:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Наука

Играйте с децата си през първите 18 месеца от живота им

Това ще им спести бъдещи емоционални и физически проблеми, съветва британски психоаналитик
Снимка: Интернет
Най-добрият начин да осигурите на детето си емоционално и физическо здраве е да си играете с него през първите 18 месеца от живота му, съобщи Би Би Си, цитирайки заключенията на британски психоаналитик. Според проф. Питър Фонъги от Юнивърсити колидж в Лондон родители, които са враждебно и негативно настроени към децата си, излагат на риск както емоционалното, така и физическото здраве на потомците си. Израсналите в подобна атмосфера деца са застрашени от емоционални проблеми, а рискът в бъдеще да развият болести на сърдечно-съдовата система се увеличава.

Ако сте настроени враждебно, агресивно или негативно към детето си, за него ще е трудно да се развива нормално, споделя проф. Фонъги пред Би Би Си. Според учените човешкият мозък се развива по-бързо в първите месеци след раждането, отколкото в който и да е следващ етап. През този период се създават нервни връзки, които остават завинаги.

Питър Фонъги напомня, че съществуват доказателства за поне три проблема, които оставят отпечатък върху развитието на подрастващите в зависимост от отношението на родителите им към тях. Резултатите от различни изследвания показват, че хората, които са израснали с негативна оценка за мястото си в обществото, впоследствие рядко са в състояние да се справят със стресовите ситуации в живота, което от своя страна води до различни физически проблеми и до сърдечни заболявания.

Доказано е, че децата рано формират представата за собствения си социален статус. Изследване сред осиновени деца от домове за сираци в Румъния показва, че тези от тях, които са попаднали в любящи семейства преди навършването на осеммесечна възраст, по-слабо реагират на хормона на стреса кортизол, отколкото връстниците си, осиновени след тази възраст.

Много лекари предупреждават за увеличаващия се брой случаи на деца с диагнози аутизъм и разстройство, при които се наблюдават хиперактивност и липса на концентрация. Последното състояние според проф. Фонъги е резултат на недостиг на химични вещества в тази част на мозъка, която контролира импулсивното поведение и поддържа концентрацията. Въпросната мозъчна зона съзрява през първите няколко години от живота, обяснява професорът.

Други изследвания показват, че децата, които не получават позитивни стимули от родителите си, когато пораснат, не умеят да съчувстват на другите и нямат емоционален усет за действията на околните. Резултатите от изследванията сочат, че колкото повече един родител разговаря с детето си като с възрастен, толкова по-добро ще е неговото развитие.

Психоаналитикът отхвърля твърденията, че работещите майки могат да станат причина за емоционалните проблеми на децата си. Доказателствата за подобни твърдения са оскъдни, обяснява Фонъги, и добавя, че макар майката и детето да прекарват кратко време заедно, важното е времето да е прекарано пълноценно.

Добре е, ако родителите са по-чувствителни към децата си, обобщава проф. Питър Фонъги. Дори и при това положение обаче подрастващите не са защитени напълно, но е сигурно, че по-успешно ще се справят с първите трудности в живота, смята специалистът.
907
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД