:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,255,719
Активни 239
Страници 22,228
За един ден 1,302,066

80% от учениците ще влизат във ВУЗ след 10 г.

Бакалавърските програми може да бъдат съкратени на 3 г.
Даниел Вълчев
Демографската криза у нас ще доведе до неминуемо разширяване на достъпа до висше образование. Броят на студентите реално няма да расте, но по-голям процент от завършващите ученици ще влизат в университет през 2020 г. Това се разбра на дискусия за нова стратегия за развитие на висшето образование. МОН събра ректорите на университетите, за да обсъдят основните проблеми.

В момента във ВУЗ постъпват 53% от завършващите ученици. До 2020 г. достъпът ще се вдигне на 80%, защото броят на децата ще намалее значително. Очаква се тогава средно образование у нас годишно да завършват около 40 000 деца, уточни ректорът на Русенския университет доц. Марко Тодоров.

Университетите настояват тази тенденция да бъде изпреварена и достъпът да се разширява целенасочено. Това може да стане чрез въвеждане на платено обучение. Единият от вариантите е 50% от студентите да учат с пълна стипендия, 30% - с облекчен кредит и останалите 20% да си плащат изцяло таксата.

Съветът на ректорите предлага и друга алтернатива - държавните вузове да приемат 10% над държавната поръчка. Тези студенти ще плащат ниски такси, но за тях няма да се отпуска субсидия. Целта е университетите да не се страхуват да късат студенти и 10 % от най-слабите впоследствие да отпадат.

Заради разширяването на достъпа бакалавърските програми вероятно ще бъдат съкратени от 4 на 3 години, стана ясно от изказване на министър Даниел Вълчев. Към това решение вървят европейските страни и ако остане назад, България рискува да е неконкурентоспособна, осигурявайки една и съща диплома за повече време и пари. Сериозните университети трябва да се концентрират върху магистърските и докторските програми, трябва да се помисли и за въвеждане на допълнителната степен post-doc две години над докторантурата, смятат ректорите.

Университетите да получат право сами да определят таксите в рамките на някакви граници, настояват още вузовете. Според тях това е механизъм за създаване на конкуренция и за провеждане на целенасочена политика спрямо по-масовите специалности. Ректорите предлагат и държавата да сключва с тях 3-годишни договори, в които да се фиксира план-приемът. "Настоящият механизъм университетите да искат места, а държавата впоследствие да ги орязва, не е ефективен. По-добре е държавата предварително да определя приема за даден университет и впоследствие в преговори с ръководството му да договаря конкретните предложения на вуза", коментира доц. Марко Тодоров.



КОНТРОЛ

"В новия закон за висше образование трябва да бъдат предвидени ефективни механизми за санкциониране на университети, нарушаващи правилата", заяви министър Даниел Вълчев. Според него процедурите за закриване на звена, които не отговарят на изискванията, са прекалено тромави и бавни. В момента звено се закрива след 2 отказа на акредитационната комисия. Трябва да се намери и път как да се реагира на откровени нарушения като провеждане на незаконни избори за ректор, смята министърът. За следващата бюджетна година МОН предвижда да стимулира финансово вузовете с програми на чужд език.
 Доц. Марко Тодоров (вляво)
6
2015
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
26 Юни 2006 02:46
Ей, тоз министър колко е усмихнат. Цяло слънце бе!
Аз подозирам друго под намерението да се увеличи приема на студенти. Явно хорариума не достига.
26 Юни 2006 05:41
80% от учениците ще лижат във ВУЗ след 10 г.
26 Юни 2006 12:14
В момента във ВУЗ постъпват 53% от завършващите ученици.

А имате ли си идея че по белия свят тоя процент е от 5 до максимално 10% (колкото по на изток се отива) и после да не се чудите защо само някои дипломи се признават...
26 Юни 2006 12:48
И като как ще става тая работа след като именно поради демографската криза се увеличава количеството на слабообразованите и необразованите.
То май и сега хората с незавършено основно образование са над 20%.
Тъй че майка ни жална...
То и сега са ни едни доктори, инженери и т.н.
26 Юни 2006 12:52
Значи - от десетината завършили 8 ще продължат. Похвално!
26 Юни 2006 13:09
а тези които завършват са 20-30 процента от тези 5 процента
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД