:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,255,949
Активни 333
Страници 22,458
За един ден 1,302,066

150 села нямат нито един жител

"Около 150 са селата в България, които се водят действащи, но нямат нито един жител", съобщи Борис Колев от Института по география на БАН. Голям е броят и на селцата с по един или двама жители, за които се назначава кметски наместник.

Само в община Велико Търново например от общо 36 села 11 са напълно обезлюдени, а други 6 са с по един жител. В Смолянска област пък 34 села са с по-малко от 15 жители, като 5 са напълно обезлюдени.

Кметовете и регионалното министерство изчакват и не правят предложение до президента за закриване на обезлюдените селища, защото се надяват в някои от тях да се заселят хора от други региони или от чужбина. В момента в тези села земята е в регулация. Към някои от тях интерес проявяват англичани, а има и проекти за заселване на бесарабски българи. Проблемът е, че те са предимно високопланински и трудно достъпни.

Географите от БАН настояват първо да се закрият обезлюдените села и след това да се направят новите географски карти с имена на латиница по утвърдените вече правила за транслитерация.
7
2482
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
26 Юни 2006 00:56
А столичните роми няма къде да живеят!
26 Юни 2006 10:26
Селата в България, а имената на латиница Май тия в БАН пак ги е напекло слънцето. Ми що не ги пишат на иврит или на арабски?
А инак хора в селата няма, но кметски наместници на заплатки има - само в Абсурдистан, както е време да се прекръстим.
26 Юни 2006 11:35
След 50 години в предаване на "Дискавъри": "Нашите репортери, които пътуват с добрия стар "Ориент експрес", са засекли световен феномен - държава без жители. На граничния пункт името й било изписано на непознато досега писмо: BYUЛGAРIA."
26 Юни 2006 11:54
Тия па много бързат.Да поизчекат още малко и ще закрият цялата БГ.А пък дотогава може да им дойде некоя друга златна мисъл.А пък и заплатката ще им тече...
26 Юни 2006 12:53
Султане не ги гражданосвай ромите в София.
26 Юни 2006 15:25
За сега само селата, после и ... градовете. Целенасочен геноцид.
По-добре англичаните да дойдат... Щото циганите няма от кого да краднат.
26 Юни 2006 18:19
Какво направихте от България, да ви го начукам и на демократите?! Не бързайте да се радвате - видов/сидеров/ден иде - нема се забави много, както е тръгнало...дупе да ви е яко...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД