове Държавна сигурност.com, agentibg.com, pametbg.com. Автор е на книгите: "Държавна сигурност срещу българската емиграция", "Убийте "Скитник", "Тайните фалити на комунизма", "Двойственият живот на агент "Пикадили", биография на Тодор Живков и др., съавтор е в сборниците "Бивши хора", "Корупционната България".
- Интелектуалката Юлия Кръстева - едно от най-разпознаваемите български имена по света, беше осветена като агент на комунистическата Държавна сигурност (ДС) и това предизвика разделение на обществото у нас и силен критичен отзвук в чужбина. Като дългогодишен изследовател на архивите на ДС бихте ли обобщили резултата от разкриването на досиетата, което още не е приключило след близо 30-годишния ни вече преход. Какво разбрахме от тях за последните 11 години, откакто работи комисията?

- Разделението на обществото по казуса "Юлия Кръстева" показа, че не се научихме да четем досиетата. Всеки има право на мнение, но те се четат необективно, защото тук имаме конкретни документи - над 250 страници, виждат се много ясни неща за контактите. От досието й липсват основни документи, задължителни за всяко едно досие на сътрудник на ДС.

Но група интелектуалци се хвърлиха в открита защита, която не е обективна. Смятам, че досиетата на всички сътрудници, които бяха обявени досега, без да има запазени сведения от самия сътрудник, трябва да се четат еднакво. След като се оспорва, че Кръстева е сътрудник на ДС, аз си задавам въпроса - къде бяха тези хора, когато беше обявено досието "Гоце" например? Защо не изразиха същата позиция тогава? Досието на президента Георги Първанов е аналогично на това на Юлия Кръстева - нямаше запазени сведения от него. Има хиляди такива дела. Затова подобен прочит изключително вреди и изкривява нещата. Не ги прави обективни.

- Това, че досиетата са прочистени, пречи ли да се възстанови истината?

- Има много ясна и строга система на оперативен отчет в ДС. 40% от досиетата са прочистени в началото на прехода, а отделни досиета са унищожавани и по-късно, дори по времето на управлението на СДС - комисията по досиетата намери бележки отделни досиета да не се пипат, с разрешения на министри, до определени години.

- На какво разчитат осветените сътрудници, които твърдят, че това не е вярно?

- На коментари от типа "вербовчиците се надсмяха отново над своите жертви". На насаждането на мнението, че законът не бил достатъчно ясен. Много ви моля - дайте да не превръщаме агентите в жертви! Жертвите са съвсем други. Жертвите на ДС са виждали Франция само във филмите на Луи дьо Фюнес. Нека да не объркваме тези категории заради един-единствен човек, бил той световноизвестен философ. Никой не подлага на съмнение неговите научни завоевания. Но тук трябва да се научим да четем обективно досието. Всъщност ДС е целяла именно това - прочистените досиета да объркват и да манипулират.

Бих попитал - ако действително Юлия Кръстева е жертва, защо не си е прочела досието още през 90-те? Защо не го е публикувала и да каже: "Вижте какво досие ми е направила ДС." Защо други интелектуалци като Милчо Левиев си взеха досиетата и им дадоха гласност като истински жертви?

- Знаете ли колко от осветените заведоха дела срещу комисията по досиетата и ги спечелиха?

- Има няколко такива случая, с по-точна статистика разполага комисията по досиетата. Те обаче се случиха, след като определени състави на Върховния административен съд (ВАС) нарушиха постоянната 7-8-годишна практика по тези дела. А противниците на отварянето на досиетата се опитаха дори да вкарат съда в желанието си да попречат на процеса на осветяване на архивите на ДС. Предишният шеф на ВАС Георги Колев беше сезиран от омбудсмана за противоречивата практика и за първи път в историята си общото събрание на ВАС отказа да уеднакви практиката си. Огромен проблем е, че съдът почна да тълкува какво да прави комисията, а законодателят не му е дал такова правомощие.

Имаше и дело в Страсбург - заведе го Хараламби Анчев, министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Той загуби делата в България и заведе дело в Страсбург. Съдът там излезе с решение през януари т.г., като отхвърли жалбата му и постанови, че отварянето на досиетата е право на осведоменост в България и комисията и законът са използвали всички защитни механизми, за да не бъде ощетено съответното обявено лице. Случаят на Анчев е аналогичен - прочистено досие, има само картони и рапорт за вербовка. Той се жалва в Страсбург, че комисията не е преценила дали той реално е извършил дейност. Комисията няма такива правомощия по закон, защото законодателят е преценил, че би се получила субективна оценка.

- Възможно ли е комисията да е осветила действащи агенти на службите?

- Ами ние не знаем кои са действащите агенти на службите. Комисията по досиетата проверява сътрудниците на Държавна сигурност до 1991 г., не действащи агенти. Тя например провери ръководителите на службите за сигурност - ДАНС, военната полиция и НСО. И обяви кои от тях са сътрудничили на ДС, без да обявява тяхната съвременна длъжност.

Важно е да се знае, че комисията работи по списък, който е съставен от Народното събрание, и той е вписан много ясно в закона. Така че никой на никого не вади в този момент досието, както се намеква за Кръстева. Дошъл е редът на литературните издания, тя фигурира там, затова сега излиза досието й. В момента продължава глобалната проверка на медиите, която частично беше извършена през 2009-2010 г.

- Можем ли да очакваме още изненади от досиетата?

- Трудно е да се каже, вече излязоха много имена на известни хора. Аз лично вече не се изненадвам от нищо. Такава е историята.

Това, което ми прави впечатление, е, че много малко хора успяха да скъсат веригата на своята зависимост. Един от малкото хора, които намери смелост, е Иво Инджев още в началото на прехода. ДС никак не обича хора, които са били зависими, да се откъсват сами. Той още плаща за това нещо.

Моята позиция е, че след 10 ноември всеки човек има право да смени принципите си или да не си ги смени. Много малко хора си смениха позициите, за да работят за демокрацията в България.

- Имаме ли вече голямата картина на тоталитарните времена?

- Не, нямаме я. Имаме много отворени досиета, които могат свободно да се четат, но много малко е осмисленото. Нямаме анализ, той се прави много трудно. Говоря за анализ на влиянието на сътрудниците на ДС и на кадровите й служители върху прехода.

- Не се ли получава така, че именно кадровите служители, които са в основата на всичко, остават в сянка? Срещу тях никой не говори, имената им не се въртят. Вербовчици и всякакви хора, които са оказвали натиск, са оставени на мира. Не им научихме имената, няма и да ги запомним кои са. Те не понесоха никакви негативи.

- Имената ги има във всички решения на комисията по досиетата. Да, те не понесоха негативи и моят въпрос е: защо хората, които бяха осветени като сътрудници и твърдят, че са оклеветени, не заведоха дела срещу своите вербовчици, срещу агентите, които са донасяли? Защо не посмяха? Защо не съдиха Атанас Семерджиев, докато беше жив? Той е човекът, който утвърждава прочистването на досиетата през 1990 г., така че да не излезе цялата истина.

- Какво никога няма да разберем от досиетата? Какво ще остане скрито?

- Труден въпрос. Надявам се, че по-скоро ще разберем. Гледам оптимистично, че все пак въпреки унищожените досиета ние ще разберем истината. Давам пример с убийството на писателя Георги Марков: класически случай, унищожено досие от 16 тома, в което са били разработките за неговото убийство, контактите с КГБ, отровата най-вероятно, хората, които са утвърдили това, и агентът, който го е извършил. Но като жертва на ДС той излиза при паралелно търсене в другите архиви на ДС, т.нар. служебни. Системата на ДС е такава, че нищо не може да се скрие. Така открих много документи, които потвърдиха абсолютно категорично, че зад убийството на Георги Марков се крие ДС. Извадих досието на единствения заподозрян, който изведнъж забогатява след 1978 г. и идва тук на почивки. А българската държава отказа да предаде това досие на международното разследване.

Така че от своя опит от 1998 г. до сега знам, че при обективно и последователно търсене, дори и при унищожени досиета, картината може да бъде сглобена.

Ние, изследователите, сме длъжници на обществото, защото има много отворени досиета, но не всички са прочетени и още не сме дали голямата картина за влиянието на агентите върху прехода, който беше неслучайно контролиран от тях, неслучайно те имаха и имат ключови постове във всички институции. Надявам се, че този анализ ще бъда направен скоро. Той е много важен за осмислянето на това защо сме в сегашното положение.
51
9372
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
04 Април 2018 20:22
Ние, изследователите, сме длъжници на обществото

Знаете ли, снощи слушах едного, дето обясняваше колко "важно" било да се знае защо "горяни"-те - убедени комунисти преди 9 септември 1944 по-късно станали антикомунисти и как още по-късно държавна сигурност ги ползвала, па как те негласно се дърпали от сътрудничество, па още нещо си.
Отначало се позасмях. Това "важно" е важно и интересно колкото да гледаш как съхне боя. Но пък де да знам. Сигурно за някого е много "важно" да вдига костите на отдавна починали хора. Нали не виждаме нищо лошо археолозите десетилетия да правят точно това?
После се позамислих. Колко други научни дирения ни натрапват ден след ден в централните медии? Не се сещам за ни едно. Само досиетата. Трийсе години вече, всеки ден, от сутрин до вечер. Трябва да има някаква наистина важна причина да ни натрапват тая иначе пълна скука. Причина много далеч от предмета й.

Тогава се сетих защо е всичко това.
Не, не е само за отвличане общественото внимание от истинските въпроси!
Целта е да се създава алиби на политическата класа.
04 Април 2018 21:34
04 Април 2018 22:48
..."горяните"? Дузина или две, максимум три, терориста на ведомост на чужда държава; пикая на опитите да бъдат героизирани след 6-7 десетилетия...
04 Април 2018 23:51
Не, не е само за отвличане общественото внимание от истинските въпроси!
Целта е да се създава алиби на политическата класа.
Да де. Те не си пречат - отвличането и алибито. Напротив.
04 Април 2018 23:57
Истинските жертви на ДС са виждали Франция само на кино
Това е почти (99%) така. Но ако намеквате за Ю.К., тя не твърди, че е жертва. Тя твърди, че не е работила за ДС. Докато помиярите от КомДос се опитват да внушат равенство между "обявена принадлежност по картонче" и "писала доноси". Не е същото. Но за алибито на властта е удобно. Станишев и баща му са добри, Живков и охраната му са добри, посланик Бойко Коцев и баща му са добри, но Вера Мутафчиева и Юлия Кръстева са лоши.
05 Април 2018 00:15
Работил е във вестниците "Демокрация", "Дневник" и "Капитал".

& цитат -
Един от малкото хора, които намери смелост, е Иво Инджев

10-кю. тоз изследовател - в рубричните постижения до портрета на госпожата малина май-петрова-беше от предизборното студио на сдс от 90-та.
05 Април 2018 00:22
Трудно е да се вникне в плоската и едноизмерна логика на г-на в статията. Според него ако не си жертва си палач, средно положение няма. "Разследващ журналист" ... може би в някой филм на Луи Дьо Фюнес.
05 Април 2018 00:48
Моята позиция е, че след 10 ноември всеки човек има право да смени принципите си или да не си ги смени. Много малко хора си смениха позициите, за да работят за демокрацията в България.
Колко глупости, противоречия и лъжи, както и откровен цинизъм, може да се вкарат в две изречения.
05 Април 2018 02:58
Ако четеш комунягите , всичко с миналото е окей , ама не е .
05 Април 2018 08:56

Ако четете Христо Христов, ще разберете:

а) че истинското неагентурно име на Луи дьо Фюнес е фЬОнес (разликата не е просто в две букви, а отразява псевдоинтелитентското самочувствие на хора като Хр.Хр. и представата им за френския език като цяло);

б) че за убийството на Георги Марков е било по-лесно и безопасно да се конструира специално оръжие и специална високотехнологична съчма от екзотичен материал с микродупчици и отрова в количество едва ли годно за убиване на морско свинче, вместо да се купи абсолютно непроследим кухненски нож в пластмасовата му опаковка от най-близкия супермаркет (или просто тухла от близък строеж);

в) че Иво Инджев има смелост и няма зависимости.

Апропо, това не е възхвала за дамата Юлия Кръстева, която прояви завидно ниво на лицемерие и преструвки на лекцията си в т.нар. „Културен център” на СУ преди 3-4 години.
05 Април 2018 09:05
Стига с тая стара 30- годишна дъвка с досиетата! Явно причината да се вади редовно е да се оправдаят днешните провали. След 30години все ДС им е виновно, предполагам и след 100 ще е пак така. И причина за всичко са все хора, повечето от които вече са покойници? Айде няма нужда!
05 Април 2018 09:12
Begemot
05 Април 2018 00:48

Колко глупости, противоречия и лъжи, както и откровен цинизъм, може да се вкарат в две изречения.
05 Април 2018 09:13
Голяма драма за Юлия и за българските "интелектуалци", които май са все такива, няма що. Г-жа Кръстева е заела една незащитима позиция . Досието изглежда съвсем истинско . МОжеше да се поучи от друга голяма "интелектуалка", рабфаковката и партийна секретарка - г-жа Цачева, която съвсем сериозно каза по отношение на комунистичеката си кариера: "Малка бях, излъгаха ме". И всичко е ОК, нали.
Е, ще поплачат сега за Юлия, ще повъздишат - зер "жертва" е била, нашите са винаги "жертви", а всъщност предизвикват в мен много повече погнуса от всеки праволинеен чугун с каскет и цървули.
05 Април 2018 09:25
*
05 Април 2018 09:47
Моята позиция е, че след 10 ноември всеки човек има право да смени принципите си или да не си ги смени.


Ама наистина ли? То не че няма право да си смени схващанията, ама излиза, че не трябва да се пита вече за това.
05 Април 2018 09:48
Mitnicharъ04 Април 2018 22:48
..."горяните"? Дузина или две, максимум три, терориста на ведомост на чужда държава; пикая на опитите да бъдат героизирани след 6-7 десетилетия..


Смени горяните с партизаните и ще се получи абсолютно същото.
05 Април 2018 09:55
Не разбирам защо има такова рвение да се намерят агентите на ДС, а не се работи така и за агентите на други държави. А и си преименуваме улици и булеварди от комунисти и агенти на ДС, на агенти на чужди разузнавания. И то доказани агенти на чужди разузнавания. Пример: Гемето и английското разузнаване на Балканите.
Що така бе изследователи ? Или е много доходно да громим паднал, ама с живи и здрави ни е страх ?
Пфу ! Винаги мирише на лошо от такива "изследователи".
05 Април 2018 09:57
Абе, трансджендър, трансджендър, ама пак става за използване по предназначение, докато Иво Инджев и за това не става. Е, въпрос на вкус, разбира се.
05 Април 2018 10:03
Верно тоя с примера на Иво Инджев изби рибата . Е те там ма спечели.
05 Април 2018 10:23
Верно тоя с примера на Иво Инджев изби рибата . Е те там ма спечели.




Мяза на портрет на Атос, рисуван от Портос. Обаче не е кралски мускетар, а гвардеец на Кардинала! Миледи му е Екатерина Бончева!
05 Април 2018 10:39
Вербовчици и всякакви хора, които са оказвали натиск, са оставени на мира.

Ми много просто - те са ясни, били са в репресивния апарат, а не се правят на репресирани, докато са репресирали. Няма морален конфликт при тях, а от там и морална нечистоплътност. Можеш да ги харесваш или не, можеш и да ги обвиняваш или не за действията им, но няма интрига.

Докато бояджиите са особено гнусни. До вчера се натягал на режима, предавал приятели, а днес първи раздавач на морал от последна инстанция.
05 Април 2018 10:44
И е крайно време структурите на оня режим да се поставят на реалните им места. Няма как да се говори само за тоягата (ДС), а да се пропуска ръката, която я е движила (номенклатурата на БКП, ДКМС, БЗНС, ОФ). Защото не тоягата е тази, която бие, а ръката, която я движи.
05 Април 2018 10:54
Ако я нямаше ДС-щяха да я измислят, инак на таквиз изследователи щеше да им се наложи да бачкат за да се хранят. А туй е толкоз пошло и дори обидно за правилно политориентираните иждивенци-вечната каста паразитираща върху присвоеното право да измислят миналото.
05 Април 2018 10:55
Само досиетата.

Въобще не е така. Досиетата бяха интересни и имаха някакво значение в първите 5 години след 1989 г.. Нека са 10. След това тази тема е напълно безсмислена и от нея се вълнуват шепа хора, останали дълбоко в миналото. А други, поради пълната си безидейност я употребяват, като значка на ревера си за партийна принадлежност. Ако тези хора можеха да се видят от страни колко са карикатурни и ако имаха акъл да го осъзнаят, то едва ли щяха да рецитират гузния си "антикомунизъм". Ама това вече са почти изцяло само хора с отклонения.
05 Април 2018 11:03
А Христо Христов има необятно поле за изследване. Неговата "Тайните фалити на комунизма" е много полезно четиво. Системата до 1989 г. има нужда от подробно и задълбочено изследване на конкретните й аспекти и събития. Персоните и битовизмите (освен когато определяха действия или бездействия) са без значение. Нужно е изследване на "социално-психологическите типове" (по Генчев) и тяхното съотнасяне на системно ниво.

Нужно е и осъзнаване на типа на системата до 1989 г. Тя не е някаква нова или уникална система. Тя продължава да си е капитализъм, но свръхмонополен и тоталитарен.
05 Април 2018 11:37
Neopol, аз пък бих Ви препоръчал това:

Марчева, Илияна. ПОЛИТИКАТА ЗА СТОПАНСКА МОДЕРНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА, изд. Летера, 2016 г.
Мисля, че много по - интересно, обективно и последователно е написана.
Ето и резюме:
http://www.ihist.bas.bg/archiv_doc_info/Rezyume-IMartcheva.pdf
05 Април 2018 14:25
Един от малкото хора, които намери смелост, е Иво Инджев
Агент Ивайло? Чак пък смелост...
05 Април 2018 14:40
Един от малкото хора, които намери смелост, е Иво Инджев

... щот намерил село без кучета
05 Април 2018 16:05
Това на снимката се бара за големо разбирач на ДС, чак до изследовател се е самовъзбудило. Тия от комисията извадиха делцето на ЮК, защото се повдигна въпрос за същесдтвуването на тази антибългарска и антидържавна идиотщина, че инак нема топъл ляб и сиринце, да ги и да им
05 Април 2018 18:22
Една баба, като виждаше подобни по телевизията, се изразяваше на висок тон с "репиии, репи!"
05 Април 2018 19:59
Да разкрият и осигурят свободен достъп и до делата на разработваните лица, за да ги видим дали са били ангели небесни или мръсници, които всяка държавна служба би следвало да преследва. След 10 ноември комисия е прегледала всички дела на лицата били в лагери. Резултатът - само няколко процента политически и всички останали криминални. Публикувайте доклада от това изследване.
05 Април 2018 20:04
Червената мафия убедително победи. Всичко останало е лаене срещу луната.
05 Април 2018 20:24
Победили са на баба им фърчилото. След 50 години България няма да я има , наверно, това ако е победа да победиха. С малко но завинаги.
05 Април 2018 20:32
На паразитите не им пука какво ще стане с организма приемник. А и те са интернационалисти (нищо, че решиха да разиграят и патриотичната карта), спокойно ще отидат да си харчат откраднатото в Швейцария, когато България отзвучи.
05 Април 2018 20:35
Neopol
05 Април 2018 10:44
И е крайно време структурите на оня режим да се поставят на реалните им места. Няма как да се говори само за тоягата (ДС), а да се пропуска ръката, която я е движила (номенклатурата на БКП, ДКМС, БЗНС, ОФ). Защото не тоягата е тази, която бие, а ръката, която я движи.

Референцията ти за "Тайните фалити на комунизма" я пропускам с усмивка
но в 10:44 си уцелил ваксата. Много даже
Хората с досиета са 10-на % от зависимите. При това - дребосъкът, онези, на които комунистите са преценили, че спокойно могат да публикуват досиетата.

Колегата
Bonjorno
05 Април 2018 09:55
също задава много хубав въпрос
Ако сътрудниците на българската ДС са черни гяволи, то какви са агентите на чуждите разузнавания? И тогавашните, и днешните

05 Април 2018 20:55
Отварянето на досиетата имаше смисъл единствено в контекста на пълна лустрация на ченгарите от ДС (филиал на КГБ по Т. Живков) и агентурния и апарат, а също така и на цялото партийно ръководство на БКП за двата опита да превърне България в съветска република, което по същество е неоспорим акт на национално предателство. Обаче няма как да лустрираш някой, който е на власт, а червената мафия не е падала от власт под една или друга форма у нас от 9.9.1944 година. Тя не само оцеля, но и заграби всички значителни икономически активи и напълно овладя политическото пространство. На победителите - честито, а останалите опропастени цели поколения могат да разчитат единствено на теориите за прераждане в очакване на един по-справедлив и добър живот някога по-нантатък или в някой друг свят. В сегашното си битие те са пълно капо.
05 Април 2018 23:13
showstopper
05 Април 2018 20:55
червената мафия не е падала от власт под една или друга форма у нас от 9.9.1944 година. Тя не само оцеля, но и заграби всички значителни икономически активи

Ако оценим заграбеното, дали няма да се подреди така?
1. Костов - РМД, банки, енергетика, цветни метали, злато
2. Дедо цар - банки, телекомуникации, ЕРП, външен дълг
3. Троеуста - заменки, ВЕИ, плосък данък
4. Комунисти - масова приватизация, спестявания, ВТ дружества
5. СДС - реституция
Ерго, дето викат изследователите - впрочем що не се заемат това да изследват, вместо да изучават ланския снег и следите по изтеклата вода? - или трябва да обявиш всички за червена мафия, или да измислиш друга теория
06 Април 2018 00:21
Всичките тези дето си ги изброил са производни на червената мафия. Нещо като мафията и нейните фамилии или тумор (БКП) и метастази. Както ти харесва.
06 Април 2018 02:34
Последните 30 години са един жалък опит за финтиране . Както се видя , доста неуспешен . Мислеха , че е лесно да си капиталист , ако имаш капитала , обаче се оказа - трудно и даже непосилно , за мнозинството комуняги , а междувременно народа даде фира . Жалко за паметта на дедите ни .
06 Април 2018 09:08
Мислеха , че е лесно да си капиталист , ако имаш капитала , обаче се оказа - трудно и даже непосилно , за мнозинството комуняги , а междувременно народа даде фира . Жалко за паметта на дедите ни .
Жестоко. Кондензат. Това е.
06 Април 2018 10:04
Angel Kandiloto
06 Април 2018 02:34
Последните 30 години са един жалък опит за финтиране . Както се видя , доста неуспешен . Мислеха , че е лесно да си капиталист , ако имаш капитала , обаче се оказа - трудно и даже непосилно , за мнозинството комуняги , а междувременно народа даде фира . Жалко за паметта на дедите ни .

Поправи си мерника.
Не са само комуняги, нито е чак толкова непосилно да плюскаш от чуждото.
Саранчата "финтира" съзидателната държава.
Съсипаха предишната да не им пречи да крадат и направиха нова, която да стане почти единственият източник на лично богатство, клептокрация му викат.
Да, ама клептокрацията става за грабеж, не и за градеж.
Това е финтът.
Лудостта хем да получиш всичко от съзидателна държава, хем да си против нея и да я унищожаваш. До ден днешен го правят, впрочем.
06 Април 2018 10:09
Прасетата на американска копаня у нас рият във всички посоки. Поредният опит за окалване е Юлия Кръстева , интелектуалец от световен мащаб. Трудно някой на запад ще им обърне внимание , целта е твърде висока , най-вероятно помията ще се изсипе обратно върху тях. Правилно е постъпила Кръстева , да подминава това грухтене с пренебрежение. Не влизай в схватка с прасета , както и да завърши , винаги ще се окаляш.
06 Април 2018 11:02
За любителите на теорията за „тайните фалити на комунизма“ препоръчвам книгата „България в Европа - Икономически растеж през XX век“ от Росица Рангелова. Съдържа ясни и точни данни за икономиката (не само при социализма). Макар да няма пристрастия към социализма, авторката все пак честно е посочила данните, от които се вижда, че през този период България има по-висок растеж от голяма част от европейските държави.
06 Април 2018 11:28
Прасетата на американска копаня у нас рият във всички посоки. Поредният опит за окалване е Юлия Кръстева 
Как американска копанята бе? ЗАКОНът ЗА ДОСТЪП И РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ не беше ли гласуван по предложение на Симо Фердинандов, Меди Доганов и Серго Станишев (на Митко момчето бе, знаеш го). И не беше ли от БСП депутат Ефтимчо Костадиновият, председателят на КомДос? Не ще да е американска копанята...
06 Април 2018 11:38
Законът изключва огласяването на агенти на НРС, каквато е била до 2009,според КОНПИ. С което са в киреча и трябва да лежат.
06 Април 2018 11:52
Кафеджия
06 Април 2018 11:02
За любителите на теорията за „тайните фалити на комунизма“ препоръчвам книгата „България в Европа - Икономически растеж през XX век“ от Росица Рангелова. Съдържа ясни и точни данни за икономиката (не само при социализма). Макар да няма пристрастия към социализма, авторката все пак честно е посочила данните, от които се вижда, че през този период България има по-висок растеж от голяма част от европейските държави.

Книгата препоръчвам.
Впрочем казаното е анализирано и в сий честен форум.
От коментарите към "Ти защо си бедна" на Бойко Ламбовски, та доскоро.
07 Април 2018 14:27
"Законът изключва огласяването на агенти на НРС, каквато е била до 2009,според КОНПИ... "
Тц. Законът изключва огласяването на действащи оперативни работници, сътрудници, агенти и т.н. на службите (не само на НРС).
07 Април 2018 16:54
Абсолютно е прав авторът. Бях накаран да подпиша декларация за сътрудничество със заплахи за сваляне в мазето и лагери. Три месеца не дадох нито един донос и ме снеха от оперативен отчет. Но ... както ми каза един партиен секретар - на досието ти пише - няма право да пътува на запад! Няколко пъти получавах стипендия за работа в престижни западни университети и - отговорът беше бърз - няма решение на МВР. Въпреки всичко бях обявен за ДС сътрудник. Без Съдържание! Но с право - нали има декларация. Доволен съм, че ме обявиха защото в досието ми има съвсем ясно становище на оперативния ДС работник каква работа съм свършил и защо съм отказал - враг на народа номер едно, какво друго. Проверявах за това дали са обявени за щатни сътрудници лицата, които ме вербуваха - НИКС! Да ги съдя - хайде де! При тази контролирана съдебна система - всички съдии над 50 годишна възраст са били управлявани по един ли друг начин от ДС. В името на народа.
Агент Райко
07 Април 2018 21:37
Видях. Вербували Ви 1958, вдигнали ръце от Вас 1959. Били сте на 25... И нищо написано от Вас, нищо платено Вам... Съчувствие и респект от мен.
09 Април 2018 12:07
Този мърляв "изследовател" на досиета удивително ми напомня на автора на Шайката и като него заслужава ако не шамар, то поне заплюване. Подобни идиоти приличат на торни бръмбари, които търкалят своите ла.няни топчета под покровителския взор на Мутрата и ко.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД