:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шоколадът предотвратява високо кръвно

Шоколадът предотвратява високото кръвно налягане, твърдят американски учени от болницата "Бригам енд уиминс" и Медицинския институт на Харвардския университет в Масачузетс, предаде ПА. Изводите им се основават на резултати от изследвания върху индианци от племето куна в Панама, които са пристрастени към какаото. Те консумират средно по 5 чаши какао на ден. В много от рецептите им също се включва какао. Никой от племето няма хипертония, която обикновено се развива с възрастта.

Учените предполагат, че флаванолите, които се съдържат в шоколада, предизвикват образуването на азотен оксид. Той от своя страна разширява артериите и намалява скоростта на кръвния поток.

При експерименти с американци се оказало, че след консумиране на какао с високо съдържание на флаванол в организма им се синтезира повече азотен оксид. Това още повече подкрепя връзката между шоколада и оксида.

Изследването започнало с проучване на причините за различията между индианци от племето куна, живеещи на група острови в Централна Америка, и такива, които са се преместили в столицата Панама. Оказва се, че след преместването индианците постепенно са привикнали към начина на хранене в града и с възрастта кръвното им налягане се покачвало. Останалите на острова индианци отделяли високо ниво на нитрити и нитрати, което означава, че в организма им има повече азотен оксид.
8592
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД