:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вирус може да причинява мозъчни тумори

Някои тумори в мозъка вероятно се причиняват от често срещащ се вирус, съобщи Би Би Си. Учени от Темпъл юнивърсити във Филаделфия анализирали вид тумор, известен като медулобластома, който е най-често срещаният тип злокачествено раково образувание на мозъка при децата.

Взетите от болните деца проби показали наличието на протеини, продуцирани от т. нар. вирус JCV. Вирусът заразява около 70% от децата в ранна възраст. В повечето случаи обаче остава скрит в клетките, без да се размножава. Вече е известно, че JCV причинява смъртоносна болест на нервите, наречена прогресивна левкоенцефалопатия с много огнища на развитие, която е характерна предимно за болни от СПИН. Според учените от Филаделфия вирусът стимулира бързия, неконтролируем растеж на клетките, характерен за формирането на тумори.

Не всеки мозъчен тумор обаче се причинява от JCV. В две трети от пробите на деца с медулобластома се откриват два протеина, произвеждани от вируса, известни като агнопротеин и Т-антиген. Т-антигенът може да доведе до развитие на рак, отчасти като блокира действието на други протеини, чиято функция е да потискат образуването на тумори. Ролята на агнопротеина за развитието на рак засега не е известна.

Присъствието на вирусните протеини в туморните клетки обаче може да е показател, че в миналото детето е било заразено с JCV. Това означава, че не може със сигурност да се твърди, че вирусът е причинител на рака.
2389
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД