:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Еврокомисията пита гражданите как да забрани цигарите

Всеки може да пише на нашето здравно министерство или директно в Брюксел
Европейската комисия стартира пряко допитване до всички граждани на ЕС какви мерки трябва да се вземат за ограничаване на тютюнопушенето. Българите могат да се включат, като пращат мнения и идеи в нашето здравно министерство или директно на електронните адреси на ЕК.

Допитването се базира на т.нар. Зелена книга на ЕС, която представлява програма за ограничаване на тютюнопушенето. В нея се предлагат 5 възможни решения - да не се променя сегашното статукво - т.е. да няма общи за Евросъюза разпоредби, всяка страна да въведе доброволни мерки, отделните страни да координират помежду си мерките, да има общи препоръки от Еврокомисията или да се въведе общо законодателство.

В зелената книга има и 4 въпроса към гражданите на страните членки. Те могат да кажат какво предпочитат - тотална забрана на пушенето във всички затворени обществени пространства и работни места или забрана с официално разрешение за избрани обекти. Те могат да посочат и каква форма на намеса от страна на ЕС смятат за необходима. Мнения се приемат до 15 април на мейл vvelikova@mh.government.bg. Адресът за отговори директно към ЕК е sanco-smoke-free-consultation@ec.europa.eu.

МЗ вече се опита да реши само въпроса, като предложи на кабинета програма, според която се забранява изцяло пушенето във всички обществени сгради, включително и в заведенията. Кабинетът обаче отхвърли идеята.

От 2005 г. у нас заведенията са длъжни да осигурят поне половината от местата си за непушачи. Цигарите в службата са позволени само на обособени места. Забранено е пушенето в театри, кина, училища, болници. Мерките, особено по заведенията, обаче не се спазват.

В ЕС цялостна забрана за пушене, включително в баровете и ресторантите, има само в Ирландия и Шотландия, предстои мерките да се въведат в Северна Ирландия и Уелс. В Италия, Малта и Швеция, Франция, Финландия в офисите и заведенията може да се пуши само в специални помещения. В Литва може да се пали само в "клубове за пушене на пури и лули".



ГЛАС НАРОДЕН

86% от европейците подкрепят забраната за пушене в офиси и работни помещения по данни на Евробарометър от началото на 2006 г., публикувани в Зелената книга. 61 на сто са и за забрана на цигарите в кръчмите и баровете. Близо 70% от гражданите на ЕС не са пушачи. Въпреки че България е на трето място по тютюнопушене в света, всеки втори у нас одобрява въвеждането на строги мерки против цигарите. 51% от българите смятат, че за да се ограничи пушенето, трябва да се въведат глоби и санкции, а 50.2% искат държавата да наложи пълна забрана за тютюнопушене, сочи проучване на НЦИОМ от 2005 г.
8
1910
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
06 Март 2007 01:59
Като не ги произвеждат. За млякото има квоти в ЕС, а за тютюна-няма.
06 Март 2007 10:01
Сакън не забранявайте тютюнопушенето защото отиди по дяволите електрората на турските аги. А сте го забранили, а сте "разклатили" ЕТНИЧЕСКИЯ МИР. Кво ще ядат сиромасите от мюсолманската вяра? Там се обещават много премии, но се дават минимални средства. То пари за производство на зеленчуци, плодове и пшеница няма, но за тютюн има. Дори и фонд "ТЮТЮН" има за благото на рязаните и бръснатите.
06 Март 2007 10:55
Какви са тези глупости? Какво има за питане?
Трябва закон който се спазва.
06 Март 2007 12:17
Пушач съм, но поддържам идеята. Само че европейците си вършат работата по български, като кучето на нивата.
Против тютюнопушенето - добре. Ама я проверете в КАТ и полицейските управления колко катастрофи и колко убийства и побоища са по причина на тютюна и колко от алкохол или дрога? Ама никой не се и обажда за ограничаването им - сакън!
Иначе решението е просто - спрете производството и вноса на тютюн и цигари или направете кутия цигари 50 лв. - и готово. Същото се отнася и за алкохола, а всичко останало са празни приказки...


...забравих за наркотиците - нека възприемем методите от Саудитска Арабия например...и въпросът се решава...
06 Март 2007 15:13

Има прост начин за определяне къде може и къде не може да се пуши.
В границите на населено място - пълна забрана, освен на някакви строго определени и обозначени места - пушкоми. Извън границите на населено място - по принцип може, без затворени помещения или сред други хора.
06 Март 2007 15:37
А ЕТО и едно допълнение към статията:
Също така електрони писма се приемат и на:
oplachi.se.na@armenskia.pop
като за сега няма краен срок
06 Март 2007 15:40
А за тези които не притежават елекрона пощенска кутия (емайл на селски), могат да пуснат писмото си в:
Desktop --> Recycle Bin
за къде също още няма крайни срокове
06 Март 2007 17:47
Думата 'Еврокомисия' ми напомня по нещо за ЧК. Може би заради комисаря Джержински...
Колкото до закон за пушенето на определени места - напълно съм 'ЗА'. Но не е зле и закона да се спазва. Преди седмица бях в едно заведение, в зала за непушачи. Хапнахме, пийнахме. Без да разберем обаче, се оказахме като 'пушени скумрии' - целите напоени с миризма на дим. Защото освен, че в 'залата за непушачи' се пушеше, а в един момент са спрели и климатиците. Вероятно за икономия на ток. Питах мой познат, който контролира точно броя на местата за непушачи в кръчмите. Отговорът бе, че работят/т.е. контролират до 17ч/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД