:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Рекордно много двойки на изпита по история в СУ

Просветното министерство вкарва в регистър дипломите от вузовете
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министърът на образованието Даниел Вълчев награди финалистите от Втория регионален конкурс за млади таланти в областта на природните науки.
Рекордно много двойки изкараха кандидат-студентите на изпита по история в СУ. 78% от избралите да пишат за външната политика на България в периода 1939-1944 г. са скъсани. Още в деня на изпита преподавателите от изпитната комисия коментираха, че първият въпрос е един от най-трудните в конспекта. По него са писали едва 500 кандидати. Слабото представяне на тази тема е смъкнало и общия резултат - 58.83% от всички явили се на изпита 2315 младежи имат двойки. Около 40% са предали "бели" работи, в които не са написали нито ред.

Пълните шестици са едва 6, но са на лауреати от националната олимпиада по история, т.е. на самия изпит няма нито една пълна шестица. Отличните оценки са 80. Тази година на изпита по история за първи път бяха изтеглени две теми за избор. По-предпочетена беше темата за обществено-политическата дейност на Раковски.

Най-масовите грешки са непознаването на фактологическия материал и неумението да се анализира историческият процес, посочи председателят на изпитната комисия и декан на Историческия факултет доц. Пламен Митев. Немалко са кандидатите с езикови грешки, които също смъкват оценката. Преди медиите ни обвиняваха, че завишаваме критериите, за да насочваме кандидатите към частни уроци, но резултатите от матурата показаха, че всъщност проблемите идват още от училището, коментира деканът. Според него резултатите и от матурите, и от кандидатстудентските изпити не са изненадващи, защото отразяват общото състояние в образованието.

Резултатите по български език също не бяха окуражаващи. Със слаби оценки са близо 43% от кандидатите, положили изпита. Пълните шестици са само 8, но нито една не е на есето по цитати.



КОНТРОЛ

МОН ще направи регистър на дипломите, които се издават от висшите училища, съобщи министър Даниел Вълчев вчера. Според него се правят сериозни усилия за преодоляването на корупцията и основният проблем е именно с издаването на дипломи. Предвижда се документите за висше образование да имат холограмен стикер и номер. МОН вече изработи регистър на дипломите за средно образование. Предстои среща на министъра с ректора на Великотърновския университет във връзка с изтичането на информация за два от най-масовите кандидатстудентски изпити там.



ОТЛИЧНИЦИ

Само 4-ма от 58 кандидат-курсанти са били скъсани на теста по български език в Националния военен университет. Скъсаните по български отпадат от конкурса. На задължителния тест по западен език се явиха 141 кандидати, като 10 от тях са оценени с "неиздържал". Те губят 0.50 стотни от състезателния бал. В НВУ вече са изнесени резултатите от приемните изпити с кандидатите за курсанти и студенти. До края на юли ще приключат и изпитите по физическа подготовка и проверките на здравословното състояние и психичната пригодност. След получаване на протоколите от проверката на психичната пригодност на кандидатите за специализациите "Летец-пилот" и Ръководител на полети" във ВМА - София, ще се извърши и крайното класиране. Класираните кандидати за курсанти с бал над 20.00 ще се явят пред приемната комисия на 8 август.
5
2847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Юли 2008 09:49
Българските ВУЗове /най-вече СУ/ да продължават да обявяват българските младежи за неграмотни и немислещи /без Ик. Университет Варна, за които всички кандидатстуденти са отличници/ и после да не се чудят, че огромен процент вече завършили ученици предпочитат чуждите университети, без изобщо да са се опитали да кандидатстват в наши. Там не само, че не ги смятат за глупави, ами и им обясняват как точно такива кандидати като тях търсят. Защо им е на младежите да преминават през стреса, сложните процедури, хаоса и унижението тук, като всичко може да е по-лесно и приятно там. Кредити, за финансово затруднените - бол.
Нашите ВУЗове /и най-добрите/ рано или късно ще преминат през трудностите, през които минаха училищата в страната /а на някои тепърва предстои/ - раздутата мрежа от училища, малкия брой кандидатстващи /поради демографски причини/, необходимостта от драстично занижаване на критериите - все причини, за които те нямат вина, но с които се налага да се съобразят ако искат да просъществуват. В задаваща се и за ВУЗовете такава ситуация да се пишат 60% двойки е, най-малкото, неадекватно. Освен ако не очакват да има чадър над тях, под който да останат сухи във всякакви задаващи се бури.
26 Юли 2008 11:58
То да е само кандидатстването унизително... Унизително е отношението към студентите през цялото им обучение. Като започнеш от преподавателите и свършиш с домакините на общежитията и гаднярките от канцелариите.

Историк съм и в случая, изобщо не разбирам, за какво му е на един студент, юрист например, да знае броя на вдишванията на Раковски?! Не се отърсиха от това превъзнасяне на фактологията. Има ключови дати, за всичко останало си има справочници. Но не, нашите професори си умират да им цитираш поименно всички участници във ВСВ. А това че си нямаш идея от анализи и причино-следствени връзки... За какво ти е-те нали вече са го направили. Твоята задача е само една-да назубриш техните мъдри мисли. Бляк.

26 Юли 2008 14:30
Още по лошо е че след унизителната кандидатстудентска кампания следва унизително, жалко и некачествено следване. Рози е абсолютно точна. Мога само да я допълня с лични впечатления. Институтът, сега наречен университет, в който учих, и в който сега учи детето ми, не се е променил на йота. Отпаднали са само история на бкп, истмат, диамат и политикономия. Дори част от преподавателите и чиновничките са същите. За сгради, оборудване, мебели- същите, само с 25 години по-стари. Това са някакви дупки във времето и пространството в които сичко е спряло. Дори хората са се консервирали и мумифицирали, макар че изглеждат като живи.
26 Юли 2008 16:25
Да са "боси" само по история, с мед да ги храним...Завчера на приемния по български, 53% не знаели, че стихотворението "Левски" не е написано от Хр.Ботев, и че написано от Вазов в Епопея на забравените...Това е жив ужас...
26 Юли 2008 16:36
Бай Вълчан, съгласна съм напълно с теб, но в другите университети положението е още по-отчайващо.
Говори се /в което никак не се съмнявам/, че мизата за "Право" в ПУ тази година се е качила на 15 000 лв., а в Търново тестовете са били продадени предварително на цена 500-550 лв., което също е доста вероятно. Не мога да се начудя как синът ми, който има 5.25 на "Външната политика на България за периода 1939-1944г." в СУ, където 78% бяха скъсани, и то без да е ходил на частни уроци, а също и 5.74 на ДЗИ по История и цивилизация, където средния успех беше 3.50, в Пловдив на темата за Левски и Каравелов да е изкарал едва 3.30. Не мога да си го обясня /или всъщност мога/?! Като чета по форумите как и другите деца се възмущават от оценките си в ПУ ще излезе така, че високи оценки са изкарали тези с купените вече места, може би са пуснали гювеч на някой друг от кумова срама. ВТУ още не е изкарал резултатите нито от теста по български, нито от теста "История на България", може би и там се играят някакви игри, тъй като мина вече седмица, поне от първия изпит - все пак това не са теми, та да се проверяват толкова дълго. Иначе самата аз бях свидетел как кандидатите се изнесоха масово в София и в Пловдив на изпита по история още като съобщиха темите и никак не бях учудена от процента на двойките, не знам защо всички напускащи коментираха, че очаквали да пишат за Симеон, Борис или Иван Асен II. От другите родители разбрах, че и в Търново е било същата работа на темата "България в Балканските войни (1912 – 1913 г.)” Така че... продължението тепърва предстои.
Поздрави!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД