:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,544,861
Активни 117
Страници 1,807
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Електроника пести над 30% от разходите за топлене на вода

"Стибел Елтрон" набляга върху икономичността на елуредите още от първия бързовар в света
От години насам българинът свързва лятото, освен с море и слънце, и със задължителната профилактика на топлата вода, продължаваща понякога месец и повече. А за хората, живеещи извън големите градове, това състояние е вечно и проблемите с подгряването на вода за битови нужди също са вечни.

Въпреки вродената изобретателност на българина поне досега разрешаването на този проблем почти винаги опира до използването на електрическата енергия. И постепенното вдигане на цените й накараха мнозина да се замислят за уредите, с които се извършва тази дейност.

Типичен пример за разработване десетилетия наред на технологии, които пестят ресурсите, е немската фирма "Стибел Елтрон", която мнозина у нас познават само от сушоарите в обществените умивални. "Стибел Елтрон" обаче е световен лидер в производството на бойлери и се специализира в тази дейност от 77 години. На практика от момента, в който основателят на фирмата д-р Теодор Стибел демонстрирапървия бързовар в светана Лайпцигското изложение през 1924 година. Тогава тънкостенният цилиндричен уред с дръжка, който се потапял във водата, предизвикал истински фурор. Причината е, че демонстрацията била направена в съд с вода, в който имало и кубчета с лед и водата кипнала, преди ледът да се е разтопил. Дотогава за подгряване на вода се използвали или традиционните горива, или толкова масивни електрически нагреватели, че за загряване на корпуса им отивала повече електроенергия, отколкото за самата вода, а и работели изключително бавно. Теодор Стибел бил шокиран от факта, че на дотогавашните нагреватели за вода с форма на бутало им е необходимо толкова много време, за да се нагреят и след това да се изстудят. Неговият уред е проектиран със стена, тънка под 3 милиметра, образуваща цилиндър. Поставянето му в най-ниската част на уреда намалява топлинния капацитет и така самонагряването се свежда до минимум.

Стибел успява да продаде 100 такива бързовара на самия панаир и получил поръчки за още 600. Това му позволява да основе компанията си, която и до днес продължава да е семейна фирма, въпреки че за нея работят десетки хиляди служители по целия свят.

"Стибел Елтрон" е първата фирма в света, която произвежда хилядаватов проточен бойлер и налага на световния пазар този по-икономичен начин за отопление на водата. След Втората световна война "Стибел Елтрон" произвежда първата в света самолетна кухня, усъвършенства авиационните машини за кафе и произвежда първия в света стенен нагревател за кухня. През 1987 година компанията пуска на пазара първите в света напълно електронизирани проточни бойлери.

Проточният бойлер, появил се като хитроумна новост навремето, днес се е наложил напълно, защотоспестява над 30% от електроенергията,която би отишла на вятъра в един обикновен обемен бойлер. Принципът му на действие е такъв, че е подходящ за държави като България с добре развита електроразпределителна система. При него водата се загрява моментално при преминаването й под налягане през нагревателите, работещи с голяма мощност. Колкото по-силно е налягането на водата, с толкова по-голяма мощност се включват нагревателите. Те се самоизключват при спиране на водата и така се спестява енергията, която би се изгубила за загряване на самия корпус. При обемните бойлери е нужно значително повече време за загряване, през което уредът черпи почти същото количество електричество от мрежата.

"Стибел Елтрон" произвежда и своеобразен комбиниран уред. Моделът SHZ, който съществува в различни варианти с вместимост от 30 до 150 литра и може да работи на монофазен или трифазен ток, на практика е едновременно обемен и проточен бойлер. Специални индикатори на таблото му показват колко вода е останала в корпуса. Ако е на свършване, се натиска бутон, който включва наведнъж и четирите му нагревателя и бойлерът заработва като проточен.

"Стибел Елтрон" пуска през 1987 година първия в света напълно електронизиран проточен бойлер от серията DHE. По-нататъшното им усъвършенстване ги налага на всички световни пазари, защото в края на 20-и век почти не останаха държави без енергийни или водни проблеми.

При напълно електронните проточни бойлерижеланата температура се задава предварително на уредаи той автоматично смесва топлата вода със студена, поддържайки зададената му температура, независимо от налягането, което може да се мени във всеки момент. Така това, което при хидравличните бойлери се регулира с крановете, при електронните става много по-прецизно и това води до още по-голяма икономичност. Този тип бойлери са много подходящи и за използване във вани и джакузита, при които има нужда от постоянна температура на водата. През 2000 година цялостна система с такъв тип бойлери е монтирана от "Стибел Елтрон" в хотел "Royal Peninsula" в Хонконг. Тя е съчетана и с цялостно изградени системи за вентилация и отопление и решава напълно проблемите с комфорта на гостите на хотела в тази не особено богата на питейна вода държава.

Специално за региони, които имат проблеми с водата, "Стибел Елтрон" разработва моделите КА 15 и КА 50. Тези уреди се пълнят с вода само когато има налягане в мрежата. Нагревателят им е разположен в дъното на уреда и след включването му специален датчик започва да следи нивото на водата. Така нагревателят се самоизключва в критичния момент.

Друга новост, наложена от "Стибел Елтрон" на пазара, са соларните системи за отопление на вода. Търсенията на немските инженери в тази посока започват още при първата голяма световна петролна криза през 1973 година и свързаното с нея повишение на всички енергийни цени. Въпреки че Германия е разположена в зона с не особено активно слънчево греене - с максимум 1900 часа слънчево време в годината, от средата на 70-те години досега "Стибел Елтрон" е произвела и доставила половин милион квадратни метра соларни колектори заедно с цялостни системи за съхранение на енергията и инсталационните принадлежности. Моделът, наречен "Синият ангел", е способен не само да преработи в топлина и най-слабата слънчева радиация, но и да я съхрани. В специални серпентини под колекторите минава течност от рода на антифриза, която отнема топлината на слънчевия панел и я довежда до бойлер с вместимост между 300 и 600 литра. Уникалното при тази система е, че водата пак се смесва с помощта на допълнителен електронен бойлер, на който предварително се задава желаната температура. При слънчево време, когато нагрятата вода е с по-висока от желаната температура, електронният бойлер я регулира. Когато слънчевата активност е ниска, електронният бойлер също работи, но с по-голям разход на електроенергия.КАРЕ-------

Новост дори за европейския пазар в момента са бойлерите с дистанционно управление от серията DHE. Те могат да се монтират така, че да се управляват и от табло, вързано по кабел с бойлера, ако се намират в мазето на къщата. Или пък с инфрачервено дистанционно, ако са монтирани на самия етаж. Дистанционното "стига" до 5 метра и е защитено от въздействието на други подобни устройства.

----------
6120
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД