:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,298
Активни 536
Страници 1,743
За един ден 1,302,066

В Гърция замеряха с камъни американски войници на път за Косово

Белград: Маневрите на НАТО подкопават единството на страната
1200 американски морски пехотинци, които ще участват в ученията на НАТО "Дайнамик риспонс '2000" в Косово, пристигнаха в Гърция и бяха посрещнати с протести, а някои дори бяха замеряни с камъни.

Американците бяха стоварени с бойни кораби в Солун, откъдето продължиха към размирната сръбска провинция. Първата група, която пристигна вчера рано сутринта в Литохоро, бе замеряна с камъни от протестиращи. Демонстрантите скандираха антиамерикански лозунги и за кратко спряха военния конвой, но бързо бяха разпръснати от полицията. Протестите бяха организирани от Гръцката комунистическа партия.

По-късно в Солун пристигнаха още около 400 пехотинци и 50 бойни машини. Те също бяха посрещнати с протести от страна на леви активисти, които се обявяват против присъствието на натовски войски на Балканите.

Преминаването на американските войници през Гърция ще завърши утре, или вдруги ден. Около 1200 военнослужещи от САЩ, Аржентина, Полша, Холандия и Румъния ще се включат в маневрите на КФОР от 19 март до 10 април.

Под натиска на общественото мнение гръцкото правителство се противопоставя на използването на военна сила в региона. В същото време обаче то е принудено да изпълнява задълженията си към НАТО и изпрати свои миротворци в Косово.

Югославската армия реагира остро на намеренията на НАТО да проведе маневри в Косово. Шефът на генералния щаб ген. Небоиша Павкович заяви, че ученията противоречат на международните норми и са насочени към подкопаване на единството на страната.

В събота американският държавен секретар Мадлин Олбрайт напомни на европейците, че имат все още много неизпълнени задължения по отношение на Косово. В срещите си при закрити врата във Венеция с италианския външен министър Ламберто Дини, министри от Германия, Египет, Полша, Дания и Португалия, тя предупредила, че общата външна политика на ЕС, както и планираният общ отбранителен механизъм рискуват да бъдат поставени под заплаха от различията между отделните европейски страни.

Г-жа Олбрайт дала да се разбере, че политическите разногласия в Европа относно бъдещето на Косово отчасти са допринесли за последното засилване на напрежението между албанци и сърби. "От тази гледна точка е спешно необходимо да се дефинира едно временно споразумение за автономията на Косово, за да се предотврати неконтролируемост на политическата ситуация в провинцията", изтъкнала Мадлин Олбрайт.

Италианският външен министър Ламберто Дини от своя страна се оплакал от "голямата разпръснатост и дублиране на международни и двустранни споразумения в Европа и липсата на обща стратегия, което води до пилеене на сили и ресурси".
504
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД