:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комисията "Еюп" иска доказателства за неизгодни винетки

Кемал Еюп
Антидискриминационната комисия даде ход на делото за винетните стикери вчера, но поиска доказателства от пътната агенция, че издаването на еднодневна винетка за лек автомобил е нерентабилно. Според агенцията това е основната причина да няма такива стикери. Еднодневни винетки се издават само за камиони и се продават по 13 лв. На следващото заседание на 20 януари регионалното ведомство, към което се числи пътната агенция, и МФ трябва да кажат колко би струвала изработката на стикер за един ден, за да прецени комисията дали има основание да иска въвеждането им. Според статистиката 22% от закупените винетки за тежкотоварни автомобили са еднодневни. Най-краткосрочната за леките коли е седмичната и тя е 39% от всички продадени за м.г. стикери.

Комисията "Еюп" проучва и защо срокът на годишните винетки съвпада с календарната година, дори да са купени в средата й. Обяснението на ведомствата е, че всяка година стикерите имали различен дизайн и това помагало на КАТ отдалече да забележи липсата им. Вчера комисията поиска от МВР данни колко от установените нарушения с винетки са в резултат на визуално наблюдение. Освен това се твърди, че годишният стикер със срок календарна година е европейска практика. Като пример се сочи Австрия, в която той важи за 14 месеца - от 1 декември до 31 януари на следващата година. В Словакия валидността е от началото на януари до 31 януари на следващата година, както у нас. Подобна е практиката и в Швейцария.

Комисията на Кемал Еюп се самосезира заради наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътна инфраструктура. Ответна страна по това дело е Министерският съвет, но той отказва становище по въпроса. Вчера не бяха пратили и свой представител. Като заинтересовани страни са привлечени четири министерства - МРРБ, МФ, МТ и МВР.
8
2375
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
12 Януари 2010 09:36
Купуваш си кола в средата на годината, но ти налагат да си купиш винетка за цяла година.
12 Януари 2010 09:40
Значи а удобството на полицията??? А не работи ли държавата за удобството на гражданите си??? Практиката в други страни показва че изобщо не съществуват винетки. Що ни правите на глупаци бе?
12 Януари 2010 09:55
И защо пък само винетките трябва да са с различен дизайн за всяка година? Ако се мисли за удобството на полицаите да направят стикерите за техническия преглед и тези за ГО също различни всяка година. Всеки автомобил трябва да има и трите стикера и ако ще ме спрат да проверят 2 от тях няма смисъл да се твърди, че третия като е различен ще помогне с нещо.
12 Януари 2010 09:57
Ако доживея да видя винетки които да са валидни една година след датата на закупуване, а не както сега за календарна година ще призная България за страна в която е почнало нещо да се подобрява.

П.С. Като се замисля сме късметлий, че не са направили седмичните винетки от 00:00ч на понеделник до 24:00я на неделята.

Редактирано от - Въпросчо на 12/1/2010 г/ 10:46:00

12 Януари 2010 10:44
Еюп се грижи за транзитно преминаващите турски граждани! А ако говорим за опита в другите страни, в Словения например най-малката винетка е половин година!
12 Януари 2010 14:15
Седмичната винетка струва 4 лв. Колко трябва да струва дневната според привържениците й? Едва ли ще е под лев - няма да се покрият разходите за печатането.
12 Януари 2010 14:53
Практиката в други страни показва че изобщо не съществуват винетки. Що ни правите на глупаци бе?


Опитай да минеш през Австрия без винетка, че да видиш какво ще ти се случи.
12 Януари 2010 15:14
alin - Кога си виждал седмична винетка за 4 лева?
Натиснете тук
Ако някъде си видял седмични винетки за 4 лева ти предлагам да се обадиш на 112 или на 166 и да им кажеш къде да отидат хора от криминална и от икономическа полиция.
Смяташ ли че не може да се напечатат дневни винетки примерно за 1.50 или 2.00 лева?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД