:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Писмото с куриер излиза до 10 лв.

Пратките за чужбина струват от 42 лв. за най-близките страни до 70 лв. за САЩ
снимка: Велислав Николов
Щом ни се наложи да пратим нещо някъде някому, най-напред се сещаме за пощата и много по-рядко за куриерските фирми. Малцина знаят, че DHL, една от големите международни куриерски компании например, има представители у нас от средата на 80-те години.

Всеки, който е изпращал писма по пощата, знае, че срокът за получаването им е ден-два, а цената на услугата - от около 50 стотинки до лев за по-големите и тежки пликове. Куриерските фирми искат за услугата по 3-4 лв., но пък могат да вземат пратката от вратата ви и да я доставят лично на получателя. Някои, като "Ин тайм", доставят в рамките на работния ден, естествено за двойно повече пари. Гаранцията за сигурността на пратките е тенденцията такива фирми да работят само със щатни кадри, а не със случайни куриери с епизодично присъствие. В случай че пратката бъде изгубена, открадната или повредена, за отговорен се счита куриерът. По правило щетите се изплащат до дни след писмено удостоверение от потърпевшия клиент за стойността на съдържанието.

Чрез фирма доставката на писмо от и до голям областен град е по-евтино, отколкото до малките градчета, което пък е по-евтино от пратка до погранично село. Със "Спийди" например цената на икономично писмо (пристигащо за 2 дни) от Горна Оряховица до Карлово (3.25 лв) е двойно по-ниска, отколкото от Горна до карловското село Баня (6.90). По-същата причина от



Варна е по-евтино да изпратиш писмо до Велико Търново,



отколкото до село Езерово, Варненско.

Понякога се налага да изпратите поща в града си, при това до броени часове, но не можете да напуснете работното си място; децата са на училище и не могат да ви свършат тази работа, приятелите ви не вдигат телефона. Тогава се нуждаете от градски куриер. Такава услуга имат почти всички фирми за доставка и цената варира според района на града (дали е в градския център или в периферията) и времето за доставка. За да изпратиш плик от "Раковски" до "Младост 4", например, обикновено трябва да се бръкнеш малко по-дълбоко, отколкото за пратка до "Младост 1". За бърза поръчка (до 3 часа) "Спийди" вземат 12 лв. Най-скоростната доставка е в рамките на 60 минути след поръчката. Такава услуга имат много от фирмите - "Тип Топ Куриер", "Еконт Експрес", "Сити Експрес" и др. Цената е 9-9,50 лв. Някои доставчици, като "Ин тайм", имат и съботна услуга. Обикновено тя се прави до обяд. Стойността й е малко по-ниска от тази на най-бързите доставки. Например, ако изпращате съботно писмо по градския куриер на "Ин тайм", плащате 9 лева. Суперекспресната доставка (до края на работния ден) на писмото струва 11.

Същите, както при писмата, са сроковете на фирмите за доставка на големи пратки. Цената за доставка на килограмов пакет е 3-4 до 5 лв. За десет килограма е 6-7. Колет по пощата струва 2-3 лв., ако е до 15 кг. Ако искате 10-те ценни килограма да пристигнат за часове, трябва да приготвите 15 лв.



Фирмите имат и специфични услуги



"Еконт", например, по поръчка прави покупка на стоки от градовете с офсо на фирмата и ги доставя на посочен адрес. Това улеснение струва на клиента стотна от платената за стоката сума.

Някои по-малки градове обаче не получават всекидневни доставки. В "Спийди" например графикът за тях е организиран по следния начин: една част - Велинград, Етрополе, Малко Търново, Златоград, Батак, Априлци, Бяла (Русенско) и др. получават пратки в нечетните дни от седмицата (понеделник, сряда и петък). За други, като Панагюрище, Елена, Чипровци, Никопол, Стражица, Костенец, Белово, Бяла (Варненско), Обзор доставките са в четните дни. Най-трудно достъпните кътчета пък - Котел, Драгоман, Сливница и Трън, получават поща само във вторник и четвъртък.

Когато изпращате документи или колет в чужбина, насреща са куриерските фирми, предлагащи международни доставки. Най-авторитетни са големите чужди компании с множество офиси у нас и по света. Те са специализирани в експресните доставки до всяка точка на света.

Дестинацията на доставката определя цената й, която понякога малко се променя, пропорционално на цените на горивото. Куриерските тарифи разделят страните на няколко международни зони. Доставка до някоя от челните зони струва по-малко. Първа зона за България са страните от Балканите и Източна Европа, втора и трета са съответно страните от ЕС и САЩ, а в последните - всички останали. Пратките обикновено се доставят до 24 часа от момента на поръчката. Тарифите за изпращане на писмо или документация до източноевропейска държава варират между 40 и 46 лева. Писмо, изпратено чрез DHL до съседна нам страна, например, струва 42 лева.

Сред най-честите дестинации са Европа и САЩ. Независимо от разстоянията, срокът за доставката си е 24 часа.



Цените на тези доставки се движат между 40 и 50 лева



Global Express (международната услуга) на куриерска фирма "T.N.T -България" до всяка една от европейските столици струва около 56 лева. Тарифите за изпращане на писмо до САЩ са между 50 и 70 лева. То може да бъде само документ или документ плюс информационен носител, да речем дискове, с общо тегло до килограм.

В разгара на кандидатстудентските кампании куриерските фирми обръщат голямо внимание на промоционалните тарифи за младежи, кандидатстващи в западни университети и колежи. Подобна услуга струва между 40 и 50 лева в зависимост от това, дали кандидатствате в Европа или в САЩ. От международния доставчик "FedEx" обясняват, че кампанията е почти целогодишна, а пикът й е през май. Случвало се е тогава да приемат по 200 писма дневно. От "T.N.T - България" пък си спомниха за случай, когато група студенти, за да не изпуснат крайния срок за подаването на документите, дошли в офиса на фирмата в полунощ.

Сред предлаганите екстри е възможността всеки изпращач



да проследи пътя на своята пратка



от началната до крайната точка, като това става чрез получаване на специфичен референтен номер за всяка от пратките, ако са повече от една. След това е лесно за всеки просто да звънне един телефон или да прати SMS/и-мейл, за да проследи как се придвижва писмото или колетът му. Повечето фирми предлагат и различни видове застраховки на доставките. Те зависят от обявената стойност на пратката, като таксите варират между 0.2% и 1% от нея. Ако застраховате на стойност над 2000 лв., таксата за включване ще бъде 1% от обявената застрахователна стойност.

Една от най-често използваните международни куриерски услуги е доставката на колети от 1 до 10 кг. Редица фирми я предпочитат, понеже им дава възможност да изпращат както офис-документация - дискове, чертежи и пр., така и различни мостри от продукта си. Цената за доставка на колет до 10 кг започва от 105 лева (ако пратката е до европейска страна) и достига 150 лева, ако пратката е за САЩ или Канада. Колетите над 10 кг се таксуват различно, в зависимост от обема и теглото. Цената за всеки килограм над определено тегло е между 15 и 20 лева. Повечето куриерски фирми доставят колетите едно денонощие след приемането им в офисите им в страната.

Подобаващо място сред услугите заемат и карго-товарите, както и т.нар. специални доставки, включващи транспортиране на ценни пратки, дипломатически багаж, медицински материали, както и пратки, за които е нужен специален температурен режим. Heavy Wеight-услугата ("голямо тегло") при "FedEx", примерно, е предназначена за товари над 30 кг, а



цените са между 15 и 22 лв. за килограм



За товар над 150 кг плащате по 10-12 лв. в зависимост от зоната на доставката.

Основно изискване на всички големи компании в бранша е пратката да се предоставя незапечатана. Тя се затваря намясто пред клиента от служител на фирмата. Изискването е наложено във връзка с повишените мерки за сигурност в цял свят след атаките срещу САЩ на 11 септември. Оттогава са въведени куп строги правила за приемането и доставката на писма и колети. Пратките задължително минават през автоматични скенери от мястото на изпращане до местоназначението, което намалява опасността до минимум.

___________________

*Всички посочени тарифи с изключение на цените на "Български пощи" ЕАД са без ДДС; тарифите за международни доставки не се облагат с ДДС





КАРЕ

ТNT - Основана в Австралия през 1946 г.

DHL - Основана през 1969 г. като бизнес отрасъл с експресни доставки от врата до врата между Сан Франциско и Хонолулу. Името на компанията представлява инициалите на тримата основатели - Далси, Хилблум и Лин.
 
В чужбина големите компании използват и вертолети за доставката на пратки.
11663
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД