:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Съдът задължи Microsoft да отвори кода на Windows

Девет щата ще получат достъп до част от програмния код на най-новата операционна система Windows XP
Федералният съд на САЩ се разпореди Microsoft да предостави част от изходния код на операционната си система Windows на девет щата, които са страни по антимонополния процес.

В решението на съдия Колийн Колар-Котли се включва и кодът на Windows XP и XP Embedded.

Разпоредбата значително увеличава общия обем на изходния скрипт, който преминава в ръцете на антимонополистите.

Достъпът до последната версия Windows XP означава, че антимонополните санкции към софтуерния гигант не са никак леки, като се има предвид, че първоначално тази операционна система не бе обект на спорове, а и е основен елемент от стратегията Microsoft .Net.

Деветте щата обърнаха поглед към Win XP, след като излезе решението на Апелитивния съд, с което Microsoft бе призната за виновна по всичките 8 точки на антимонополния казус. Те искат кода на Windows и не приемат компромисното споразумение между Министерството на правосъдието и корпорацията.

Следващата стъпка след решението на съдийката е да се определи до каква точно степен щатите ще получат достъп до изходния код. Основното притеснение на корпорацията е той да не попадне в ръцете на конкуренцията.

От този адрес можете да прочетете пълния текст на съдебното решение по казуса Microsoft - /www.usdoj.gov/atr/cases/ms-major.htm

Както съобщава Portal.bg, основният мотив на деветте щата за настояване за достъп до кода е фактът, че по този начин операционната система ще може да претърпи допълнително настройване за определени потребителски изисквания, както и ще бъде лишена от Internet Explorer, чат-клиента MSN Messenger и Windows Media Player. Microsoft предупреди, че махането на уеббраузъра може да създаде сериозни софтуерни проблеми. В последната седмица преди решението искът на щатите се ожесточи след като стана ясно, че генералният прокурор на Калифорния Бил Локер се готви да заеме твърда позиция по отношение на кода на Windows XP. А точно в този щат се намират няколко от крупните конкуренти на Microsoft.

От 6-ти до 11-ти март съдия Колар-Котли ще проведе допълнително съдебно заседание във връзка с последното решение, при което ще се проверява дали то отговаря на обществения интерес. От 28-ми януари бе даден двумесечен срок за постъпване на различни коментари по взетото решение. От тази дата са постъпили около 30 хил. писма, изразяващи отрицателна позиция към съдебното споразумение с Microsoft. Министерството на правосъдието публикува 47 от най-обширните писма, изпратени по случая от водещите конкурентни фирми на корпорацията: AOL Time Warner, Palm и Sun Microsystems. Окончателното четене на присъдата ще е през март 2002г.





Каре

Съдебна хроника

Делото срещу корпорация Microsoft се води вече четири години и най-вероятно ще остане в историята като най-продължителното и заплетено антимонополно дело срещу софтуерна фирма. В началото на ноември 2001 г. щатското правителство в лицето на Министерството на правосъдието се споразумя с Microsoft. Една от точките на споразумението бе корпорацията да даде достъп до част от изходните кодове на Windows. Microsoft се съгласи да предостави 1 млрд. долара, софтуер, безплатни услуги и обучение за над 125 000 бедни държавни училища. Противниците (сред които е и Apple Computer) отбелязаха, че ако съдът допусне корпорацията да се "измъкне" по този начин, ще подпомогне засилването на монополното й влияние.

Веднага след споразумението спорът се разгоря с пълна сила. Тогава се намесиха представителите на деветте щата. Те поискаха да се махне Internet Explorer от Windows и да се открият изходните кодове на операционната система. Според правилата на антимонополния процес съдията може да приеме споразумението между правителството и MS, но "последната дума" имат 9-те щата.











сн.: colleеn.jpg

Текст: Съдия Колийн Колар-Котли е юристът, чиято "твърда ръка" може да струва скъпо на Microsoft.





Сн.: gates.jpg

Текст: За шефа на корпорация Microsoft безгрижните времена приключват от момента, в който изходният код на Windows излезе извън засекретените файлове на корпорацията.
927
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД