:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът прикани прокурорите да посочат престъпниците

Сега е моментът, в който всеки в България трябва да поеме своите лични отговорности. С тези думи премиерът Костов се обърна към прокурорите и следователите от страната, събрали се да чуят отчета на прокуратурата за миналата година. На сбирката в Цигов чарк дойдоха и министрите Емануил Йорданов, Теодосий Симеонов и Муравей Радев, главният секретар на МВР Божидар Попов и шефът на митниците Пламен Минев.

В момента ме обвиняват, че не съм посочил кои са престъпниците, но това не е моя работа, а на съдебната власт, казал още Костов на магистратите и ги уверил че имат пълната подкрепа на правителството. "Ако вие сте силни, в България повече няма да има възможност да се смесват политиката и компроматите", казал още премиерът. Той признал, че с компромати воюват навсякъде, но това не застрашавало стабилните демокрации. Костов говори пред прокурорите и следователите около 15 минути и си тръгна почти веднага от Цигов чарк.

Муравей Радев пък декларира, че присъствието на трима министри, заедно с премиера е демонстрация на намерението на



пълната подкрепа на изпълнителната власт



за усилията на съдебната власт. Без такова взаимодействие прокурорите и следователите трудно ще се преборят с тези, които трябва да получат заслужено възмездие, каза Радев. Досега на взаимодействието между двете власти пречели обективни и субективни причини, заяви още Радев, но не уточни какви. Той обаче обяви, че автори на компроматите, които се хвърлят в публичното пространство в момента, са "някои болни мозъци, представители на старите служби на ДС, обслужващи напоследък интересите на други. Точно те станаха печално известни на българския народ през 1997 г. и сега наизлязоха от дупките си, но сгрешиха, защото решиха че може да заменят законите с компромати", изрази убеждението си финансовият министър.



Прокуратурата мълчи, защото я задължава законът,



каза пък Филчев. Според него искането да докладва пред парламента докъде са стигнали проверките срещу Едит Гетова и Марин Маринов е юридически несъстоятелно. Иначе обвинението дължало отчет за свършеното на обществото и щяло да го направи. "Аз дори не познавам Едит Гетова", каза още Филчев, но много се зарадва, че негови прокурори още навремето са сигнализирали за нередностите в действията на Гетова, за които писа "Сега".

Вътрешният министър обаче поясни, че вчера в МВР е постъпило искане от ВКП да се пратят данни срещу Гетова, ако ведомството разполага с такива. Едва след това прокуратурата ще разпореди проверка срещу бившата зам.-министърка на промишлеността, впоследствие съветничка на вицепремиера Петър Жотев.

Проверката срещу Марин Маринов тече, но още не е приключила. За него в МВР имало оперативни данни, които са пратени в прокуратурата.

Емануил Йорданов е получил вчера и прословутите касети на Тренчев от прокуратурата и ги е дал за експертиза в института по криминалистика на МВР. Спецовете там трябва да се произнесат до 10 дни.



"Записите не ми изглеждат убедителни"



каза Йорданов, но за тяхната достоверност щели да се произнесат специалистите.

Проверката срещу Таушанов се удължава вече няколко пъти, защото не можем да я приключим без документите от чужбина, поясни още Йорданов. Той опроверга твърденията на Цвятко Цветков, че разработката срещу пътния шеф е спряна от ген. Васил Василев. Той нямал нищо общо, защото проверката се прави от НСБОП, поясни министърът.
415
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД