:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,297
Активни 536
Страници 1,742
За един ден 1,302,066
Изпращаме военни и чиновници към ООН в сръбската провинция

Костов помирява албанци и сърби в Косово

България е важен фактор за стабилността в региона, казал Кушнер
Снимка: Eмил Иванов
Косовските сърби ще вземат участие в работата на Временния административен съвет първо като наблюдател, а след това вероятно и пълноценно, но това зависи от хода на диалога с косовските албанци. Това обяви лидерът на косовските сърби Момчило Трайкович след разговора си с Костов.

Постигането на споразумение за включването на сърбите във Временния административен съвет на Косово е



благодарение на влиянието на българския премиер,



казал Момчило Трайкович според кореспондента на БТА Коста Филипов.

Преди това според световните агенции косовските сърби смятали да отложат с 10 дни решението си за участие във временното управление на провинцията, съставено засега само от косовски албанци. Това станало ясно след срещата на представители на сърбите с администратора на ООН Бернар Кушнер в събота.

Срещата с Костов, в която участва и владиката Артемие, беше в православния манастир в Грачаница, близо до Прищина. Заедно с българския премиер бяха зам.-министърът на външните работи Марин Райков и зам.-началникът на Генералния щаб на Българската армия ген.-лейтенант Никола Колев.

В началото на срещата с лидерите на останалите в Косово сърби българският премиер изразил загрижеността си от ситуацията в района. "Идвам от Будапеща и тази загриженост бе споделена и там", казал Костов. Премиерът информирал Момчило Трайкович и владиката Артемие, че е изпълнил молбата им да запознае с техните позиции за обстановката в Косово участниците в срещата в Будапеща. Двамата бяха в София преди десетина дни.

Иван Костов акцентирал върху необходимостта да се помогне на косовските сърби да установят диалог с международната общност, както и между двете етнически общности в Косово.

Временният съвет на Косово, чрез който трябва да се осъществи диалога, се създава вече цяла година по идея на ООН, но досега не действа. В него участват само представители на косовските албанци, които по непроверени данни на ООН вече са над 2 милиона. От над 400 000 сърби, след войната на НАТО срещу Югославия, в Косово са останали по-малко от 80 000.

"Вие сте първата съседна държава, която ни покани и която дойде при нас", подчертали лидерите на косовските сърби пред Костов. Казали му още, че



регионът има нужда от посредници като България.



Политиката на вашата страна има висок авторитет и ние се чувстваме спокойни да изразяваме пред вас своите позиции и да разчитаме на обективност", казали двамата в разговора си с Костов, съобщава още БТА. Лидерите на косовските сърби изтъкнали, че разчитат Иван Костов да посредничи да се срещнат с умерения водач на част от косовските албанци Ибрахим Ругова. Предложението за такова посредничество бе направено за пръв път по време на срещата на Момчило Трайковски и владиката Артемие с Иван Костов в началото на март в София.

Трайковски подчертал, че на международната общност не й трябва модел само за решаването на кризата в разделения град Косовска Митровица. Не искаме решение на парче, а за цяло Косово, казал той. Според него местните избори не могат да бъдат свободни, тъй като "не живеем свободно". На срещата в Грачаница Трайкович и владиката Артемие отбелязали с благодарност и българската позиция за необходимостта от независими сръбски медии в Косово. Международната общност възнамерявала да подкрепи идеите на косовските сърби в тази посока.

При пристигането си в размирната сръбска провинция Иван Костов се срещна най-напред с



българския военен контингент към силите на КейФОР.



Те са взвод от 35 души в състава на Холандския национален контингент. Българите, настанени в околностите на старото летище в града, действат в рамките на германската зона за сигурност.

След срещата с нашите военни премиерът със специален военен хеликоптер литнал за Прищина за срещата със сръбските лидери, с командващия войските на КейФОР ген. Клаус Рейнхард и шефа на гражданската администрация на ООН Бернар Кушнер.

Вие сте ключова фигура в региона, казал на Костов шефът на гражданската администрация на Косово Бернар Кушнер. Двамата договорили в провинцията да бъде изпратен допълнително наш военен контингент и служители в администрацията на ООН.

На срещата снощи между Хашим Тачи и Костов албанският лидер е подкрепил оценките на българската страна, че действията на въоръжените групировки в Южна Сърбия могат да доведат до активизиране на сръбските войски, което да се окаже катастрофално за интересите на албанската общност.
 
Войници от КФОР от лагера Бондстел пазят заловено нелегални албански оръжие и амуниции близо Урошевац. Американските умиротворители направиха рейд през източната част на Косово и заловиха въоръжение и се опитаха да спрат албанските набези през границата със Сърбия.
 
Премиерът Костов се здрависва с лидера на косовските албанци Хашим Тачи в Прищина. Костов призова Тачи да предотврати избухването на насилие в долината на Прешево.
 
Българският премиер Иван Костов разговаря с шефа на мисията на ООН в Косово Бернар Кушнер в Прищина вчера. Двамата говориха за изпращане на по-голям български контингент и служители от администрация. България е ключова фигура в региона, заявил Кушнер.
676
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД