:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

IT-лидерите подготвят супермощен сървърен център

Високотехнологичната индустрия разработва различни проекти за изграждането на единна технологична платформа, която да обработва и съхранява преноса на данни в ерата на електронния бизнес. Идеята е на компютърните гиганти IBM, Microsoft, Sun Microsystems, Compaq Computer и Hewlett-Packard. Индустрията е подкрепяна от представителите на академичните среди, които също работят над т. нар. grid-система (grid - електрическа мрежа - англ.).

Нейните характеристики бяха обяснени по време на международната конференция Global Grid Forum, която се проведе миналата седмица в Торонто. Целта е да се изгради система от свръхмощни сървъри, които да обработват базите данни и терабайтите информационен поток при осъществяването на електронни сделки в цял свят. Дублира се принципът на вече съществуващите енергийни системи, но този път в сферата на високите технологии.

Идеята се ражда през 2001 г. в главите на мениджърите от IBM, която е един от най-активните разработчици на grid-оборудване и софтуер и вече участва в проекта Globus Project за създаването на софтуер за управление на grid-мрежа с отворен код. IBM има готовност с версия 3.0 на софтуерния си инструментариум с отворен код за grid-система, в която се включва т.нар. Open Grid Services. Open Grid Services Architecture (OGSA) е програмна платформа, която обединява уебуслугите и grid-технологията.

Microsoft също не стои встрани от тези разработки. Софтуерният гигант тества съвместимостта на своята система за идентификация на клиентите Passport с новата сървърна система за обмен на данни. Апетити към Grid-идеята има и една друга компания - Platform Computing and Entropia. Нейните амбиции са към създаването на софтуер, който да подпомага разпределението на изчислителните ресурси и за портативни устройства.

В края на миналата седмица Sun Microsystems обяви, че съвместява своя пакет за уебуслуги Sun iPlanet със софтуер за grid-система с отворен код, която корпорацията разработи миналата година.

Другата важна функция на този супермощен ресурсен център е възможността да определя точно местонахождението на файловете в огромните бази данни и да дава достъп на оторизираните юзъри до тях.





Сн. Grid.jpg

Текст под снимка: Една от най-важните функции на бъдещия сървърен център е точното определяне на местонахождението на файловете в огромните бази данни и осигуряването на защитен достъп до тях само за оторизираните потребители.
941
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД