:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тест открива рак на яйчниците в ранен стадий

Рутинен кръвен тест открива рак на яйчниците в най-ранния му стадий, когато туморните образувания най-трудно се забелязват, но и шансовете за лечение са най-големи, предаде АП. При три четвърти от жените днес диагнозата се поставя в напреднали стадии на болестта, когато шансовете им да преживеят следващите пет години са само 20%. Ако заболяването обаче бъде открито рано, шансът за пациентките да оцелеят е 95%.

Откривайки тази смъртоносна болест в най-ранния й стадий, можем да променим нещата, обяснява д-р Елизе Кон, директор на съвместната програма на Националния институт за ракови изследвания и Управлението за контрол над храните и лекарствата в САЩ. Програмата е фокусирана върху изследването на протеините в клетките.

Учените изпробвали теста върху кръв, взета от 50 пациентки с рак на яйчниците и от 66 здрави жени. Кръвният тест с точност разпознал 50-те проби на болните от рак, в това число и 18-те проби на пациентки в най-ранен стадий на заболяването. Тестът разпознал и 63 от 66-те проби на здрави жени.

Ако по-нататъшните опити с теста са успешни, той ще се прилага първо върху жени от най-рисковата група - генетично предразположени към заболяването или в чиито семейства е имало болни от рак на яйчниците, обяснява д-р Ланс Лиота от Националния институт за ракови изследвания. Експерименталният тест отчита нивата на пет протеина в кръвта. Комбинираният резултат в кръвната проба е показателен за наличието на рак.
1977
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД