:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР се закани на перачите на пари

Съмнителни капитали се насочвали към София, Бургас, Варна, Благоевград и Кюстендил
Властта демонстрира вчера информираност къде у нас най-често се правят опити за пране на пари. Това стана след съвместно съвещание на МВР с прокуратурата, митниците и данъчните, насрочено светкавично след критичния доклад на Държавния департамент на САЩ за либералния режим у нас за препиране на пари от наркотрафик.

"Наблюдава се засилена тенденция в областите София, Бургас, Варна, Благоевград и Кюстендил за навлизане на все повече капитали с неизяснен произход", заяви вътрешният министър Румен Петков. Но не можело да се каже категорично, че става дума за пари, придобити от престъпна дейност. Все пак Петков се закани да бъдат предприети всички действия за изясняване произхода на тези капитали. МВР шефът не посочи в кои сфери са насочени съмнителните финанси, опитите се правели от граждани от Русия и бившите съветски републики, Турция, Англия, Ирландия, Германия и Македония.

"До този момент за пране на пари са приключени 9 производства, от които 5 с осъдителни присъди. По три от делата присъдата е влязла в сила", заяви Ваня Несторова от ВКП.

Според главния прокурор Борис Велчев негативната оценка на американците не трябва да се подценява, но пък сме имали значителен напредък в борбата с прането на пари. "Ние също виждаме собствените си пропуски, но трябва да се опазим от тенденцията за свръхкритичност", заяви Велчев.

От критиките за слабата координация между институциите у нас, от МВР и прокуратурата веднага се защитиха със статистики. Неутрализирани са 60 организирани групи за данъчни престъпления и изпиране на пари през миналата година. Заведени са над 600 преписки за пране на пари. Заловени са и 72 тона контрабандни цигари. За миналата година щетите за икономиката ни, нанесени от организираната престъпност, се оценяват на 113,5 млн. лв., около 5 млн. евро, 2 млн. долара и 1 млн. британски лири. Предотвратените щети са за 34 млн. лева.

РОКАДИ

Масови рокади се предприемат в спецзвеното за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта във ВКП, съобщи Mediapool. Това става, след като Софийският апелативен съд пусна от ареста по-голямата част от заподозрените за аферата "САПАРД", сред които и бизнесмена Людмил Стойков. По думите на Борис Велчев някои от прокурорите в този отдел във ВКП са имали "други приоритети" и "други виждания за своето място в държавното обвинение" и са преместени там, където биха могли да бъдат по-полезни. Вероятно около 3-ма души от сегашните 7 ще останат на работа в отдела, включително шефът му Бойко Найденов. Ще бъдат привлечени нови 9 прокурори.
4
1907
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
06 Март 2007 00:04
Дръж се Ламьо-Пандо иде!Пандо иде-пушка носи!
06 Март 2007 10:40
За консултации да наемат СофиЯМски, М.Велчев и Шулева.
06 Март 2007 11:12
Тюх, брей!!! Тъкмо бях нагласил пералнята на пълна програма...
06 Март 2007 14:51
Ей , я бързо да спрете да перете пари, че да не ви се случи случка-казал някой си И те взели , че спрели........ръчното и минали на автоматично пране!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД