:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,346
Активни 544
Страници 1,791
За един ден 1,302,066

"Чистота Искър" започва да вози балите към Пловдив до дни

Кризата с боклука в столицата за пореден път се отлага временно, след като общината обяви готовност да започне да возите бали към пловдивското село Цалапица. Така София може да си спести сблъсъка с населението на Горни Богров, където се намира единствената свободна и законна площадка за временно съхранение на боклуците.

Общината е намерила възможност да осигури транспорта до Цалапица без обявяване на обществена поръчка, използвайки общинската фирма "Чистота Искър". Това се допуска в случаи, когато има възможност за намаляване на цената. "Чистота Искър" е готова да вози при цена от 12 ст./км при одобрени от СОС базови 22 ст./км. "Предложението ще се гледа на извънредна сесия днес, при положително решение извозването може да започне веднага", обясни пред "Сега" шефката на екокомисията към СОС Нели Манова.

200 000 т бали ще приеме сметището в Цалапица. Това ще освободи място на площадката в "Кремиковци", която вече се изчерпа. От "Кремиковци" към Пловдив ще бъдат извозени 20 хил. т боклук, останалите 180 000 т са от площадката в гара Искър. В същото време теренът в Богров е с капацитет едва 30 хил. т. Други 80 000 т трябва да бъдат извозени в Карлово.

Междувременно кметът Бойко Борисов отново предложи пари на суходолци срещу съгласието им да се отвори отново сметището. Този път той вдигна мизата от 24 на 33 млн. лв. годишно. Общината се надява да използва депото близо 2 г., срещу което ще даде на квартала 60 млн. лв.

---

ЗАВОД

Остро противопоставяне предизвика в комисията по инженерна инфраструктура предложението на съветниците Пламен Илиев и Радослав Тошев за изграждане на частен завод за третиране на боклука. Двамата предлагат общината да апортира терен в смесено дружество с частник, който да инвестира в завода. Според съветници и администрацията това крие опасност от нов монопол, подобен на този на концесионерите. "Няма логика общината да участва в смесено дружество с частник, при положение, че по закон ще бъде единственият клиент на бъдещия завод", коментира зам.-кметът Мария Бояджийска.
1
1782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Март 2007 09:03
Влизащи в Пловдив днес са видели опънат транспарант над входната табела на града: " Добре дошли, софийски боклуци!" Имена не се споменавали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД