:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,255,732
Активни 246
Страници 22,241
За един ден 1,302,066

Ново предупреждение за проверки в ТЕЛК

Снимка: ПРЕСФОТО БТА
Социалният министър Емилия Масларова, председателят на Държавната агенция за защита на децата Ширин Местан (втората от ляво на дясно), депутати и представители на няколко министерства участваха в кръгла маса "Отговорното родителство" в Кърджали.
В цялата страна започват проверки на инвалидните пенсии и на дейността на ТЕЛК, съобщи в Кърджали социалният министър Емилия Масларова, цитирана от БТА. Това е поредната мярка, която се обявява срещу измамите с фалшиви епикризи и различните облекчения, които ползват инвалидите. Преди време Масларова поиска спешна проверка на колите, вкарани на името на човек с увреждане от 2004 г. до момента. Резултати обаче така и не бяха обявени. Социалният министър не за пръв път предупреждава и за проверки в ТЕЛК.

Въпреки заявките за затягане на контрола броят на инвалидите се увеличава драстично в последните години, а бюджетът за тях и тази година е увеличен с повече от 60 на сто. По данни на неправителствената "Коалиция 2000" годишно хазната губи по 65 млн. лв. от измами с внос на коли за инвалиди.

Преди по-малко от месец, след близо двугодишно разследване, в окръжния съд в Ловеч бе внесен обвинителен акт срещу четирима лекари и трима служители в ТЕЛК в града. Обвинението е за фалшиви експертни решения за инвалидизация на хора от повече от 5 региона в страната. Според прокуратурата става дума за организирана престъпна група, нанесла близо 1 млн. лв. щети на държавата.
13
5522
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
26 Юни 2006 06:08
Тарикати има навсякъде.
Лошото е, че болните стават все повече. И като нямат пари да се лекуват ще станат инвалиди с всички произтичащи от това негативи за тях самите и за държавата като цяло.
Докога ще сме скъпи на триците...?
26 Юни 2006 08:06
В България има 300 хиляди инвалиди. Ние сме най-инвалидизираната нация в света. Повечето от тях са фалшиви.
26 Юни 2006 08:57
Добри Божилов,
Нищо чудно в това, че България е "най-инвалидизираната държава". Ами я погледни образа й от последните 10-15 години. Икономиката ни - на патерици. Здравеопазването - на патерици. Социалната ни политика - на патерици. Съдебната система - на патерици. Административното обслужване - на патерици.
Реална инвалидност. Никаква фалшификация.
Ако тази държава е решила да се изправи на крака, като отнеме патериците на гражданите си, тежко й и горко.
26 Юни 2006 10:26
В ТЕЛК много затегнаха мерките от тази година съм забелязал. Не може току-тъй да бъдеш освидетекстван като инвалид, трябва да имаш сериозни доказателства и лекарски изследвания.
26 Юни 2006 10:34
В ТЕЛК решиха да се борят с инвалидите по най-лесния начин- с новата наредба от ТЕЛК от миналата година бяха премахнати редица болести, които водят до увреждания и беше въведена нова методика. И сега нищо чудно човек в инвалидна количка да бъде освидетелстван като здрав!!
А тези, които са си платили за експерно решение миналия път, пак ще си платят.Е, може би само сумата да е по-голяма.
26 Юни 2006 11:02
komar1,
Доколкото разбрах не тия с експертните решения са си плащали за да получат документ за инвалидност.
Лекарите и др. отговорни лица са предлагали ЕР.
При това са делили парите получавани за инвалидност.
Т.е. не става дума просто за корупция(мушнал си 50 лв. в ръката на доктора), а за истинска схема за източване на пари.
26 Юни 2006 11:27
Тъпанар, става дума, че срещу заплащане ЕРешения са получавали здрави и прави хора. За това се говори за ФАЛШИВИ ЕРешения. И след това срещу тези фалшиви ЕРешения са получавани пенсии за инвалидност, внасяни са коли без мито, ползвани са други придобивки, в това число и т.наречения "син талон" за паркиране в София.
Миналата седмица една госпожица, здрава и права, с бедро ди сливиците буквално ми заяви - 'Знаеш ли колко съм си платила за този сун талон?""
26 Юни 2006 11:48
Познавам хора, които едва ходят и са с 49процента
бедни са!
вземат ги в болница и са лежали по две седмици, без да им бъде издадена адекватна експертиза! защото не могат да си платят!!!

познавам и други, дето могат да плащат и са с хубав процент!

-
става така, че прецаканите ще са пак бедните!!!
26 Юни 2006 14:41
Когато работата не върви (няма пари в хазната), се затяга дисциплината! Не стига , че здравеопазването ни е под всякаква критика, а ми и да се ощетяват болните хора, като се категоригозират и то в %.Срам за България.
26 Юни 2006 16:55
Аз знам за жена която е инвалид за слепота а пък пък през прозореца съм я виждал как готви.
26 Юни 2006 17:00
Трябва да има национален списък на инвалидите в интернет за да могат хората да видят има ли връзка между заболяването и поведението им.
25 Февруари 2007 15:07
iskam da popitam nqko mojeli da mi kaje na koi telefon da saob6tiq za zloupotreba s TELK MOLQ PI6TE MI NA E-MAILA marrttii121@abv.bg


13 Юни 2007 11:34
Платените ТЕЛК решения продължават.Къде да подам сигнал за фалшиво решение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД