:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Повече пари за джипитата на село

До края на март ще бъдат готови критериите, според които ще бъдат оценявани личните лекари. Идеята е чрез допълнително заплащане те да бъдат стимулирани да заемат неатрактивните лекарски практики в селските райони. Това заяви в Русе депутатът от БСП д-р Руденко Йорданов.

Според него в 10% от територията на област Русе няма лични лекари. В други части на страната, и особено в планинските общини, положението е още по-лошо. Затова за работа в такива райони се подготвя увеличаване на лекарското заплащане. Наскоро здравният министър Радослав Гайдарски обяви, че ако джипитата вземат средно по 1 лв. месечно за записан пациент, за медиците в неблагоприятните практики се предвижда сумата да е 1.50-2 лв.

И в момента здравната каса плаща допълнително пари за джипита, избрали отдалечени и неатрактивни практики. В зависимост от района допълнителното заплащане може да стигне до 400 лв. месечно.
10
1776
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
06 Март 2007 00:25
Отношението към ОПеЛе-тата много напомня рецептата за отглеждане на злобно стражево куче - много бой и много месо и никакво обучение.Много лесно хващат бяс, прочие.
06 Март 2007 09:17
Ако това беше въведено преди 5 години, можеше и да има ефект.Късно е, либе за китка...Това са половинчати мерки, като повечето на Гайдарски, и са осъдени на неуспех.Трябват реални пари за да пратиш някого при неплатежоспособно население.Сега системата се издържа от т.нар."нерегламентирани плащания', по градовете някак си работи.За по-малките населени места трябва революционна промяна в организацията на здравеопазването, ама няма кой да я извърши...
06 Март 2007 10:42
Съгласен съм, че мерките са закъснели и половинчати. Колегите на село работят в една кореннао различна среда. Разходите са много повече - бензин, поддържане на кабинети в различни села, заплати на фелдшери и т.н. Приходите са по-малко - рядко по селата се плаща потребителска такса например, особено в малцинствените райони, процентът на неосигурените сред активната възраст е огромен ... Единственият реален начин да изкарат колегите свестни пари и да въртят (нерегламентирана) търговия с лекарства.
Така че с просто удвояване на глупавата капитация няма да стане. Трябват и други мерки. Според мен е уместно цялата медицина в тези райони да бъде изведена от системата на НЗОК и в ролята си да влязат ДЪРЖАВАТА и ОБЩИНАТА - първата като даде доволна (па била и твърда) ЗАПЛАТА на доктора, а втората - кота му осигури някакви други екстри: например земя, строеж на къща с8у договор за работа и пр.
06 Март 2007 14:24
И като построиш къща на майка си в ..... какво??
06 Март 2007 14:31
Примерно бе, колега, просто примерно, някои биха се поблазнили. Така или иначе, общината също може да се напъне малко за благоденствието на избирателите на кмета, а не да чака само на касата
06 Март 2007 16:04
И колко се очаква да е твърдата заплата която да съблазни доктори? Сега с 2-3 хил човека в листата и при удвоена капитация един ОПЛ в труден район ще има твърди приходи 5-6 хиляди лева месечно. Все някакви допълнителни пари ще има и над тази сума. Не са малко и разходите, вярно е, но все 2-4 хиляди ще остават. Но пък на село живота в някои отношения е по-труден, иначе не виждам обяснение в градовете да има няколко хиляди излишни доктори а за село да няма кандидати.
06 Март 2007 17:10
Живея и работя в един малък град център на община, в планински район с разпокъсани села и махали в някой по 1 човек.Разстояния огромни до 40 км. понякога.Непроходими през зимата.Без телефони и без покритие с мобилни такива......Ако някой от колегите има интерес да заповяда....Ще види неща, които не е виждал през живота си и не смята, че съществуват....
06 Март 2007 21:13
Абе Heat, останал съм с впечатлението, че си разумен тип! Смяташ ли сериозно, че някъде в държавата ще се раздават лесни 2-3 000/месец и няма да има опашка от мераклиии да ги лапнат???
06 Март 2007 21:20
Така е KOPELE (извинявай за думата , но ти използваш този псевдоним) !
Ти работиш на село и знаеш.Някои философи само дават псевдомъдри идеи и
нищо повече...
06 Март 2007 21:32
Пропуснах преди малко:
Моите уважения към колегите, работещи на село. Те са в далеч по-голяма степен истински ОПЛ отколкото наша милост в големите градове. Виждат и вършат неща, които ние дори не сме и сънували! Колкото и пари да им дадат, все ще са им незаслужено малко!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД