:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,255,940
Активни 330
Страници 22,449
За един ден 1,302,066

Охрана пази строежа на Иракли от природозащитници

Швейцарската фирма "Суис пропъртис", която се кани да строи вилно селище в Иракли, нае охрана, за да опази терените си от нашествието на природозащитници. Това съобщи изпълнителният директор на фирмата Стоян Захариев. Тази мярка била наложителна, тъй като много хора сега влизали направо в частните терени.

"Суис пропъртис" притежава 60 дка земя в Иракли. Къщи от бъдещото селище вече се предлагат в интернет, а две дори са продадени на зелено, става ясно от сайта на проекта.

Стоян Захариев обясни, че фирми и банки са се обединили в сдружение за защита на инвестиционните им интереси в Иракли. "Близо месец и половина не обръщахме внимание на протестите. Мислехме, че ги организират няколко хипари. Но част от тях се оказаха доста интелигентни. Успяха да заблудят обществеността, че едва ли не ще строим в защитена територия. Истината е, че строим върху частна земя, която не е защитена местност", обясни Захариев. Той обаче няма разрешително за строежа.

Плановете на "Суис пропъртис" срещат огромна подкрепа у местното население, твърди Захариев. В същото време само в рамките на едно денонощие в София бяха събрани над 6000 подписа срещу застрояването на местността. За каузата беше организиран 24-часов музикален маратон, но граждани търсеха пунктовете за подписване и след края на инициативата. Следващата акция ще бъде на 30 юни в Несебър, когато ще се решава съдбата на Иракли. Кметът настоява за мораториум върху строежите в дивата местност. Според Захариев обаче ще има и паралелна демонстрация в защита на строежа.
21
2684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
26 Юни 2006 01:47
Къде е полицията да въведе държавност? Очевидна престъпна схема - строеж без разрешение, след това глоба и готово, а територията в близост се изважда от резервата защото е до застроена територия, и се прави нова експанзия (трябват плаж, магазинчета...)? Като някой няма книжка го глобяват и му прибират колата, като някой няма разрешително за строеж си наема охрана, нагло да се пази да не би някой случайно да му пречи. И това ако не е пример за държавно безсилие? Това е форма на престъпност не по-малко опасна, отколкото стрелбата по улиците. Нима ще допускаме това по пътя към ЕС?
26 Юни 2006 02:23
Оставете швейцарските инвеститори на мира. Те вероятно съвсем честно са си купили от селяндури земята. Е, земята е върната неправомерно на селяндурите, но за това са виновни Стефан Савов и Лучников, дето заради дюканите на дядовците си измислиха оня закон за реституцията. И куцо-кораво и сакото си взе каквото си поиска и където си поиска. Защото имало права....
А правото на обществото да се радва на красива и чиста природа - вълците го яли
26 Юни 2006 02:48
Това не са никакви швейцарски инвеститори, а наш рОден българин, регистрирал в Швейцария дружество България Пропърти Инвест с помощта на семейство швейцарец и българка, пък в България фирма Суис Пропъртис. Забележително е, че в далаверата ("Сдружение с нестопанска цел Иракли" ) участва и новият главен архитект на София. Като му знам сградите и околните пространства по морето, първо ожалих софиянци, а сега ми се изправя косата, като си представя на какво ще заприлича Иракли.

Редактирано от - Simplified Solutions на 26/06/2006 г/ 02:48:55

26 Юни 2006 10:02
Истината е, че строим върху частна земя, която не е защитена местност", обясни Захариев. Той обаче няма разрешително за строежа. Без думи
и тоя има наглоста да говори пред пресата. Ако държавата разреши стоежа на каквото и да било в Иракли, това ще означава само едно няма закони и държава.
26 Юни 2006 10:26
Ще си строят хората - техни си къщи, врху тяхната си земя. Частната собственост е неприкосновена. Разни потомствени голтачета на преселили се селяни в най-голямото село - София, свикнаха всяка година да си ходят безплатно на море, да секат яко гората, за която сега подписки събират, да носят тонове боклуци в наистина райското място Иракли и сега, когато им се казва - Плащай, започнаха да надават кански рев. Зер, сега когато местността се цивилизова, няма да може необезпокоявано да се ползва друсалката.
Апропо, таксиджиите в Слънчев бряг правят екскурзии за западняци-мераклиии под заглавие "Free peep show". Хората ходят да гледат разюздан групов животински секс.
А за собствениците на терените един безплатен съвет. Оградете си ги и сложете капани в тях. Мърльовците сами ще се изнесат и ще забравят за протестите си.
Като са толкова смели и с толкова будна гражданска позиция, защо не отидат да протестрат за унищожаването на природата в Бояна - под носа им е. Аааа, там стреляли и биели... Еми така ще е и тук.
26 Юни 2006 10:35
Ако фирмата е наистина "швейцарска (мутрошвестерска)", няма да строи незаконно на селскостопанска земя еди-ква си категория. А собствениците на земи там имат право на по една барака за инструменти!
26 Юни 2006 11:00
Аз съм варнененц, но като чета "666" какви ги пише разбирам що за хора унищожиха Морската градина във Варна -пръкнаха се разни собственици дошли именно от селата и разрушиха най-хубавата градина в България .Не само това-елате да видите на какво заприличаха Златни пясъци, на какво заприлича Варненското крайбрежие-камара от бетон и стъкло-както е тръгнало ще ходим на бетонни плажове, а морето ще смърди на пикоч и лайна от мръсната канализация на хотелите.
Чудя се за какви се мислим ние хората като считаме, че може да притежаваме дори и малка част от ЗЕМЯТА!!!!!За какви собствености ми говорите бе!!!!!ЗЕМЯТА НЯМА СОБСТВЕНИК!!!!!!Само БОГ(ИЛИ КАКТО НЯКОИ ГО НАРИЧАТ-ПРИРОДАТА )могат да я притежават.Отаналото са глупости на които винаги се намира насилствен коректив-във Варна той се появи твърде бързо-строежите в Морската градина и по крайбрежната зона активираха свлачищата и аз с удоволствие наблюдавам това тъй като вичко новопосторено ще се срути в близките 10-15 години!!!!!!
26 Юни 2006 11:08
Ех форумци, тепърва някои ще разберат що е то капитализъм и силата на парите. Преди 1989 г. го харесвахме, защото го гледахме по филмите, след като сме се редили на опашка за банани или телевизори. Сега го изпитваме на гърба си. Природа? Честност? Достойнство? Идеализъм? Държавни служители? Не ме разсмивайте, че са ми напукани устата, както казва Бурвил в един филм. Всичко се купува с пари.
26 Юни 2006 11:48
Хе-хе. Ами нали искахме да станем Швейцария на Балканите и разни други ненормални брътвежи.
26 Юни 2006 12:50
как мога да участвам в подписката?
26 Юни 2006 13:06
Ти *666*,
нормален ли си?
Този ник - числото на звяра- отвътре ли ти идва?
Ако не знаеш - да ти кажа, това число 666 е знак на антихриста, на злото.
А ако знаеш и нарочно си го сложил, значи сам си го просиш...
Да се идентифицираш с дявола не е дадено на смъртни, да знаеш.
Много има да теглиш...
Но като гледам каква злоба бълваш, май работата е ясна.
А иначе - пишеш глупости.
Дали сам си вярваш, или просто гледаш да си оригинален?
26 Юни 2006 13:41
На тапири като *666* няма смисъл да се отговаря, Винету добре го е казал...

Само да ви кажа сайта на инициативата за спасяване на Иракли, за тези които не го знаят. Ето го:

http://www.daspasimirakli.com

26 Юни 2006 13:42
Натиснете тук
26 Юни 2006 13:49
Уважаеми Винету. Малко се забавих с постинга, но какво да се прави. И аз обичам да ходя на плажа, а в "Св. св. Константин и Елена" плажа е приказка.
Та сега - поздрави от родната ми Варна.
Аз, Винету, съм кореняк потомствен варненец. Радвам се, че кмета ни най-после също е потомствен варненец и що годе оправи родния ми град - по-красив той никога не е бил. Та строежите в морската не са в морската, а в частните имоти, които са присъединени към морската - извън територията и от първоначалния и вид. Това, дето го нацвъкаха около крайбрежната, не е на частни, а на ОБЩИНСКИ имоти и за това най-малка вина имат потомствените варненци, а придошлите селяндури, дето с чупки в кръста и връзване на обувки с гръб към собственика им се качиха на високо из общинския съвет. А собствениците, тези, дето си възвърнаха земята на дедите си, ще си правят с нея каквото си искат - кеф им да си я продават, кеф им да си я застрояватако могат. "Суис Пропъртис бетон няма да леят - бетонните гиганти по цялото черноморие скоро ще ги бутнат - няма желаещи за населяване на бетонната джунгла. Виж, в малки еднофамилни къщички да живеят има много желаещи. Шум и прахоляк си имат и у дома. Само че, когато идеята се реализира, онези дето се именуват хипари вече няма да могат да си секат дърва, да си правят купчините боклук и да се е**бат на поразия из къра.. И за това крещят до бога - вижте ги, пък те имат, а ние нямаме. По-точно имаме, ама из селата на западна България, а там море няма.
Що се отнася до ЗЕМЯТА НЯМА СОБСТВЕНИК!!!!!!Само БОГ(ИЛИ КАКТО НЯКОИ ГО НАРИЧАТ-ПРИРОДАТА )могат да я притежават. - дядо ми казваше - Земята е като жената. Каквото е обща жена, това е и обща земя. Но никой не може да те накара да мислиш така разбира се. И за това би трябвало да дадеш пример - не вярвам да живееш на улицата, по разсъжденията ти разбирам че сигурно имаш и някой и друг декар земя от мама и тате. Та - що не пуснеш и другите хора да живеят в жилището ти - да му махнеш вртата. Декарите и върху тях койкаквото иска, това да прави. Нали всичко е общо, по-точно на бог? Толкова за теб.
Относно дъртреалист - много съм си нормален даже. Не те знам какъв реалист си и колко си дърт, но аз изповядвам идеологията на Реалистическия материализъм. Много обичам американската поговорка -"Като си толкова умен, къде са ти парите." Мисля, че банковите ми сметки, имотното ми състояние и начина ми на живот го доказват.
26 Юни 2006 13:59
СС, като даваш определения за някого, не се гледай в огледалото. А що се отнася за сайта и събирането ви на подписи - ако искате да има файда от това, да се събират подписи от умници, дето трябва да обяснят на хората какво да правят с тяхната си, на дедите им земя, щот те разбираш ли са прости - искайте срещу подпис по 100-200 лева, пък им изкупете земята на хората и я предоставете за обществено ползване. Вие, инициаторите, най-големите радетели, разбира се, ще трябва да дадете няколко-пъти повече. Няма да е лошо, да продадете имотите си - вашите и на родителите си и да ги дадете парите за спасяването на Иракли. От това по-народно полезно дело - аз просто не се сещам.
26 Юни 2006 15:01
СТранно е колко лесно и срещу колко Министерство на земеделието и горите дава разрешения за промяна предназначението на земеделските земи Защото тука е заровено кучето. Земята може да е върната на собствениците, но тя е върната като земеделска земя. Ако разрешенията за промяна на предназначението не се даваха толкова лесно, тази земеделска земя нямаше да има толкова висока цена и реститутите щяха да се чудят какво да я правят след като си я върнат. Защото се съмнявам дали върху нея щяха да отглеждат селскостопански култури. Доказателство за това са милионите декари пустеещи или необработвани земеделски земи, които обаче не са разположени в курортни райони.
26 Юни 2006 15:22
hamer, една подробност - не лесно, а страшно трудно, да не кажа невъзможно без огромни рушвети променят статута на земята. И това е по същата причина, поради която все още стои забраната за продажба на земя на чужденци. Знаеш ли някой чужденец да ня може да си купи колкото и каквато земя исла, защото аз не знам. Но трябва да си кихне на държавния служител. Пиша го, защото съм много потърпевш. И тъй като през живота си не съм дал и една стотинка рушвет никому, не смятам и да го правя, си остроих вилата без да искам разрешение от никого. Ама била незаконна, ама нямало да мога никога да я продам. Пука ми. Не смятасм и да го правя. Иначе е на самия бряг на морето - до пясъка.
26 Юни 2006 16:42
Швейцарска фирма строи без строително разрешение в България?.... Това държава ли е България?
Все една фирмата на Бай Драган да строи ваканционно селище на Женевското езеро без строително разрешение от швейцарските власти....
Как си ГАГАУЗОВ, как си????
26 Юни 2006 17:00
666, трудно е по документи. Цялото Южно Черноморие е застроено върху земеделски земи, които са върнати на собствениците им и продадени впоследствие. По една случайност съм виждал кадастъра. Земите около Лозенец, земите около Царево, земите около Варвара, земите около Созопол - всички те се водят земеделски земи -ниви или трайни насаждения. Кой е луд да плаща по няколкостотин евро за кв.м. земеделска земя, без да си е опекъл преди това работата с промяната на предназначението. Нали ДНСК официално заявиха, че от направените проверки относно законността на строителството са открили съвсем малко незаконни строежи и то, както предполагам, става дума за частни къщи и вили, а не за хотели и туристически комплекси. Същото казаха и за строежите по Околовръстния път на София. А там земите също се водят земеделски. В Симеоново, Драгалевци, Бояна и пр. парцелите са също земеделски земи. Дори др.Иван Костов и съпругата му обясниха заможността си с продадени ниви в Драгалевци.
27 Юни 2006 08:04
Hamer, в интерес на истината Министерството на земеделието е последната инстанция, одобряваща промяната на предназначението на земеделските земи. На практика тяхното одобрение е до много голяма степен формално.
Ето каква е процедурата:
Първо се получава мотивирано становище от главния архитект и кмета на съответната община за изготвяне на ПУП ПРЗ. В това становище се аргументира допустимостта на промяната на предназначението и се издава виза за проектиране, в която се поставят условията по ЗУТ и изискванията за съгласувания (с пътно, ВиК, енергото - тези съгласувание не винаги се изискват на тази фаза! ). Щом веднъж е дадена виза за проектиране, ПУП-ът естествено ще бъде приет.
За да разгледа преписка за промяна предназначението на дадена земеделска земя, Министерството на земеделието, освен одобрения ПУП и два дребни документа (удостоверение за категория на земята и удостоверение за поливност ), изисква нарочно становище на РИОСВ със съответния ОВОС, ако законът го изисква (има случаи, при които не се изисква ОВОС ). Ако и това становище е положително, всички условия за промяна предназначението са изпълнени и Министерство на земеделието няма как да не одобри тази промяна.
Така че кучето е зарито в съответната община, в съответния РИОСВ и министерствата, които могат да упражняват влияние върху им и дори да налагат решения - МРРБ и Министерство на околната среда и водите.
Министерство на земеделието е последна дупка на кавала в този и подобните случаи.


Отделен е въпросът, когато инвеститорът си прави, каквото си е наумил, без да е минал тази процедура.
От дописката въобще не става ясно преотредена ли е земята, в процедура на преотреждане ли е, на каква фаза, какво е становището на МРРБ и МОСВ, община Несебър дала ли е съгласие за преотреждане и т.н..


Редактирано от - Simplified Solutions на 27/06/2006 г/ 08:15:59

27 Юни 2006 13:38
Симпли, привет
Благодаря за информацията, сигурен съм, че си права. Но ми се върти нещо, че има в Закона за ...не знам какво си и опазване на земеделските земи, че е много трудно, почти невъзможно една нива, която по закон трябва да е 3 дка да бъде разделена и разпродадена на 3 купувачи по 1 дка. Това се допуска само ако промениш нивата в трайно насаждение, тъй като овощна градина или лозе може да е и 1 дка. За целта собствениците или евент. купувачи трябва да набучкат някакви фиданки, лозички и пр., да регистрират трайни насаждения и тогава да продават. Та затова си мисля, че МЗГ изпълнява и някакви функции по опазване на земеделските земи, защото иначе, макар и доста хипотетично, но съществува вероятност да не остане и декар земеделска земя, ако има достатъчно искания за застрояване с какво ли не.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД