:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 214
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бунт на дребния бизнес по Околовръстното

Собственици на търговски обекти спряха за половин час движението
Снимка: Красимир Юскеселиев
------

Точно след седмица багерите тръгват срещу 52 незаконни постройки по Околовръстното. Това става по решение на инспекторите на Дирекцията за национален строителен контрол след заповед за проверка на строителния министър Евгени Чачев. Други 4 сгради вече са съборени от собствениците. Другите 52 ще ги съборят принудително, а собствениците им ще бъдат глобени. Издадени са 203 акта за нарушения. От дирекцията са забранили и достъпа до 39 обекта, които работят без разрешения по законния ред. Най-много били незаконните постройки в районите "Витоша", "Овча купел" и "Младост".

-----



Петък, 9.05 сутринта. На ъгъла на бул. "Цар Борис" и "Никола Петков", точно пред един от магазините до автобусната спирка, собствениците на търговски обекти по Околовръстното шосе на София вече са отворили тетрадката за подписи против търбушенето по Околовръстното. 15 минути по-късно вече са събрани 350-360 подписа. Инициаторите чакат поне 1000 парафа.

Малко по-късно протестиращите блокират движението по булеварда. Това е началото, но активният протест започва в понеделник. Един от организаторите на протеста разяснява с мегафон: "Протестът ще е пред всеки обект, към който тръгне багер да го бута". Собствениците на нарочените сгради ще призоват на помощ правителството и парламента, понеже досега никой не им обърнал внимание.

Всеки от тях е сгазил малко или повече закона. Общият им проблем е, че ако съборят им постройките, ще загубят и малкото, което имат, и с което изхранват своите и други семейства.

"Синът ми, след като се уволни на 12 януари, започна да работи. Не да ходи по улиците да скитосва. Къщата е строена през 1904 г. и оттогава първият етаж е търговски обект. На втория живея. Изведнъж сега излиза, че магазина е незаконен". Така вижда нещата Антоанета Иванова Антова, собственичка на двуетажна сграда точно на ъгъла на кръстовището. До 26 тя трябва да затвори магазина, иначе ще й го затворят. Всеки разказва своята история и всички истории си приличат - хората са отворили магазини и кръчмета, за да се изхранват.

Носи се мълва, че зад акцията "рушене" има по-крупни интереси. Въпросът не е само в разширението на Околовръстното, смятат потърпевшите. Говори се, че от "Макдоналдс" искат да купят фабриката до една от спирките по пътя, обяснява възмутен собственик на незаконна сграда.

Организаторите на гражданското неподчинение на Околовръстния път ще бъдат глобени, понеже протестът е незаконен, не е разрешен от общината и пречи на движението, съобщи по-късно СДВР. Според закона за движение по пътищата глобата е до 100 лв.
1438
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД