:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кариера

Карлтън Фиорина - първата дама на хай-тека

Шефката на "Хюлет-Пакард" води класацията на най-влиятелните жени в световния бизнес
За нея казват, че има златна уста и желязна воля. Въпреки че от години работи в индустрията, при това във високотехнологични фирми, тя твърди, че всяка технология е само средство за постигане на дадена цел.

Кърлтън (Карли) Фиорина, председател и главен изпълнителен директор на "Хюлет-Пакард", е шест поредни години първа в класацията на най-влиятелните жени в световния бизнес на американското сп. "Форчън" - избор, който се основава както на личните качества и темповете, с които дамите израстват в йерархията, така и на мащаба и значението на бизнеса, който ръководят.

А основаната през 1939 г. от Бил Хюлет и Дейв Пакард компания, чиято централа е в Пало Алто, Калифорния, днес е номер едно в доста области на компютърния сектор: по производство на всякакви видове принтери, принтерни сървъри, скенери, по доставки на сървъри, в софтуера за мрежов и системен мениджмънт, по общо количество дискови системи за съхраняване на данни, на портативни и джобни персонални компютри. "Хюлет-Пакард" е втора по доставки на персонални компютри, трета в областта на информационните услуги.



Тя е номер 8 в списъка на 100-те най-големи компании



Какво кара тази достатъчно напреднала в кариерата жена с 20 години зад гърба си работа в огромни компании, като AT&T и Lucent Technologies, също на високи постове, участвала в директорските бордове на Cisco Systems, Kellogg и Merck&Company, да поеме през юли 1999 г. управлението на "Хюлет-Пакард"? Вероятно предизвикателството, което представлява всяка реорганизация на гигант от мащабите на тази легенда от Силициевата долина с оборот от 47 млрд. долара, чиито лидерски позиции трябва да бъдат възстановени и той отново да тръгне напред. Да върнеш обратно на пътя на новаторството и върховите постижения една вече улегнала компания, да я пренесеш в епохата на Интернет, като я направиш водещ доставчик на базирани на световната мрежа решения и услуги, компютъризирани системи и комуникационни продукти, наистина се иска женска решителност и дързост.

Всъщност Карли Фиорина мрази деловите качества на хората да бъдат делени на мъжки и женски. "При бизнеса не е като в спорта", казва тя със стоманения си тон на журналистите.

Така или иначе, именно тази, винаги стегната и стилно облечена дама, зарязала в младостта си юридическите науки и на практика без всякакво финансово образование, успява да осъществи през 2002 г. сложното и конфликтно сливане с друг компютърен гигант - Compaq Computer Corporation, което днес се смята за едно от най-успешните в хай-тека и което е на стойност 19 милиарда долара.

Още при встъпването си в длъжност Карли Фиорина е наясно колко дълбоки са проблемите на "Хюлет-Пакард", които тя трябва да реши. Тогава компанията включва 83 полусамостоятелни подразделения, чиято координация създава част от сериозните й затруднения. На третата седмица след като поема юздите, новата шефка свика тридневно съвещание на висшия ръководен състав, за да се направи пълен анализ на позициите на компанията в сектора. Мнението на борда е, че трябва да се съобразят с пазарните условия, с неблагоприятната пазарна конюнктура, а не да се опитат да ги диктуват.



"Хюлет-Пакард" страда от занижените очаквания,



отсича Фиорина.

През финансовата 2001 г. цените на акциите на гиганта се сриват наполовина, печалбата също тръгва надолу. Фиорина предлага 3-годишен възстановителен план, съкращава броя на отделите на 12 и вместо групи, занимаващи се с разработката и с маркетинга, създава две основни направления. Тази организация позволява на компанията да стига директно до потребителския пазар. Една от важните цели, които тя си поставя, е скок на изследователската дейност. По нейно нареждане лабораториите на компанията са преместени от централната административна сграда в специално построен комплекс.

Виждането на Фиорина е да запази най-доброто в практиката на компанията, а всичко останало тя подлага на преоценка. Дешифрирана накратко, фирмената философия, която тя налага, е компанията да се стреми да бъде доставчик не на продукти - хардуер или софтуер, - а на ценности за клиента, базирани на желанията и потребностите му. Но в същото време без колебание приема утвърдената вече практика да се зачитат заслугите на персонала - хората трябва да са мотивирани.

"В тази първа година прекарах много време сред служителите, разказва Фиорина. Не можете да оздравите една компания, да я пренастроите, ако всички не застанат зад вас." Тя успява да накара и другите да вярват, че трудностите, които преживява "Хюлет-Пакард", са временни.

На практика всяка реорганизация изисква средства. Но Фиорина залага само на собствените ресурси на фирмата. Затова се налага да направи съкращения на персонала, основно в продажбите, но не й в изследователските и производствените подразделения. Така близо 5 хиляди души трябва да я напуснат. Тя се обръща с молба към останалите



да се откажат от повишение на заплатите



и да работят в почивните дни. В края на краищата нейната цел - финансовото стабилизиране на компанията - получава подкрепата на над 90% от служителите.

Показателно и впечатляващо е решението й през януари 2001 г. да върне в касата персоналния си бонус за половин година от 625 хиляди долара, тъй като през последното тримесечие на предходната "Хюлет-Пакард" не е постигнала планираните печалби.

Фиорина избира малко неконвенционален път да стане шеф на водеща технологична компания. Първоначално тя получава бакалаварска степен по средновековна история и философия от Станфордския университет. След това обаче взема магистърска степен по бизнесадминистрация от Университета на Мериленд, и втора магистърска степен в областта на точните науки.

Вероятно най-тежкият период за нея е когато трябва да удържи на натиска срещу сливането с Compaq. Инвестиционната общност тотално отхвърля идеята й и цените на акциите на двете компании започват да падат с по 10% на всеки два-три дни. Част от наследствените акционери в "Хюлет-Пакард" атакуват сделката по съдебен път.

В този тежък момент на карта са поставени постът и дори бъдещата й кариера.



Но тя упорито се сражава и печели



Повече от четири часа дава свидетелски показания по сливането пред съда в щата Делауер, опровергавайки обвиненията на члена на директорския борд Уолтър Хюлет, че е излъгала акционерите за финансовите перспективи на сделката и е оказала давление върху крупните инвеститори преди гласуването й.

Сливането с Compaq създава динамичен, мощен колектив от 140 000 служители с потенциал в 178 страни. Приходите за обединените компании са 72 милиарда долара през фискалната година, която завършва през октомври 2002 г. Така само година след сливането "Хюлет-Пакард" вече е добре и финансовите отчети го доказват.

Въпреки че днес Карли Фиорина продължава да е концентрирана върху успешното завършване на процеса на сливането и конкуренцията на нейните съперници - Dell, IBM и Sun - тя не изключва и възможността да направи и политическа кариера. Шефката на "Хюлет-Пакард" не избягва щекотливата тема за глобализацията и смята, че високите технологии позволяват "всички заедно да се придвижват напред, ако всеки изпълнява определената му роля".

Тя завладява всички преди всичко със силата на своята магнетична личност, казват за нея колегите й. Притежава обаяние, целеустремена е, пределно ясно формулира мислите си. Нейните аргументи са прости: не може да се измени част от системата, без да се измени цялата.

Фиорина винаги си поставя много агресивни цели, без да се замисля можете ли да ги достигнете, знаете ли как да го направите, казва за нея Ан Ливърмор, шеф на търговския бизнес в кампанията. Като не пропуска да добави: "Тя притежава безпогрешен нюх."
 
При презентацията на "Хюлет-Пакард" на електронното шоу в Лас Вегас т.г. музиканти отправиха апел срещу Интернет-пиратството. Фиорина е третата отляво.
 
Карли Фиорина и президентът на "Хюлет-Пакард" Майкъл Капелас представят бъдещето на компанията на пресконференция в Калифорния.
1475
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД