:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,255,708
Активни 235
Страници 22,217
За един ден 1,302,066

Секретарите на общини искат реална власт

Секретарите на общини настояват да получат реална власт, защото са с вързани ръце, заяви Васил Панчаров, шеф на асоциацията на секретарите, в която членуват над 160 общини. Три различни закона регламентират статута и правомощията на секретарите и заради липсата на синхрон между тях на практика блокират работата им. В момента статутът на главните секретари е определен в Закона за държавния служител, някои от правомощията им са разписани в Закона за администрацията, а задълженията им - в Закона за местната власт. Първите два закона обаче са общи и имат по-малко влияние от специализирания.

В някои общини, дори в областни, секретарите не могат да приложат Закона за държавния служител, ако кметовете са против, защото нямат правомощия за това, каза още Панчаров. На много места кметовете са против чиновниците им да станат държавни служители заради липса на пари. Държавните служители по правило вземат по-високи заплати, но преобразуването трябва да се договори и одобри от финансовото министерство. 23 131 чиновници работят в общинските администрации, като само 4915 от тях са държавни служители, а другите са по трудово правоотношение.
1427
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД