:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Програмата "Шулева" приватизирана

Общините не са добри работодатели, обяви министър Христина Христова
Работещите по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" ще бъдат пренасочени от обществено полезна работа в общините към частни работодатели и фондации. Това стана ясно от изявленията на социалния министър Христина Христова по БНТ и bTV вчера. Така тя се опита да обясни смисъла на анекса към договора по програмата, който Агенцията по заетостта прати на кметствата в края на юли. В него общините са предупредени, че трябва да съкратят до 70% от наетите по програмата.
"Все още на много места кметовете не гледат на тези безработни като на реална работна сила. Често пъти те работят с намалено работно време, не полагат достатъчно по количество и качество труд", мотивира се Христова. В същото време 700 проекта на неправителствени организации и реалния бизнес чакали одобрение да работят по програмата "Шулева".
Кметовете вече подхванаха дисциплинарни уволнения. От областната управа в Плевен се похвалиха завчера, че през юли са уволнили дисциплинарно 6-ма заради нередовно явяване на работа и фалшиви болнични. Кметът на община Ген.Тошево пък каза по bTV, че при тях дисциплинарно изгонените са 10% от всички наети и уволненията ще продължат.
Съкратените от програмата се връщат на социални помощи - заплатата им от последния месец няма да се счита за доход за достъп до подпомагане. Дисциплинарно уволнените обаче се лишават от помощи за половин година и нямат право цяла година да се включват в програми за заетост.

КРИТИКА
Случващото се с програмата "От социални помощи към заетост" е част от предизборната кампания, коментира депутатката от БСП Емилия Масларова. Тъй като интересът на частните работодатели към програмата е слаб, средствата ще се насочат към неправителствени организации, по всяка вероятност, сформирани от представители на НДСВ, смята Масларова. Тя припомни указанието на жълтото ръководство от миналия месец областните координатори на НДСВ да започнат да създават неправителствени организации чрез лидерите на партията по места и те да кандидатстват за т.нар. демонстрационни проекти за благоустрояване на стойност до 10 000 лв. Според Малсарова има голяма вероятност парите по програмата "Шулева" да бъдат насочени към тези фондации.
Коментар - на 9-а стр.
3
748
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Август 2004 00:45
"...ще бъдат пренасочени от обществено полезна работа в общините към частни работодатели и фондации."...
......................................... ......................................... ............................
Доколкото знам от писаната История, и концлагеристите в Германия през ВСВ-2 , са ги изпращали, ПОД СТРОЙ, да работят в ЧАСТНИТЕ заводи /на "Круп", "Месершмид-Бьолкхоф", ИГ Фарбен", "АЕГ" и т.н./?!? Нищо ново под Слънцето?!
07 Август 2004 06:35
Ето ти сега за частните работодатели и фондации източник за евтина работна ръка
07 Август 2004 13:35
Едно от най-трудните неща е да трябва да работиш с такива, на които не им се работи! От това, което виждам по улиците и градинките, огромната част от наетите по програмата, нямат нито навици, нито желание да работят.
Евтиното, викат, излизало скъпо! Това много важи за подобна трудова сила: Вземаш я евентуално; трошиш сума труд и пари, вероятно и материали, да я учиш да работи; а след това си я изпращаш дисциплинарно по живо по здраво... Като междувременно си платил само в социални осигуровки повече отколкото ти е било заработено. Това частна фирма не може да си го позволи. То дори общините не могат да поемат това количество социални осигуровки за неефективен труд по програмата, които иска да им натресе социалното министерство... Наместо покриването само на социалните осигуровки на трима измислени работници програмата, си наемаш двама реални и ти артисва... А! И шансовете да ти се свърши работата много нарастват!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД