:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,345
Активни 544
Страници 1,790
За един ден 1,302,066

БСП още мисли за мисията ни в Кандахар

Рейнджърите ни тръгват за Афганистан в средата на лятото
Снимка: Юлиян Савчев
Полк. Роланд ван Вийрен награди вчера 26 български военни, участвали в мисиите на СФОР и ЮФОР през 2004 и 2005 г. в състава на холандския контингент. На церемонията присъства и посланик Вилем Александeр ван Ее.
БСП все още не е взела решение дали да подкрепи заминаването на български военен контингент в Южен Афганистан, стана ясно вчера. Военният министър Веселин Близнаков обаче обяви, че не очаква резерви от соцпартията към планираната мисия за охрана на летището в Кандахар и смята, че коалицията ще застане зад нея.

По-късно говорителят на БСП Ангел Найденов заяви, че левицата не само няма окончателно решение, но и въпросът още не е разглеждан от Изпълнителното бюро. Найденов очаква трудна дискусия в ръководството на БСП и на парламентарната група и препоръча да не се избързва с прогноза за окончателната позиция на БСП.

Въпреки това говорителят на социалистите намекна, че е възможно партията му да подкрепи мисията в Афганистан. "Предстои да формираме своята позиция за присъствието на България в тази страна. Но си даваме ясна сметка за значението на операцията там за НАТО като своеобразен тест за способностите на алианса и доверието към него", коментира Найденов. На "Позитано" 20 чакат военното министерство да им предостави техническа експертиза и информация за задачите и отговорностите на нашия контингент.

Близнаков пък обясни, че заминаване на рейнджърите може да се очаква в средата на лятото, от 1 юли. Рискът бил внимателно преценен, задачата по охраната на вътрешната част на летището в Кандахар била сравнително най-безопасната от всички опции, които ни се предлагат.

Проблемът ще бъде обсъждан в правителството в следващите дни. Близнаков вече отбеляза, че за тази мисия е достатъчно само решение на МС и не се налага гласуване в парламента.

---

ФИНАЛ

Израелската фирма "Елбит Системс" ще възстанови само част от авансово платените й 12 млн. евро по договора за хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, който МО прекрати. Това стана ясно, след като военното министерство и фирмата са се споразумели за финансовите параметри на прекратяването на договора. МО получава всички проекти, свързани с ремонта и модернизацията, лицензиите за тяхното безвъзмездно ползване, както и произведената и закупена досега в процеса на изпълнение на договора техника и оборудване. В официалното съобщение не става ясно каква точно сума ще ни бъде възстановена от платената авансово. От пресцентъра на МО не пожелаха да коментират и как е определена тази част.



Коментари на стр. 11
5
1803
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
06 Март 2007 00:32
Това -..Ще се охранява само вътрешната част на летището на Кандахар , ми напомня един стар стар мръсен виц от Татово време -разправяше се за един войник , който уверявял една плашлива мома, че ще и вкара само главичката на ..., та да не се плаши сиреч!Когато обаче го ...целия и тя запротестирала-Военослужещия се извинил , че ... рамене няма и т.нт.!
06 Март 2007 08:36
Абе евреите пак ни прекараха, сигурно не е станало без някоя комисионна, ама нейсе -луд е този , който не яде зелника
06 Март 2007 11:21
... и к'во мисли бсп за сия мисия
06 Март 2007 12:05
Аз съм КАТЕГОРИЧНО за нова мисия. Ама при нови условия. А именно - новият контингент да бъде от 240 души, т.е. - всички депутати в комплект...забравих Царо и военния министър...при това на собствени (или на партиите им) разноски, та да не ни хапе джоба. И да стоят там до края на мандата си.
И така ще е по-добре и по-спокойно - хем ще са далече и няма да творят идиотщини, хем, дай боже, талибаните може и да ни отърват от тях!
06 Март 2007 12:51
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 06/3/2007 г/ 13:03:17

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД