:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
"Усещам даже нарастващо доверие към правителството", каза премиерът в НС

Костов: Приватизацията не е работа на МВР

Шефът на кабинета нямало да говори за корумпирани, направо щял да чисти
Снимка: Велислав Николов
Премиерът Костов призна в парламента, че е дал инструкция на Богомил Бонев, в която се иска "полицията да прави разлика между икономическа политика и икономическа престъпност". "Работата на МВР е да преследва икономическата престъпност, а не да се занимава със самата приватизация", каза той вчера.

Костов обясни още, че "когато престъпността се докосва до която и и да е сфера на обществения живот, тя влиза в прожекторите на МВР". "От казаното от Костов става ясно, че изнесеното от Бонев е вярно - че премиерът е задържал и укривал данни за извършени престъпления, предоставени му от МВР и други държавни служби", заключи соцлидерът Георги Първанов.

"Нека политици и медии не се оставят да бъдат употребявани като актьори в долнопробен ченгеджийски сценарий. Истинската политика не трябва да има нищо общо с подобен морал и стил на поведение", отвърна му Костов. Преди това той декларира, че



няма да огласява "съмнения за извършени правонарушения"



пред обществеността, защото с това би повлиял на правораздавателните органи. Щял да отстранява незабавно от работа лица, за които има основателни и доказани съмнения, че са пристъпили закона, понеже те моментално губели неговото доверие.

"Министър-председателят не е пощенска кутия, не той трябва да предава на правораздавателните органи събраните от други органи и длъжностни лица информации, за чиято достоверност самите те отговарят", заяви Костов в отговор на акад. Благовест Сендов. Зам.-шефът на парламента му отвърна с притча: "Представете си, че трябва да се ограби един влак, да речем в Южна Америка, в началото на века. Трябва да се организира много здрава команда - с много здрав ръководител и сплотен екип. Ще се наложи да има един добър ездач - да се качи на влака в движение. Ще има един бомбаджия, който да взриви някой мост, за да спре влака и другите да се качат. Най-накрая влакът е ограбен и трябва да се дели ограбеното. И тогава вождът започва да чисти останалите един по един."

"Г-н Костов, обикновено филмите свършват по друг начин. Идва шерифът, т.е. народът, и този, който е чистил другите или сам се очиства, или дълго лежи в затвора", добави акад. Сендов. "Искам да кажа нещо на моя учител. Скъпи учителю, щом не можахте да си послужите с логически средства и прибегнахте

до приказки, значи вие фалирахте пред логиката", отвърна премиерът математик. По-късно Сендов поиска минути за лично обяснение, защото бил засегнат от своя "невъзпитан ученик", поради което Куртев го изгони от трибуната за нападки. "Това не е нападка, а констатация", успя да каже Сендов, преди да му изключат микрофоните.

"Българското правителство няма да поиска вот на доверие,

защото доверието към него не е накърнено.



Усещам даже нарастващо доверие към правителството",



каза Костов в отговор на въпрос на соцдепутата Георги Пирински. Малко преди това Жорж Ганчев обяви, че независимите депутати не желаят Костов да абдикира от поста си и ще го подкрепят.

В отговор на няколко депутатски въпроса Костов атакува "ченгетата". "Политикът се движи в рамките на политиката, докато ченгетата не зачитат тези рамки. Доносите и провокациите не трябва да имат никаква стойност в политическия дебат", каза премиерът. Сегашната ситуация не можела да се сравнява със ситуацията от зимата на 1996-1997 г., когато хората "излязоха на улицата и когато действително имаше политическа криза". "Не може и дума да става за сравнение между тогавашния всенароден протест и натиск на обществото със сегашните изяви на определени бивши полицаи, сред които виждаме стари и добре познати лица от 1992 г. като Бригадир Аспарухов и Цвятко Цветков", каза премиерът.
499
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД